Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).
Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).
3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, jaki olej (olej nie oliwę?.) najlepiej dodać do ciasta?
Witam. Czy trzeba dodawać sodę ? Zawsze mam zgaga po ciastach z soda. Czy wtedy dam więcej proszku do pieczenia,?
tak, proszę dać ciut więcej proszku, pozdrawiam
Dlaczego śliwki mi całkiem opadły? ☹️
Już drugi raz piekę to ciasto i jest bardzo pyszne. Robię na nim jeszcze kruszonkę i dodaje duża szczyptę cynamonu. Udało się za każdym razem.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasto, upieklam z podwójnej porcji, a mąkę dałam pół na pól z przenną pełneziarnistą. Następnym razem zrobię tylko z pełnoziarnistą, oraz ksylitol zamiast cukru
Po prostu pychaaaaaaaaaaa. Ktoś polecił żeby zrobić z kruszonką migdałową. Też tak zrobiłam rewelacja.
Najlepsze i najprostsze ciasto jogurtowe jakie robiłam! Piekę go od tamtego roku z podwójnej porcji (do większej formy) W tym roku zmieniłam śliwki na czarną porzeczkę i również wyszło genialne!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, ale szybko znika:). Rzeczywiście czasu i pracy mało, a jest co podać do herbaty czy kawy. I domowe, „wiem, co jem”. Pozdrawiam Elżbieta P.
Ciasto jest niesamowite ;) odpowiedni balans smaków i konsystencja..
dodałam także mąkę razową, radzę nie żałować śliwek – efekt jest wyśmienity; do tego kruszonka z płatkami migdałów – palce lizać. Najlepsze jeszcze ciepłe!
Właśnie wstawiłem do piekarnika i czekam na efekty… .
Zmieniłem trochę proporcje bo brytfanka większa niż w przepisie :)
Zobaczymy co wyjdzie. potem napisze jakie były efekty modyfikacji.
Poprostu pycha! Zaraz został ,, pożarty,,
Witam, czy można użyć mrożonych śliwek? Jeżeli tak to trzeba je rozmrozić?
ja bym je rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Witam.Lepsze to ciacho będzie z jogurtem naturalnym czy maślanką? Dziękuję.
z maślanką może być lepsze, pozdrawiam
Jogurtowe robię z nektarynkami, bo akurat mam nektarynki. Przepyszne…. Polecam…. Juz pieke drugi raz… Znika w mgnieniu oka…
dwa dni temu upiekłam i wyszło wspaniałe – mokre, nie za słodkie, o bardzo ładnym kolorze. Właśnie piekę kolejną porcję, tylko tym razem podwójną :)
Mała Cukierenka to moja ulubiona strona!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Niestety ale wyszedł zaklec
Ogromnie się cieszę, że ciasto się udało,
do tego ciasta odradzam kruszonkę, ponieważ już jest wystarczająco ciężkie od śliwek i myślę, że z kruszonką wyjdzie zakalec,
pozdrawiam serdecznie
Czy można do tego ciasta dodać kruszonkę? Czy to będzie w ogóle pasowało i jeśli tak, to czy smakowo będzie pasowała np. z płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami laskowymi? Już dwa razy robiłam to ciasto w krótkim czasie a to mi się nie zdarza, praktycznie wcale. :) To dowód na to, że to ciasto jest wyśmienite! Moja rodzina je uwielbia a mnie się udało po raz pierwszy ciasto na jogurcie, bez kompletnego zakalca ! Dziękuję! :)
Czy mogę prosić o podanie ilości składników w przeliczeniu na szklanki? Brak u mnie miarek, a ciasto wygląda smakowicie :)
bardzo mi przykro, pozdrawiam serdecznie
Niestety wyszedł zakalec… a wszyscy tak czekali na to ciasto :(
na razie, nie mam takiego przepisu na stronie, ale pomyślę,
pozdrawiam serdecznie
Witam Cukierenko. Moje pytanie gdzieś się ulotniło. Mam prośbę. Czy możesz podać jakies przepisy na smaczne i proste ciasta z lemon card? Mam parę słoiczków i wypadałoby to zużyć. Bardzo proszę o jakiś smaczny przepis. Pozdrawiam.
ineresuja mnie proste przzepisy ktore Tu znalazlam.dziekuje
myślę, że z lemon curd może wyjść zakalec, bo trzeba będzie dodać ze 2 łyżki, pozdrawiam
Witam Cukierenko. Jak myślisz czy zamiast cytryny można do ciasta dodać lemon card. Jeżeli tak to ile. Pozdrawiam.
