PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM).

Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.

3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).

4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do wpisu „PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką”

  1. Ciasto upieklam dzisiaj i jest bardzo smaczne! Zrobilam z czerwona porzeczka, malinami i mrozonymi jagodami bo tylko takie mialam:) Moje pytanie: Czy mozna to ciasto upiec tylko z mrozonymi jagodami? czy lepiej nie eksperymentowac? ;) Bardzo ladny blog i fajne filmiki. Ciesze sie, ze tu trafilam:) POzdrawiam z Wiesbaden:))

  2. miło mi, tak można upiec tylko z mrożonymi jagodami, jak najbardziej eksperymentować :)
    pozdrawiam serdecznie

  3. Witam. Ciasto upiekłam dzisiaj,z jabłkami i aronią mrożoną,wyszło super .Dzięki za przepis.Godny polecenia.Pozdrawiam

  4. Witam serdecznie,chciałam zapytać czy mrożone truskawki też się nadają do tego ciasta,mam nadmiar w zamrażarce i ochotę na to ciasto,wygląda pięknie,zresztą nie tylko to,cały blog jest super.Pozdrawiam.

  5. Ciasto jest pyszne i przepięknie pachnie. Myślałam, że wyjdzie gorzkawe ale nic z tych rzeczy. Super przepis, wszyscy się zajadali, polecam bardzo.

  6. 3 szklanki mąki i tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia?!!!
    Po co tyle mąki?
    Wyszedł gnieciuch. .Chciałam raz spróbować polski przepis, ale mi
    nie wyszło. Moje wypróbowane przepisy są znacznie lepsze

    • Złej tańcownicy i rąbek u spódnicy zawadza jakoś ja kilkakrotnie piekłam i bardzo dobre wyszło żaden gnieciuch trzeba umieć a nie od razu… I najlepiej anonim phi

    • myślę, że tak, tylko proszę rabarbar pokroić i posypać go trochę cukrem i odstawić na około 1-2 godziny, następnie osączyć, pozdrawiam

  7. Zawsze wychodzą mi zakalce, więc powiedziałam mężowi, że i tym razem tak będzie. A tu niespodzianka – ciasto pyszne jak z cukierni, proste, pachnące, idealne na lato. Dziękuję. Będzie to mój HIT

  8. Witam, odmierza Pani produkty szklanką: szklanka cukru, pół szklanki oleju itp. Mam pytanie szklanka, czyli ile, 200 czy 250 ml? Nie wiem czy pojemność szklanki w ogóle ma jakieś znaczenie bo piekę ciast, nie potrafię i to co się komuś wydaje oczywiste w tej materii dla mnie jest zagadką.
    Pięknie Pani prowadzi stronę, trafiłam na nią przypadkiem i pomyślam, że może spróbuję, obejrzałam film ale składniki odmierza Pani jakąś miarką więc nie wiadomo jaka ta szklanka miałaby być.
    Pozdrawiam bardzo
    Halina

  9. Upiekłam to ciasto dziś z truskawkami ,mniaaam wyszło pyszne , śledzę pani kanał na Youtube ,pani robi najpiękniejsze ciasta ,a o smaku to nawet nie chce myśleć ,też kiedyś dużo piekłam ,zawsze coś ulepszałam ,modyfikowałam przepisy,ale teraz muszę się powstrzymać bo mam cukrzycę polekową ,ale zawsze kawałeczek muszę wygospodarować,u pani to pełny profesjonalizm i talent !

  10. Pyszne ciasto ,lecz przy moich
    pasibrzuchach zrobiłam podwojną porcje na dużą blachę .Zajadali aż im się uszy trzęsły nie wiem tylko dlaczego po upieczeniu ciasto jest koloru miodowego ,
    a nie takie ładne żołciutkie jak na zdjęciu.

  11. Ale jestem gapa, obejrzałam przepis na yt nieuwaznie, poleciałam do sklepu i kupiłam winogrona porzeczki i borówki. Dać te winogrona zamiast agrestu czy sie nie wygłupiać i pominąć?

  12. Bardzo dobre ciasto.Zamist maślanki dałam jogurt grecki i całe obłożyłam morelami.Kilka osób zajadało się z apetytem, godne polecenia.

  13. Najlepsze ciasto z owocami jakie zrobiłam i jadłam. Pięknie wyrosło, jest lekkie i puszyste :) moja wersja była ze śliwami :) polecam przepis! Szybki, łatwy i pyszny!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.