Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Dzisiaj zapraszam na pyszny, letni, francuski deser „czereśnie sauté”, czyli podsmażone czereśnie. Deser lekki, smaczny i aromatyczny. Szybki w przygotowaniu i prosty, a zachwyci nie jednego smakosza. Myślę, że nadaje się również na „Zdrową Środę”, ponieważ deser jest mało kaloryczny (możemy pominąć bitą śmietanę) i składa się głównie z samych owoców. Inspirację na ten przepis zaczerpnęłam z książki „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis. Autorka pokazuje kuchnię francuską, jej zwyczaje, tradycje, a także swoją miłość do domowych posiłków. Zabiera nas w podróż do małego miasteczka, w którym mieszka i opisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę wskoczyć do mojej kuchni i wypróbować któryś z przepisów (a znajdziemy w niej 85 przepisów). „Od początku otuli was jej ciepło i piękne aromaty”. Książka idealna dla osób, które kochają jedzenie i lubią się nim delektować. Bardzo polecam i zachęcam do lektury.

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Butterfly Garden .

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni”

Czereśnie sauté
Składniki:
500-600g wypestkowanych czereśni
1-2 łyżki masła
2 łyżki jasnego brązowego cukru lub 2 łyżki syropu z agawy
sok wyciśnięty z połówki niedużej pomarańczy (możemy użyć soku z cytryny)
2-3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni”

1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i wsypujemy czereśnie. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż czereśnie zmiękną (około 8-10 minut).

2. Następnie czereśnie odcedzamy, zachowując sok, który puściły podczas smażenia.
Sok wlewamy z powrotem na patelnię i dodajemy sok z pomarańczy oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 3-5 minut, aż sok trochę zgęstnieje.

3. Do soku znów dodajmy czereśnie, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy ozdobione kleksem z bitej śmietany.

Smacznego:)

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis”

  1. Już myślałam że to Pani książka(tak to jest jak się nie doczyta)!! mam nadzieję że kiedyś będzie można ją kupić…:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.