Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).
Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).
3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, jaki olej (olej nie oliwę?.) najlepiej dodać do ciasta?
Witam. Czy trzeba dodawać sodę ? Zawsze mam zgaga po ciastach z soda. Czy wtedy dam więcej proszku do pieczenia,?
tak, proszę dać ciut więcej proszku, pozdrawiam
Dlaczego śliwki mi całkiem opadły? ☹️
Już drugi raz piekę to ciasto i jest bardzo pyszne. Robię na nim jeszcze kruszonkę i dodaje duża szczyptę cynamonu. Udało się za każdym razem.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasto, upieklam z podwójnej porcji, a mąkę dałam pół na pól z przenną pełneziarnistą. Następnym razem zrobię tylko z pełnoziarnistą, oraz ksylitol zamiast cukru
Po prostu pychaaaaaaaaaaa. Ktoś polecił żeby zrobić z kruszonką migdałową. Też tak zrobiłam rewelacja.
Najlepsze i najprostsze ciasto jogurtowe jakie robiłam! Piekę go od tamtego roku z podwójnej porcji (do większej formy) W tym roku zmieniłam śliwki na czarną porzeczkę i również wyszło genialne!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, ale szybko znika:). Rzeczywiście czasu i pracy mało, a jest co podać do herbaty czy kawy. I domowe, „wiem, co jem”. Pozdrawiam Elżbieta P.
Ciasto jest niesamowite ;) odpowiedni balans smaków i konsystencja..
dodałam także mąkę razową, radzę nie żałować śliwek – efekt jest wyśmienity; do tego kruszonka z płatkami migdałów – palce lizać. Najlepsze jeszcze ciepłe!
Właśnie wstawiłem do piekarnika i czekam na efekty… .
Zmieniłem trochę proporcje bo brytfanka większa niż w przepisie :)
Zobaczymy co wyjdzie. potem napisze jakie były efekty modyfikacji.
Poprostu pycha! Zaraz został ,, pożarty,,
Witam, czy można użyć mrożonych śliwek? Jeżeli tak to trzeba je rozmrozić?
ja bym je rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Witam.Lepsze to ciacho będzie z jogurtem naturalnym czy maślanką? Dziękuję.
z maślanką może być lepsze, pozdrawiam
Jogurtowe robię z nektarynkami, bo akurat mam nektarynki. Przepyszne…. Polecam…. Juz pieke drugi raz… Znika w mgnieniu oka…
dwa dni temu upiekłam i wyszło wspaniałe – mokre, nie za słodkie, o bardzo ładnym kolorze. Właśnie piekę kolejną porcję, tylko tym razem podwójną :)
Mała Cukierenka to moja ulubiona strona!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie