Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).

Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





proste ciasto ze sliwkami

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

proste ciasto ze sliwkami

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.

2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).

3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

proste ciasto ze sliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

68 komentarzy do “Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami”

  1. Witam, bardzo mi miło,
    myślę, że z wiśniami powinno też ładnie się udać,
    cieszę się, że filmiki się podobają :) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Witam, teraz sezon zimowy … mrozone wisnie czy to dobra kombinacja do tego przepisu ?
    ps. Pieke od lat, ale od jakiegos czasu Pani blog stal sie moja jedyna inspiracja. Moj syn, 5letni pomocnik, uwielbia wszystkie filmiki i zada natychmiastowego dzialania po obejrzeniu :)

    Odpowiedz
  3. Mam swoje śliwki z ogrodu.Zawsze piekłam na drożdżach ale nieraz mi opadło .Spróbuję tego przepisu.Mam pytanie?Jaki olej użyć?Czy może być to oliwa z oliwek?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. myślę, ze ciasto wyszło za rzadkie, dlatego śliwki opadały, proszę dodać ze 2 łyżki mąki więcej i owoce można oprószyć jeszcze mąką, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Hej! Kilka dni temu przypadkiem trafiłam na Twój blog i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Najchętniej codziennie bym coś piekła. Dziś upiekłam to właśnie „proste” ciasto, ale śliwki „utonęły” mi w cieście. Nie ukrywam, że w smaku wyszło bardzo dobre, ale czy masz może dla mnie jakąś radę, żeby te śliwki zostały jednak na powierzchni?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Ciasto jest pyszne! Kombinacja smakow, proste i takie super pyszne domowe…Uwielbiam Twoj blog, kazdy przepis to strzal w 10-ke. Dziekuje tez za zalaczenie filmu, dla mnie bardzo pomocne.

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  7. Kolejne ciasto z Twojej strony upieczone, kolejny przepis trafiony w nasze podniebienia! Też piekłam jak inni w tortownicy, wyszło super, ładnie wyrosło i pyszne w smaku. Bardzo polecam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz