Muffiny z wiśniami i czekoladą

Muffiny z wiśniami i czekoladą – Smaczne, pożywne muffiny z dużą ilością czekolady. Podczas pieczenia pięknie pachnie świeżymi babeczkami w całym domu. Dzięki wisienkom są lekko kwaskowate i wilgotne, kombinacja białej czekolady oraz ciemnej wspaniale smakuje z owocami. Dzięki niej muffiny również apetycznie wyglądają. W przygotowaniu bardzo szybkie i łatwe. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood).

Muffiny z wiśniami i czekoladą

Muffiny z wiśniami i czekoladą
Składniki na 12 dużych babeczek:
280g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
150g wiśni
100g poszatkowanej białej czekolady
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
150ml naturalnego jogurtu
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
100g masła

1. Wiśnie wypestkować i przepołowić.

2. Masło roztopić.

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Wsypać obie czekolady, wymieszać.

4. W drugiej misce krótko wymieszać jajka, masło, jogurt, aromat. Wsypać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać wiśnie, wymieszać łyżką.

5. Blachę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić je ciastem (ja nakładałam do pełna). Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25-27 minut (180°C na funkcji góra-dół). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Muffiny z wiśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

35 komentarzy do “Muffiny z wiśniami i czekoladą”

  1. Witam serdecznie mam pytanko a mogą być truskawki pocięte na kawałki ? i np polać odrobiną czekolady ? będzie pasować ?

    Odpowiedz
  2. Mi ciasto wyszło tak bardzo gęste że zastanawiałam się czy warto je wkładać do piekarnika ale uciekło się ładnie i smakowało.

    Odpowiedz
  3. Wyszly cudnie na gryczanej, bezglutenowcom polecam, pyszne, mieciutkie, pominelam biala czekolade bo jestem fanka gorzkiej ;] mniam ;]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz