Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).

Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


proste ciasto ze sliwkami

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

proste ciasto ze sliwkami

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.

2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).

3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

proste ciasto ze sliwkami

45 thoughts on “Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

  1. Ciasto bardzo mi się podoba. Na pewno też bardzo smakuje :) Ale mam pytanie. Jaką ilość wymienionych produktów przygotować na blaszkę 22×36? U mnie ciasto ze śliwkami znika w mgnieniu oka i Pani blaszka jest stanowczo za mała ;)

  2. Aga: na 26cm zwiększyłabym o 1/2 składniki

    ewelina: – nie muszą, ale lepiej jak będą w temperaturze pokojowej, myślę, że mogą być inne owoce,

    pozdrawiam serdecznie

  3. Zrobiłam ciacho, wyszło super! :-)
    Do innych czytelniczek, jeżeli zamiast sody dodacie więcej proszku do pieczenia nie będzie zakalec.

  4. Kolejne ciasto z Twojej strony upieczone, kolejny przepis trafiony w nasze podniebienia! Też piekłam jak inni w tortownicy, wyszło super, ładnie wyrosło i pyszne w smaku. Bardzo polecam :)

  5. Ciasto jest pyszne! Kombinacja smakow, proste i takie super pyszne domowe…Uwielbiam Twoj blog, kazdy przepis to strzal w 10-ke. Dziekuje tez za zalaczenie filmu, dla mnie bardzo pomocne.

    Pozdrawiam serdecznie!

  6. Hej! Kilka dni temu przypadkiem trafiłam na Twój blog i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Najchętniej codziennie bym coś piekła. Dziś upiekłam to właśnie „proste” ciasto, ale śliwki „utonęły” mi w cieście. Nie ukrywam, że w smaku wyszło bardzo dobre, ale czy masz może dla mnie jakąś radę, żeby te śliwki zostały jednak na powierzchni?

    Pozdrawiam!

  7. myślę, ze ciasto wyszło za rzadkie, dlatego śliwki opadały, proszę dodać ze 2 łyżki mąki więcej i owoce można oprószyć jeszcze mąką, pozdrawiam serdecznie

  8. Mam swoje śliwki z ogrodu.Zawsze piekłam na drożdżach ale nieraz mi opadło .Spróbuję tego przepisu.Mam pytanie?Jaki olej użyć?Czy może być to oliwa z oliwek?
    Pozdrawiam

  9. Witam, teraz sezon zimowy … mrozone wisnie czy to dobra kombinacja do tego przepisu ?
    ps. Pieke od lat, ale od jakiegos czasu Pani blog stal sie moja jedyna inspiracja. Moj syn, 5letni pomocnik, uwielbia wszystkie filmiki i zada natychmiastowego dzialania po obejrzeniu :)

  10. Witam, bardzo mi miło,
    myślę, że z wiśniami powinno też ładnie się udać,
    cieszę się, że filmiki się podobają :) pozdrawiam serdecznie

  11. sukces! po wielu nieudanych „naleśnikach” w końcu udane i pyszne ciasto jogurtowe. Zrobiłam z truskawkami i jest pyszne wilgotne, puszyste, cała rodzina świętuje :) zajadając. Dzięki za filmik, widać na nim jaka ma być konsystencja, bo wiadomo, że jajka są różne, jogurty też. Pozdrawiam

  12. Witam Cukierenko. Moje pytanie gdzieś się ulotniło. Mam prośbę. Czy możesz podać jakies przepisy na smaczne i proste ciasta z lemon card? Mam parę słoiczków i wypadałoby to zużyć. Bardzo proszę o jakiś smaczny przepis. Pozdrawiam.

  13. Czy mogę prosić o podanie ilości składników w przeliczeniu na szklanki? Brak u mnie miarek, a ciasto wygląda smakowicie :)

  14. Czy można do tego ciasta dodać kruszonkę? Czy to będzie w ogóle pasowało i jeśli tak, to czy smakowo będzie pasowała np. z płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami laskowymi? Już dwa razy robiłam to ciasto w krótkim czasie a to mi się nie zdarza, praktycznie wcale. :) To dowód na to, że to ciasto jest wyśmienite! Moja rodzina je uwielbia a mnie się udało po raz pierwszy ciasto na jogurcie, bez kompletnego zakalca ! Dziękuję! :)

  15. Ogromnie się cieszę, że ciasto się udało,
    do tego ciasta odradzam kruszonkę, ponieważ już jest wystarczająco ciężkie od śliwek i myślę, że z kruszonką wyjdzie zakalec,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.