Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

135 komentarzy do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. gdyby nie to, że ciasto pływa w oleju może i byłoby dobre. naprawde nie przesadzam-po prostu pływa w oleju, choć lubię wigotne ciasta to to jest po prostu olejowa masakra :/

    Odpowiedz
  2. Litosci , co się zmieniło w tym wsoaniałym przepisie?? pierwsze ciasto było wspaniałe a teraz?? po wystygnięciu olej wypływa na talerzyk !! za mało sody ? czy za dużo oleju!!!? juz czwarty raz robię i trzeci raz jest ociekające tłuszczem i słabo wyrośnięte , zaznaczam, że zawsze posiłkuję się przepisem ze strony, nie zrobiłam notatek.

    Odpowiedz
  3. Ponieważ mam dużą rodzinę – to wielka radość – potroiłam składniki na dużą blachę. Mam tylko wrażenie,że jednak jest za dużo oleju. Następnym razem dam troszkę mniej i podam wynik eksperymentu. Nie miałam aromatu waniliowego więc dałam rumowy. Było pachnące i bardzo smaczne. Znikało bezpośrednio z blaszki jeszcze ciepłe :) pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  4. Ciasto, jest pyszne, piekłam już kilkakrotnie ale delikatnie przeszkadza mi uczucie „tłustości” podczas jedzenia. Rodzinka tez to czuje i to jest jedyne „ale” tego ciasta.
    Próbowała Pani upiec to ciasto z mniejsza ilością oleju? Myślę, że 0,5 szkl może wystarczyć ale nie mam pewności.
    Będę wdzięczna za odpowiedź:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz