Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).
Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).
3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Niestety ale wyszedł zaklec
Ogromnie się cieszę, że ciasto się udało,
do tego ciasta odradzam kruszonkę, ponieważ już jest wystarczająco ciężkie od śliwek i myślę, że z kruszonką wyjdzie zakalec,
pozdrawiam serdecznie
Czy można do tego ciasta dodać kruszonkę? Czy to będzie w ogóle pasowało i jeśli tak, to czy smakowo będzie pasowała np. z płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami laskowymi? Już dwa razy robiłam to ciasto w krótkim czasie a to mi się nie zdarza, praktycznie wcale. :) To dowód na to, że to ciasto jest wyśmienite! Moja rodzina je uwielbia a mnie się udało po raz pierwszy ciasto na jogurcie, bez kompletnego zakalca ! Dziękuję! :)
Czy mogę prosić o podanie ilości składników w przeliczeniu na szklanki? Brak u mnie miarek, a ciasto wygląda smakowicie :)
bardzo mi przykro, pozdrawiam serdecznie
Niestety wyszedł zakalec… a wszyscy tak czekali na to ciasto :(
na razie, nie mam takiego przepisu na stronie, ale pomyślę,
pozdrawiam serdecznie
Witam Cukierenko. Moje pytanie gdzieś się ulotniło. Mam prośbę. Czy możesz podać jakies przepisy na smaczne i proste ciasta z lemon card? Mam parę słoiczków i wypadałoby to zużyć. Bardzo proszę o jakiś smaczny przepis. Pozdrawiam.
ineresuja mnie proste przzepisy ktore Tu znalazlam.dziekuje
myślę, że z lemon curd może wyjść zakalec, bo trzeba będzie dodać ze 2 łyżki, pozdrawiam
Witam Cukierenko. Jak myślisz czy zamiast cytryny można do ciasta dodać lemon card. Jeżeli tak to ile. Pozdrawiam.
dostałam je od sklepu Leduvel, podaje link:
http://www.leduvel.pl/sklep/oxo/miarki-do-plynow-zestaw-7-szt.-good-grips-oxo.html
pozdrawiam
gdzie nabyłaś tak fajne miarki? pozdrowionka
Ogromnie się cieszę, że się udało, życzę kolejnych wspaniałych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
sukces! po wielu nieudanych „naleśnikach” w końcu udane i pyszne ciasto jogurtowe. Zrobiłam z truskawkami i jest pyszne wilgotne, puszyste, cała rodzina świętuje :) zajadając. Dzięki za filmik, widać na nim jaka ma być konsystencja, bo wiadomo, że jajka są różne, jogurty też. Pozdrawiam