Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).
Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).
3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Witam, bardzo mi miło,
myślę, że z wiśniami powinno też ładnie się udać,
cieszę się, że filmiki się podobają :) pozdrawiam serdecznie
Witam, teraz sezon zimowy … mrozone wisnie czy to dobra kombinacja do tego przepisu ?
ps. Pieke od lat, ale od jakiegos czasu Pani blog stal sie moja jedyna inspiracja. Moj syn, 5letni pomocnik, uwielbia wszystkie filmiki i zada natychmiastowego dzialania po obejrzeniu :)
może być oliwa z oliwek lub rzepakowy, pozdrawiam
Mam swoje śliwki z ogrodu.Zawsze piekłam na drożdżach ale nieraz mi opadło .Spróbuję tego przepisu.Mam pytanie?Jaki olej użyć?Czy może być to oliwa z oliwek?
Pozdrawiam
ja piekłam na najniższym poziomie, pozdrawiam
czy powinnam wstawić ciasto na najniższy poziom piekarnika?
myślę, ze ciasto wyszło za rzadkie, dlatego śliwki opadały, proszę dodać ze 2 łyżki mąki więcej i owoce można oprószyć jeszcze mąką, pozdrawiam serdecznie
Hej! Kilka dni temu przypadkiem trafiłam na Twój blog i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Najchętniej codziennie bym coś piekła. Dziś upiekłam to właśnie „proste” ciasto, ale śliwki „utonęły” mi w cieście. Nie ukrywam, że w smaku wyszło bardzo dobre, ale czy masz może dla mnie jakąś radę, żeby te śliwki zostały jednak na powierzchni?
Pozdrawiam!
cieszę się bardzo, że smakowało,
Iza: miło mi, że film był pomocny,
pozdrawiam serdecznie :)
Zamiast jogurtu dałem maślankę, wyszło przepyszne – druga blaszka już w piekarniku. Dziękuję za przepis! :)
Ciasto jest pyszne! Kombinacja smakow, proste i takie super pyszne domowe…Uwielbiam Twoj blog, kazdy przepis to strzal w 10-ke. Dziekuje tez za zalaczenie filmu, dla mnie bardzo pomocne.
Pozdrawiam serdecznie!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Super ciasto – proste, szybkie i do tego pyszne :) uwielbiam takie
Ogromnie się cieszę:) dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Kolejne ciasto z Twojej strony upieczone, kolejny przepis trafiony w nasze podniebienia! Też piekłam jak inni w tortownicy, wyszło super, ładnie wyrosło i pyszne w smaku. Bardzo polecam :)