dostałam je od sklepu Leduvel, podaje link:
http://www.leduvel.pl/sklep/oxo/miarki-do-plynow-zestaw-7-szt.-good-grips-oxo.html
pozdrawiam
gdzie nabyłaś tak fajne miarki? pozdrowionka
Ogromnie się cieszę, że się udało, życzę kolejnych wspaniałych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
sukces! po wielu nieudanych „naleśnikach” w końcu udane i pyszne ciasto jogurtowe. Zrobiłam z truskawkami i jest pyszne wilgotne, puszyste, cała rodzina świętuje :) zajadając. Dzięki za filmik, widać na nim jaka ma być konsystencja, bo wiadomo, że jajka są różne, jogurty też. Pozdrawiam
Witam, bardzo mi miło,
myślę, że z wiśniami powinno też ładnie się udać,
cieszę się, że filmiki się podobają :) pozdrawiam serdecznie
Witam, teraz sezon zimowy … mrozone wisnie czy to dobra kombinacja do tego przepisu ?
ps. Pieke od lat, ale od jakiegos czasu Pani blog stal sie moja jedyna inspiracja. Moj syn, 5letni pomocnik, uwielbia wszystkie filmiki i zada natychmiastowego dzialania po obejrzeniu :)
może być oliwa z oliwek lub rzepakowy, pozdrawiam
Mam swoje śliwki z ogrodu.Zawsze piekłam na drożdżach ale nieraz mi opadło .Spróbuję tego przepisu.Mam pytanie?Jaki olej użyć?Czy może być to oliwa z oliwek?
Pozdrawiam
ja piekłam na najniższym poziomie, pozdrawiam
czy powinnam wstawić ciasto na najniższy poziom piekarnika?
myślę, ze ciasto wyszło za rzadkie, dlatego śliwki opadały, proszę dodać ze 2 łyżki mąki więcej i owoce można oprószyć jeszcze mąką, pozdrawiam serdecznie
Hej! Kilka dni temu przypadkiem trafiłam na Twój blog i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Najchętniej codziennie bym coś piekła. Dziś upiekłam to właśnie „proste” ciasto, ale śliwki „utonęły” mi w cieście. Nie ukrywam, że w smaku wyszło bardzo dobre, ale czy masz może dla mnie jakąś radę, żeby te śliwki zostały jednak na powierzchni?
Pozdrawiam!
cieszę się bardzo, że smakowało,
Iza: miło mi, że film był pomocny,
pozdrawiam serdecznie :)
Zamiast jogurtu dałem maślankę, wyszło przepyszne – druga blaszka już w piekarniku. Dziękuję za przepis! :)
Ciasto jest pyszne! Kombinacja smakow, proste i takie super pyszne domowe…Uwielbiam Twoj blog, kazdy przepis to strzal w 10-ke. Dziekuje tez za zalaczenie filmu, dla mnie bardzo pomocne.
Pozdrawiam serdecznie!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Super ciasto – proste, szybkie i do tego pyszne :) uwielbiam takie
Ogromnie się cieszę:) dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Kolejne ciasto z Twojej strony upieczone, kolejny przepis trafiony w nasze podniebienia! Też piekłam jak inni w tortownicy, wyszło super, ładnie wyrosło i pyszne w smaku. Bardzo polecam :)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam ciacho, wyszło super! :-)
Do innych czytelniczek, jeżeli zamiast sody dodacie więcej proszku do pieczenia nie będzie zakalec.
przykro mi, tak to możliwe, pozdrawiam
Nie dodałam sody i wyszedł mi zakalec, czy to możliwe że przez sodę?
Nie przez sodę, ponieważ proszek do pieczenia to też jakby zamiennik sody.. tylko może owoców za dużo, albo coś z konsystencją
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam w tortownicy średnica 24cm jest rewelacja w smaku mięciutkie…polecam:)
Aga: na 26cm zwiększyłabym o 1/2 składniki
ewelina: – nie muszą, ale lepiej jak będą w temperaturze pokojowej, myślę, że mogą być inne owoce,
pozdrawiam serdecznie
czy składniki muszą być w temp. pokojowej? czy można dać jabłka lub inne owoce?
A tortownica srednica 24 cm czy 26cm?
chyba takie same, ciasto będzie troszkę niższe, pozdrawiam
A blaszka 24 na 24? Takie same proporcje? Zawsze mam z tym problem :/ Czy z mąką orkiszową zamiast pszennej to ciasto się uda?
wygląda bardzo smakowicie :)
Joanna: – no chyba razy 2 :) lub o połowę proszę zwiększyć,
Martha: – dziękuję
pozdrawiam serdecznie
Wow, piękne zdjęcia! :)
To ciasto prezentuje się fantastycznie! *.*
Ciasto bardzo mi się podoba. Na pewno też bardzo smakuje :) Ale mam pytanie. Jaką ilość wymienionych produktów przygotować na blaszkę 22×36? U mnie ciasto ze śliwkami znika w mgnieniu oka i Pani blaszka jest stanowczo za mała ;)