Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).

Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





proste ciasto ze sliwkami

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

proste ciasto ze sliwkami

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.

2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).

3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

proste ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

68 komentarzy do “Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami”

  1. Już drugi raz piekę to ciasto i jest bardzo pyszne. Robię na nim jeszcze kruszonkę i dodaje duża szczyptę cynamonu. Udało się za każdym razem.

    Odpowiedz
  2. Bardzo dobre ciasto, upieklam z podwójnej porcji, a mąkę dałam pół na pól z przenną pełneziarnistą. Następnym razem zrobię tylko z pełnoziarnistą, oraz ksylitol zamiast cukru

    Odpowiedz
  3. Najlepsze i najprostsze ciasto jogurtowe jakie robiłam! Piekę go od tamtego roku z podwójnej porcji (do większej formy) W tym roku zmieniłam śliwki na czarną porzeczkę i również wyszło genialne!

    Odpowiedz
  4. Pyszne, ale szybko znika:). Rzeczywiście czasu i pracy mało, a jest co podać do herbaty czy kawy. I domowe, „wiem, co jem”. Pozdrawiam Elżbieta P.

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest niesamowite ;) odpowiedni balans smaków i konsystencja..
    dodałam także mąkę razową, radzę nie żałować śliwek – efekt jest wyśmienity; do tego kruszonka z płatkami migdałów – palce lizać. Najlepsze jeszcze ciepłe!

    Odpowiedz
  6. Właśnie wstawiłem do piekarnika i czekam na efekty… .
    Zmieniłem trochę proporcje bo brytfanka większa niż w przepisie :)
    Zobaczymy co wyjdzie. potem napisze jakie były efekty modyfikacji.

    Odpowiedz
  7. Jogurtowe robię z nektarynkami, bo akurat mam nektarynki. Przepyszne…. Polecam…. Juz pieke drugi raz… Znika w mgnieniu oka…

    Odpowiedz
  8. dwa dni temu upiekłam i wyszło wspaniałe – mokre, nie za słodkie, o bardzo ładnym kolorze. Właśnie piekę kolejną porcję, tylko tym razem podwójną :)
    Mała Cukierenka to moja ulubiona strona!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz