Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).
Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.
3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.
4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Te ciasto zrobiøo furore w mojej rodzinie! Co chwile slysze kiedy zrobie te ciasto z biala czekolda… A jak juz zrobie zniko doslownie w 5 minut i dalej malo . pozdrawiam :)
Cieszę się, że smakuje! pozdrawiam serdecznie:)
Świetny przepis, w zeszłym tygodniu jabłkowe, a przed chwilą wyjąłem z piekarnika bananowe :)
W końcu znalazłem winnych mojej tuszy! Dziękuję. Uzależniłem się od tego ciasta.
bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!
Ciasto po prostu obłędne! W ostatnim czasie upiekłam je trzy razy, bo znika zanim zdążymy nacieszyć się jego smakiem :) Warto od razu robić z podwójnej porcji!
U mnie tradycyjnie proszek do pieczenia zamiast sody, zmniejszona ilość cukru, po przeczytaniu komentarzy prewencyjnie dałam też mniej oleju – uzyskałam wystarczającą wilgotność i nic nie ociekało, ponadto dodałam trochę mielonych migdałów ok. 1/4 szklanki – polecam! Ostatnim razem zabrakło mi cynamonu i podratowałam się łyżeczką przypraw korzennych i mogę polecić te rozwiązanie (pomijamy wtedy również gałkę muszkatołową), ciasto nie staje się piernikowe, tylko ma podkreślony swój wyjątkowy smak.
Koniecznie muszę spróbować z innymi owocami albo z dodatkiem orzechów :)
Znam szybsze przepisy z czasem ok 45 min , tutaj ciasto wychodzi zbyt geste .
Ciasto już gotowe i prawie zjedzone;] jest przepyszne choć trochę słodkie. Polecam serdecznie ten przepis mi wyszedł super. Jutro też go upiekę z tym,że skorzystam z rady koleżanki i posypię orzechami włoskimi. Jeszcze raz- super szybki i pyszny placuszek
dobrze, życzę smacznego! pozdrawiam
Witam właśnie mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto a to że olej wycieka to wina zbyt wysokiej temperatury, każdy piekarnik jest trochę inny, ja ciasta z olejem piekę w 160 stopniach i około półtorej godziny, aby miało czas wyrosnąć i przejść wszystkimi smakami. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszło.
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Dobry wieczór! Dzisiaj upiekłam 2 razy Twoje proste ciasto z jabłkami! Rzeczywiście bardzo proste i bardzo pyszne. Ominęłam jedynie masę na wierzchu, zamiast tego posypałam garścią orzechów włoskich! Pozdrawiam i polecam ten przepis do wypróbowania :)
upieklam wczoraj wieczorem z podwójnej ilości składników. Pyyyycha!
przykro mi, że się nie udało, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie