Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).

Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





proste ciasto ze sliwkami

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

proste ciasto ze sliwkami

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.

2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).

3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

proste ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

67 komentarzy do “Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami”

  1. Już drugi raz piekę to ciasto i jest bardzo pyszne. Robię na nim jeszcze kruszonkę i dodaje duża szczyptę cynamonu. Udało się za każdym razem.

    Odpowiedz
  2. Bardzo dobre ciasto, upieklam z podwójnej porcji, a mąkę dałam pół na pól z przenną pełneziarnistą. Następnym razem zrobię tylko z pełnoziarnistą, oraz ksylitol zamiast cukru

    Odpowiedz
  3. Najlepsze i najprostsze ciasto jogurtowe jakie robiłam! Piekę go od tamtego roku z podwójnej porcji (do większej formy) W tym roku zmieniłam śliwki na czarną porzeczkę i również wyszło genialne!

    Odpowiedz
  4. Pyszne, ale szybko znika:). Rzeczywiście czasu i pracy mało, a jest co podać do herbaty czy kawy. I domowe, „wiem, co jem”. Pozdrawiam Elżbieta P.

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest niesamowite ;) odpowiedni balans smaków i konsystencja..
    dodałam także mąkę razową, radzę nie żałować śliwek – efekt jest wyśmienity; do tego kruszonka z płatkami migdałów – palce lizać. Najlepsze jeszcze ciepłe!

    Odpowiedz
  6. Właśnie wstawiłem do piekarnika i czekam na efekty… .
    Zmieniłem trochę proporcje bo brytfanka większa niż w przepisie :)
    Zobaczymy co wyjdzie. potem napisze jakie były efekty modyfikacji.

    Odpowiedz
  7. Jogurtowe robię z nektarynkami, bo akurat mam nektarynki. Przepyszne…. Polecam…. Juz pieke drugi raz… Znika w mgnieniu oka…

    Odpowiedz
  8. dwa dni temu upiekłam i wyszło wspaniałe – mokre, nie za słodkie, o bardzo ładnym kolorze. Właśnie piekę kolejną porcję, tylko tym razem podwójną :)
    Mała Cukierenka to moja ulubiona strona!

    Odpowiedz
  9. Ogromnie się cieszę, że ciasto się udało,
    do tego ciasta odradzam kruszonkę, ponieważ już jest wystarczająco ciężkie od śliwek i myślę, że z kruszonką wyjdzie zakalec,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Czy można do tego ciasta dodać kruszonkę? Czy to będzie w ogóle pasowało i jeśli tak, to czy smakowo będzie pasowała np. z płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami laskowymi? Już dwa razy robiłam to ciasto w krótkim czasie a to mi się nie zdarza, praktycznie wcale. :) To dowód na to, że to ciasto jest wyśmienite! Moja rodzina je uwielbia a mnie się udało po raz pierwszy ciasto na jogurcie, bez kompletnego zakalca ! Dziękuję! :)

    Odpowiedz
  11. Witam Cukierenko. Moje pytanie gdzieś się ulotniło. Mam prośbę. Czy możesz podać jakies przepisy na smaczne i proste ciasta z lemon card? Mam parę słoiczków i wypadałoby to zużyć. Bardzo proszę o jakiś smaczny przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  12. sukces! po wielu nieudanych „naleśnikach” w końcu udane i pyszne ciasto jogurtowe. Zrobiłam z truskawkami i jest pyszne wilgotne, puszyste, cała rodzina świętuje :) zajadając. Dzięki za filmik, widać na nim jaka ma być konsystencja, bo wiadomo, że jajka są różne, jogurty też. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. Witam, bardzo mi miło,
    myślę, że z wiśniami powinno też ładnie się udać,
    cieszę się, że filmiki się podobają :) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Witam, teraz sezon zimowy … mrozone wisnie czy to dobra kombinacja do tego przepisu ?
    ps. Pieke od lat, ale od jakiegos czasu Pani blog stal sie moja jedyna inspiracja. Moj syn, 5letni pomocnik, uwielbia wszystkie filmiki i zada natychmiastowego dzialania po obejrzeniu :)

    Odpowiedz
  15. Mam swoje śliwki z ogrodu.Zawsze piekłam na drożdżach ale nieraz mi opadło .Spróbuję tego przepisu.Mam pytanie?Jaki olej użyć?Czy może być to oliwa z oliwek?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. myślę, ze ciasto wyszło za rzadkie, dlatego śliwki opadały, proszę dodać ze 2 łyżki mąki więcej i owoce można oprószyć jeszcze mąką, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  17. Hej! Kilka dni temu przypadkiem trafiłam na Twój blog i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Najchętniej codziennie bym coś piekła. Dziś upiekłam to właśnie „proste” ciasto, ale śliwki „utonęły” mi w cieście. Nie ukrywam, że w smaku wyszło bardzo dobre, ale czy masz może dla mnie jakąś radę, żeby te śliwki zostały jednak na powierzchni?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  18. Ciasto jest pyszne! Kombinacja smakow, proste i takie super pyszne domowe…Uwielbiam Twoj blog, kazdy przepis to strzal w 10-ke. Dziekuje tez za zalaczenie filmu, dla mnie bardzo pomocne.

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  19. Kolejne ciasto z Twojej strony upieczone, kolejny przepis trafiony w nasze podniebienia! Też piekłam jak inni w tortownicy, wyszło super, ładnie wyrosło i pyszne w smaku. Bardzo polecam :)

    Odpowiedz
  20. Zrobiłam ciacho, wyszło super! :-)
    Do innych czytelniczek, jeżeli zamiast sody dodacie więcej proszku do pieczenia nie będzie zakalec.

    Odpowiedz
  21. Aga: na 26cm zwiększyłabym o 1/2 składniki

    ewelina: – nie muszą, ale lepiej jak będą w temperaturze pokojowej, myślę, że mogą być inne owoce,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  22. Ciasto bardzo mi się podoba. Na pewno też bardzo smakuje :) Ale mam pytanie. Jaką ilość wymienionych produktów przygotować na blaszkę 22×36? U mnie ciasto ze śliwkami znika w mgnieniu oka i Pani blaszka jest stanowczo za mała ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz