Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM. Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki OXO. Jak dla mnie są wspaniałe:), ładnie się prezentują, są praktyczne i nie zajmują dużo miejsca (wstawimy jedną w drugą), są idealne do precyzyjnego odmierzania. Otrzymałam je ze sklepu Leduvel, dziękuję :).
Zapraszam na film.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki – dobrze jeśli będą w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 jajka
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
100ml oleju
skórka starta z 1 cytryny
350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM).
3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam ciacho, wyszło super! :-)
Do innych czytelniczek, jeżeli zamiast sody dodacie więcej proszku do pieczenia nie będzie zakalec.
przykro mi, tak to możliwe, pozdrawiam
Nie dodałam sody i wyszedł mi zakalec, czy to możliwe że przez sodę?
Nie przez sodę, ponieważ proszek do pieczenia to też jakby zamiennik sody.. tylko może owoców za dużo, albo coś z konsystencją
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam w tortownicy średnica 24cm jest rewelacja w smaku mięciutkie…polecam:)
Aga: na 26cm zwiększyłabym o 1/2 składniki
ewelina: – nie muszą, ale lepiej jak będą w temperaturze pokojowej, myślę, że mogą być inne owoce,
pozdrawiam serdecznie
czy składniki muszą być w temp. pokojowej? czy można dać jabłka lub inne owoce?
A tortownica srednica 24 cm czy 26cm?
chyba takie same, ciasto będzie troszkę niższe, pozdrawiam
A blaszka 24 na 24? Takie same proporcje? Zawsze mam z tym problem :/ Czy z mąką orkiszową zamiast pszennej to ciasto się uda?
wygląda bardzo smakowicie :)
Joanna: – no chyba razy 2 :) lub o połowę proszę zwiększyć,
Martha: – dziękuję
pozdrawiam serdecznie
Wow, piękne zdjęcia! :)
To ciasto prezentuje się fantastycznie! *.*
Ciasto bardzo mi się podoba. Na pewno też bardzo smakuje :) Ale mam pytanie. Jaką ilość wymienionych produktów przygotować na blaszkę 22×36? U mnie ciasto ze śliwkami znika w mgnieniu oka i Pani blaszka jest stanowczo za mała ;)