Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Podobne przepisy

Super Soczyste Szybkie Ciasto z Jabłkami

Pyszna najprostsza szarlotka

Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

135 komentarzy do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. Te ciasto zrobiøo furore w mojej rodzinie! Co chwile slysze kiedy zrobie te ciasto z biala czekolda… A jak juz zrobie zniko doslownie w 5 minut i dalej malo . pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto po prostu obłędne! W ostatnim czasie upiekłam je trzy razy, bo znika zanim zdążymy nacieszyć się jego smakiem :) Warto od razu robić z podwójnej porcji!

    U mnie tradycyjnie proszek do pieczenia zamiast sody, zmniejszona ilość cukru, po przeczytaniu komentarzy prewencyjnie dałam też mniej oleju – uzyskałam wystarczającą wilgotność i nic nie ociekało, ponadto dodałam trochę mielonych migdałów ok. 1/4 szklanki – polecam! Ostatnim razem zabrakło mi cynamonu i podratowałam się łyżeczką przypraw korzennych i mogę polecić te rozwiązanie (pomijamy wtedy również gałkę muszkatołową), ciasto nie staje się piernikowe, tylko ma podkreślony swój wyjątkowy smak.

    Koniecznie muszę spróbować z innymi owocami albo z dodatkiem orzechów :)

    Odpowiedz
  3. Ciasto już gotowe i prawie zjedzone;] jest przepyszne choć trochę słodkie. Polecam serdecznie ten przepis mi wyszedł super. Jutro też go upiekę z tym,że skorzystam z rady koleżanki i posypię orzechami włoskimi. Jeszcze raz- super szybki i pyszny placuszek

    Odpowiedz
  4. Witam właśnie mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto a to że olej wycieka to wina zbyt wysokiej temperatury, każdy piekarnik jest trochę inny, ja ciasta z olejem piekę w 160 stopniach i około półtorej godziny, aby miało czas wyrosnąć i przejść wszystkimi smakami. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszło.

    Odpowiedz
  5. Dobry wieczór! Dzisiaj upiekłam 2 razy Twoje proste ciasto z jabłkami! Rzeczywiście bardzo proste i bardzo pyszne. Ominęłam jedynie masę na wierzchu, zamiast tego posypałam garścią orzechów włoskich! Pozdrawiam i polecam ten przepis do wypróbowania :)

    Odpowiedz
  6. przykro mi, że się nie udało, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz