Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)
Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM).
Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).
4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Nie wychodzą mi takie ciasta. Zazwyczaj są gumowate albo jest zakalec. Masakra jakaś.
Na jaka blaszke jest ten przrpis. Chce zrobic w tortownicy
blaszka o wymiarach 25x30cm, pozdrawiam
Ciasto świetne dzieci nie mogły się najeść .poprostu znakomite i łatwe w przygotowaniu.REWELACJA!!!!!
a czy mozna zastapic maslanke?
jogurtem, kefirem, śmietaną, pozdrawiam
Witam, odmierza Pani produkty szklanką: szklanka cukru, pół szklanki oleju itp. Mam pytanie szklanka, czyli ile, 200 czy 250 ml? Nie wiem czy pojemność szklanki w ogóle ma jakieś znaczenie bo piekę ciast, nie potrafię i to co się komuś wydaje oczywiste w tej materii dla mnie jest zagadką.
Pięknie Pani prowadzi stronę, trafiłam na nią przypadkiem i pomyślam, że może spróbuję, obejrzałam film ale składniki odmierza Pani jakąś miarką więc nie wiadomo jaka ta szklanka miałaby być.
Pozdrawiam bardzo
Halina
szklanka ma 250ml, używam miarki 250ml, pozdrawiam serdecznie
Witam :) Czy zamiast maślanki można użyć mleka? Uwielbiam Pani przepisy :) Pozdrawiam
może lepiej jogurt lub śmietana, boje się że z mlekiem będzie za rzadkie ciasto, pozdrawia serdecznie
O jejku,jejku zrobiłam takie same wyszło rewelacja dawno niczego takiego dobrego nie jadłam dzięki
Czy zamiast maślanki czy kefiru może być jogurt naturalny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zawsze wychodzą mi zakalce, więc powiedziałam mężowi, że i tym razem tak będzie. A tu niespodzianka – ciasto pyszne jak z cukierni, proste, pachnące, idealne na lato. Dziękuję. Będzie to mój HIT
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
A czy można to ciasto zrobić z rabarbarem?
myślę, że tak, tylko proszę rabarbar pokroić i posypać go trochę cukrem i odstawić na około 1-2 godziny, następnie osączyć, pozdrawiam
3 szklanki mąki i tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia?!!!
Po co tyle mąki?
Wyszedł gnieciuch. .Chciałam raz spróbować polski przepis, ale mi
nie wyszło. Moje wypróbowane przepisy są znacznie lepsze
Złej tańcownicy i rąbek u spódnicy zawadza jakoś ja kilkakrotnie piekłam i bardzo dobre wyszło żaden gnieciuch trzeba umieć a nie od razu… I najlepiej anonim phi
to wspaniale, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Doskonałe ciasto. piekę je już kolejny raz i wszystkim bardzo smakuje.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest pyszne i przepięknie pachnie. Myślałam, że wyjdzie gorzkawe ale nic z tych rzeczy. Super przepis, wszyscy się zajadali, polecam bardzo.