Kolejny przysmak z letnimi, soczystymi owocami. Pyszna, czekoladowa tarta z truskawkami. Aromatyczna, z gęstym budyniowym nadzieniem, zniknęła u mnie błyskawicznie :). Szybka i uważam, że prosta w przygotowaniu. Ładnie i apetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany).
Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka kakao
3 łyżki cukru
120g masła
1 żółtko
1 łyżka wody
Krem czekoladowy:
500ml mleka
130g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
2 żółtka
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
około 600g umytych, obranych truskawek
70g gorzkiej czekolady
Ciasto:
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać cukier, masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Następnie dodać żółtko i jeśli ciasto będzie suche, to dodać 1 łyżkę wody, zagnieść ciasto.
3. Formę do tarty o średnicy 28cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem (aby zrobić to równomiernie, ciasto można rozwałkować, podsypując odrobiną mąki). Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Krem czekoladowy:
5. Około 350ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę z żółtkami (wymieszałam mikserem). Czekoladę połamać i dodać do gotującego się mleka, mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rozmieszaną mąkę z żółtkami, energicznie mieszać, aż powstanie bardzo gęsty budyń (proszę nie przejmować się grudkami i mieszać; na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale później się okaże, że jest akurat w sam raz). Budyń potrzymać na ogniu, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
6. Gorący budyń wyłożyć na upieczony spód w blaszce i wyrównać.
Wierzch:
7. Truskawki przepołowić i poukładać na wierzchu ciepłej tarty, lekko dociskając.
8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przełożyć do plastikowego woreczka, odciąć róg woreczka i ozdobić wierzch tarty, robiąc esy – floresy. Tartę wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
Czy można zamiast truskawek dodać mrożone maliny? Bo mam z ogródka i chcę coś upiec ale nie mam pomysłu na te maliny – tylko się zastanawiam czy nie wyjdzie zbyt mokre?
Dziękuję bardzo za odpowiedź, rzeczywiście chyba gotowałam go za krótko. Następnym razem na pewno wyjdzie idealny :)
Przykro mi, może budyń był za krótko gotowany i mąką dobrze się nie związała,
pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko,
Twoje przepisy jak zwykle zachwycają! Tarta w smaku rewelacyjna, ale niestety pomimo tego, że zrobiłam wszystko według przepisu, krem był w postaci półpłynnej :( Jaka może być tego przyczyna?
PS. Nie zważając na ten szczegół, ciasto zniknęło w mgnieniu oka ;)
Pozdrawiam serdecznie :)