Owsiane batoniki – Idealna propozycja dla wielbicieli ciasteczek owsianych. Smaczna, chrupiąca przekąska o każdej porze dnia. Moja siostra powiedziała, że tak powinny smakować batoniki owsiane :) Można dodać do nich swoje ulubione dodatki, jak orzechy, rodzynki lub oblać je czekoladą (tylko dodać wtedy mniej cukru). Polecam :) (oryginalny przepis pochodzi z książki „Wypieki Domowe” wydane przez „Elipsa”)
Owsiane batoniki
Składniki:
100g masła lub margaryny
80g brązowego cukru
3 łyżki miodu
250g płatków owsianych
50g kandyzowanych owoców (mieszanka keksowa), niekoniecznie
100g mieszanki bakaliowej (dodaję owoce kandyzowane, więc mieszanki bakaliowej dodaję około 70g) lub inne dodatki według własnego uznania, jak orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe itp.
Dodatkowo:
2 łyżki miodu
60 g sezamu
Roztopić masło, cukier i miód. Wsypać płatki owsiane, poszatkowane bakalie i owoce kandyzowane, dobrze wymieszać.
Przygotować blachę do pieczenia o boku 20cm lub podobną, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i wygładzić wierzch zwilżoną dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temp. 180oC, aż masa będzie złotobrązowa. Pod koniec pieczenia w rondelku rozpuścić 2 łyżki miodu, wyspać sezam i ciepłą mieszanką pokryć wierzch upieczonego już ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika (gdy włożyłam ciasto do piekarnika z sezamem, włączyłam tylko opiekanie od góry gdzieś na 3 min.). Pokroić jeszcze gorące ciasto w formie. Poczekać, aż ostygnie i wtedy zdejmować batoniki z blachy ( przed podaniem dobrze jest na chwilę włożyć batoniki do lodówki).
Udanych wypieków :)
Batoniki mi nie wyszły. Zrobiłam zgodnie z przepisem i po upieczeniu się rozpadają.
Coś jest nie tak bo zrobiłam batoniki wg przepisu a wyszły ciemne i niskie a nie tak jak na zdjęciu.
około 10 batoników, pozdrawiam
Ile tak mniej więcej batoników wychodzi z tej porcji ?
myślę, że tak pozdrawiam
czy moge dodać płatki owsiane błyskawiczne?