Smaczny, gęsty deser migdałowy z kuchni indyjskiej, który może być miłą odmianą. Zachęcam do wypróbowania :) (przepis z książki „Kuchnia indyjska” z kuchennej półeczki Shehzad Husain)
Składniki:
2 łyżki sklarowanego masła (ghee)
25g mąki
100g migdałów mielonych bez skórki
300 ml mleka
50g cukru
Roztopić masło, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać, aby usunąć wszystkie grudki.
Wsypać migdały i wymieszać.
Stopniowo dodawać mleko i cukier, zagotować. Po zagotowaniu pozostawić na ogniu jeszcze 3-5 minut, aby deser zgęstniał do konsystencji zupy-kremu. Przełożyć do miseczek i podawać na gorąco lub przestygnięty z owocami.
Smacznego :)
cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam serdecznie
jestem właśnie po konsumpcji :)
dobre, słodkie, syte :)
tak można lub proszę ghee zrobić samemu, masło roztopić i usunąć to co osiądzie na dnie, żeby był sam żółty tłuszcz, bez zanieczyszczeń,
pozdrawiam
Witam! Deser wygląda bardzo apetycznie i chciałabym go zrobić na śniadanie w niedziele. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć ghee. Czy można zamiast tego użyć zwykłego masła?