Mielone migdały gotowane w mleku

Smaczny, gęsty deser migdałowy z kuchni indyjskiej, który może być miłą odmianą. Zachęcam do wypróbowania :) (przepis z książki „Kuchnia indyjska” z kuchennej półeczki Shehzad Husain)

Składniki:

2 łyżki sklarowanego masła (ghee)

25g mąki

100g migdałów mielonych bez skórki

300 ml mleka

50g cukru

Roztopić masło, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać, aby usunąć wszystkie grudki.

Wsypać migdały i wymieszać.

Stopniowo dodawać mleko i cukier, zagotować. Po zagotowaniu pozostawić na ogniu jeszcze 3-5 minut, aby deser zgęstniał do konsystencji zupy-kremu. Przełożyć do miseczek i podawać na gorąco lub przestygnięty z owocami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Mielone migdały gotowane w mleku”

  1. Witam! Deser wygląda bardzo apetycznie i chciałabym go zrobić na śniadanie w niedziele. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć ghee. Czy można zamiast tego użyć zwykłego masła?

  2. tak można lub proszę ghee zrobić samemu, masło roztopić i usunąć to co osiądzie na dnie, żeby był sam żółty tłuszcz, bez zanieczyszczeń,
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.