Muffiny z wiśniami i czekoladą – Smaczne, pożywne muffiny z dużą ilością czekolady. Podczas pieczenia pięknie pachnie świeżymi babeczkami w całym domu. Dzięki wisienkom są lekko kwaskowate i wilgotne, kombinacja białej czekolady oraz ciemnej wspaniale smakuje z owocami. Dzięki niej muffiny również apetycznie wyglądają. W przygotowaniu bardzo szybkie i łatwe. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood).
Muffiny z wiśniami i czekoladą
Składniki na 12 dużych babeczek:
280g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
150g wiśni
100g poszatkowanej białej czekolady
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
150ml naturalnego jogurtu
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
100g masła
1. Wiśnie wypestkować i przepołowić.
2. Masło roztopić.
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Wsypać obie czekolady, wymieszać.
4. W drugiej misce krótko wymieszać jajka, masło, jogurt, aromat. Wsypać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać wiśnie, wymieszać łyżką.
5. Blachę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić je ciastem (ja nakładałam do pełna). Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25-27 minut (180°C na funkcji góra-dół). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, czy przy dodaniu kakao należy zwiększyć gramaturę płynnych składników (jogurtu/masła) lub dodać wody?
Dzien dobry. Czy mogę użyć maki orkiszowej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Muffinki super, wzięłam do pracy, kolegom bardzo smakowało i poprosili o jeszcze :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie mam pytanko a mogą być truskawki pocięte na kawałki ? i np polać odrobiną czekolady ? będzie pasować ?
mysle ze tak, pozdrawiam serdecznie
Czy składniki mają być w temperaturze pokojowej?
lepiej będzie jak będą w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam serdecznie czy wiśnie mogę zastąpić owocami leśnymi?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam pytanie dotyczące masła,ma być stopione?Pozdrawiam.
tak ma być roztopione, pozdrawiam
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło
Mi ciasto wyszło tak bardzo gęste że zastanawiałam się czy warto je wkładać do piekarnika ale uciekło się ładnie i smakowało.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam
Wyszły pyszne :)
dziękuję za radę, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Wyszly cudnie na gryczanej, bezglutenowcom polecam, pyszne, mieciutkie, pominelam biala czekolade bo jestem fanka gorzkiej ;] mniam ;]
myślę, że się udadzą, pozdrawiam