Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)
Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM).
Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).
4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy mogę dodać mrożone owoce?
tak, ale bym je rozmroziła, pozdrawiam
170°C na termoobiegu czy bez jezeli moge zapytac?
piekłam na funkcji góra – dół 170oC, pozdrawiam serdecznie
Ja wczoraj robiłam że śliwkami i jest super
Witam! Już kilka razy robiłam ciasto… Jest świetne :) robiłam już ze śliwkami, winogronem i borówką. Za każdym razem wychodzi obłędne :) Dziękuje za przepis. Teraz pora aby oprócz domowników, ktoś inny go spróbował :) Jutro robię po raz kolejny tą pyszność. Ciasto trafi na kiermasz, z którego pieniążki będą przeznaczone na operacje dla chorej dziewczynki.
Wszystkiego dobrego
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Zrobilam z jagodami I truskawkami. Ciasto jest pyszne, Tak jak ktos wspomnial wyszlo koloru miodowego( brazowy cukier powoduje ten wyglad kruszonki ale za to smak jest rewelacyjny. Zawartosc cukru jest perfect ! Cala rodzina byla zadowolona!
Dziekuje za przepis.
super ciasto, ja piekę go ze śliwkami i też wychodzi pyszne.
Zrobiłam wczoraj. Jest pyszne, puszyste, wspaniałe. Ale użyłam śliwek i kefiru zamiast maślanki, bo to miałam w domu. bardzo dziękuję za przepis. Mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie od dawna. Dlaczego w niektórych przepisach (jak i w tym) używa się i proszku do pieczenia i sody? Czy nie działają identycznie ? czy sama soda lub sam proszek nie dadzą odpowiedniego efektu ? Pozdrawiam.
Upiekłam je już drugi raz, jest pyszne, tylko w środku wychodzi ciemne. Nie wiem czemu.
Zrobiłam z malinami i borówką, jest pyszne, ale dlaczego nie jest żółte tak jak twoje, to chyba od sody?
To nie jest wina sody, dużo zależy od jaj. Kiedy jaja są od kur z wolnego wybiegu takie prawdziwe wiejskie to właśnie takie piękne żółte ciasta wychodzą. Pozdrawiam
Witam,czy tego typu ciasto najlepsze jest z maślanką,kefirem,jogurtem,czy poprostu z mlekiem? Dziękuję
najlepsza maślanka, pozdrawiam
Przepyszne i wilgotne ja zrobiłam ze śliwkami z syropu domowego
Ciasto pyszne. Ale niestety nie wyrosło mi tak jak Tobie. Robiłam z 5 jaj, piekłam w 160 stopniach 40 min bo mój nowy piekarnik coś bardziej grzeje. Widzę że pieczesz na ostatnim poziomie w piekarniku. Opcja góra-dół? Nie wiem co robię nie tak…
na pewno za krótko Pani piekła, niech piecze Pani 60 minut na funkcji góra- dół na najniższym poziomie, pozdrawiam
Ciasto super dodane do ulubionych, koniecznie do powtórzenia.
Pycha, po prostu pycha. Robię każdego lata.
Wzbudziło ZACHWYT
Czy można użyć oliwy z oliwek zamiast oleju?
myślę, że tak, pozdrawiam
Najlepsze ciasto z owocami jakie zrobiłam i jadłam. Pięknie wyrosło, jest lekkie i puszyste :) moja wersja była ze śliwami :) polecam przepis! Szybki, łatwy i pyszny!
Wyszło przepyszne. Ja zrobiłam z jagodami:-) …i zamiast maślanki dałam jogurt naturalny
Czy ma Pani przepis na ciasto z rabarbarem ? :)
tak, mam dużo, jest nawet taka kategoria, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasto.Zamist maślanki dałam jogurt grecki i całe obłożyłam morelami.Kilka osób zajadało się z apetytem, godne polecenia.
Ale jestem gapa, obejrzałam przepis na yt nieuwaznie, poleciałam do sklepu i kupiłam winogrona porzeczki i borówki. Dać te winogrona zamiast agrestu czy sie nie wygłupiać i pominąć?
jak nie duże można dać, jak duże to przepołowić, pozdrawiam serdecznie
Wyszło bez problemów eleganckie !!! Dziękuję!!!
Pyszne ciasto ,lecz przy moich
pasibrzuchach zrobiłam podwojną porcje na dużą blachę .Zajadali aż im się uszy trzęsły nie wiem tylko dlaczego po upieczeniu ciasto jest koloru miodowego ,
a nie takie ładne żołciutkie jak na zdjęciu.
Upiekłam to ciasto dziś z truskawkami ,mniaaam wyszło pyszne , śledzę pani kanał na Youtube ,pani robi najpiękniejsze ciasta ,a o smaku to nawet nie chce myśleć ,też kiedyś dużo piekłam ,zawsze coś ulepszałam ,modyfikowałam przepisy,ale teraz muszę się powstrzymać bo mam cukrzycę polekową ,ale zawsze kawałeczek muszę wygospodarować,u pani to pełny profesjonalizm i talent !
