Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)
Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM).
Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).
4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
myślę, że mogą być mrożone owoce, truskawki też, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,chciałam zapytać czy mrożone truskawki też się nadają do tego ciasta,mam nadmiar w zamrażarce i ochotę na to ciasto,wygląda pięknie,zresztą nie tylko to,cały blog jest super.Pozdrawiam.
Witam, czy mogłabym użyć świeże jagody i mrożoną czerwoną porzeczkę? Czy owoce do ciasta mogłabym dać zamrożone?
mmm brzmi pysznie, pozdrawiam serdecznie
Witam. Ciasto upiekłam dzisiaj,z jabłkami i aronią mrożoną,wyszło super .Dzięki za przepis.Godny polecenia.Pozdrawiam
miło mi, tak można upiec tylko z mrożonymi jagodami, jak najbardziej eksperymentować :)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto upieklam dzisiaj i jest bardzo smaczne! Zrobilam z czerwona porzeczka, malinami i mrozonymi jagodami bo tylko takie mialam:) Moje pytanie: Czy mozna to ciasto upiec tylko z mrozonymi jagodami? czy lepiej nie eksperymentowac? ;) Bardzo ladny blog i fajne filmiki. Ciesze sie, ze tu trafilam:) POzdrawiam z Wiesbaden:))
użyłam maślanki, pozdrawiam
Czym można zastąpić kefir ?
witam drugi raz robie ciasto ale tym razem same maliny super przepis
nie trzeba, pozdrawiam serdecznie
Czy do wykonania kruszonki należy użyć mąki krupczatki?
Super wyszlo !!!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
ciasto zrobiłam z jagodami i z agrestem , wyszło super
Kolejny swietny przepis do wyprpbowania! :)