Ogromnie się cieszę, dziękuję :) pozdrawiam serdecznie
Nie wychodzą mi takie ciasta. Zazwyczaj są gumowate albo jest zakalec. Masakra jakaś.
Na jaka blaszke jest ten przrpis. Chce zrobic w tortownicy
blaszka o wymiarach 25x30cm, pozdrawiam
Ciasto świetne dzieci nie mogły się najeść .poprostu znakomite i łatwe w przygotowaniu.REWELACJA!!!!!
a czy mozna zastapic maslanke?
jogurtem, kefirem, śmietaną, pozdrawiam
Witam, odmierza Pani produkty szklanką: szklanka cukru, pół szklanki oleju itp. Mam pytanie szklanka, czyli ile, 200 czy 250 ml? Nie wiem czy pojemność szklanki w ogóle ma jakieś znaczenie bo piekę ciast, nie potrafię i to co się komuś wydaje oczywiste w tej materii dla mnie jest zagadką.
Pięknie Pani prowadzi stronę, trafiłam na nią przypadkiem i pomyślam, że może spróbuję, obejrzałam film ale składniki odmierza Pani jakąś miarką więc nie wiadomo jaka ta szklanka miałaby być.
Pozdrawiam bardzo
Halina
szklanka ma 250ml, używam miarki 250ml, pozdrawiam serdecznie
Witam :) Czy zamiast maślanki można użyć mleka? Uwielbiam Pani przepisy :) Pozdrawiam
może lepiej jogurt lub śmietana, boje się że z mlekiem będzie za rzadkie ciasto, pozdrawia serdecznie
O jejku,jejku zrobiłam takie same wyszło rewelacja dawno niczego takiego dobrego nie jadłam dzięki
Czy zamiast maślanki czy kefiru może być jogurt naturalny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zawsze wychodzą mi zakalce, więc powiedziałam mężowi, że i tym razem tak będzie. A tu niespodzianka – ciasto pyszne jak z cukierni, proste, pachnące, idealne na lato. Dziękuję. Będzie to mój HIT
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
A czy można to ciasto zrobić z rabarbarem?
myślę, że tak, tylko proszę rabarbar pokroić i posypać go trochę cukrem i odstawić na około 1-2 godziny, następnie osączyć, pozdrawiam
3 szklanki mąki i tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia?!!!
Po co tyle mąki?
Wyszedł gnieciuch. .Chciałam raz spróbować polski przepis, ale mi
nie wyszło. Moje wypróbowane przepisy są znacznie lepsze
Złej tańcownicy i rąbek u spódnicy zawadza jakoś ja kilkakrotnie piekłam i bardzo dobre wyszło żaden gnieciuch trzeba umieć a nie od razu… I najlepiej anonim phi
to wspaniale, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Doskonałe ciasto. piekę je już kolejny raz i wszystkim bardzo smakuje.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest pyszne i przepięknie pachnie. Myślałam, że wyjdzie gorzkawe ale nic z tych rzeczy. Super przepis, wszyscy się zajadali, polecam bardzo.
myślę, że mogą być mrożone owoce, truskawki też, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,chciałam zapytać czy mrożone truskawki też się nadają do tego ciasta,mam nadmiar w zamrażarce i ochotę na to ciasto,wygląda pięknie,zresztą nie tylko to,cały blog jest super.Pozdrawiam.
Witam, czy mogłabym użyć świeże jagody i mrożoną czerwoną porzeczkę? Czy owoce do ciasta mogłabym dać zamrożone?
mmm brzmi pysznie, pozdrawiam serdecznie
Witam. Ciasto upiekłam dzisiaj,z jabłkami i aronią mrożoną,wyszło super .Dzięki za przepis.Godny polecenia.Pozdrawiam
miło mi, tak można upiec tylko z mrożonymi jagodami, jak najbardziej eksperymentować :)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto upieklam dzisiaj i jest bardzo smaczne! Zrobilam z czerwona porzeczka, malinami i mrozonymi jagodami bo tylko takie mialam:) Moje pytanie: Czy mozna to ciasto upiec tylko z mrozonymi jagodami? czy lepiej nie eksperymentowac? ;) Bardzo ladny blog i fajne filmiki. Ciesze sie, ze tu trafilam:) POzdrawiam z Wiesbaden:))
użyłam maślanki, pozdrawiam
Czym można zastąpić kefir ?
witam drugi raz robie ciasto ale tym razem same maliny super przepis
nie trzeba, pozdrawiam serdecznie
Czy do wykonania kruszonki należy użyć mąki krupczatki?
Super wyszlo !!!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
ciasto zrobiłam z jagodami i z agrestem , wyszło super
Kolejny swietny przepis do wyprpbowania! :)