Muffiny z wiśniami i czekoladą

Muffiny z wiśniami i czekoladą – Smaczne, pożywne muffiny z dużą ilością czekolady. Podczas pieczenia pięknie pachnie świeżymi babeczkami w całym domu. Dzięki wisienkom są lekko kwaskowate i wilgotne, kombinacja białej czekolady oraz ciemnej wspaniale smakuje z owocami. Dzięki niej muffiny również apetycznie wyglądają. W przygotowaniu bardzo szybkie i łatwe. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC GoodFood).

Muffiny z wiśniami i czekoladą

Muffiny z wiśniami i czekoladą
Składniki na 12 dużych babeczek:
280g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
150g wiśni
100g poszatkowanej białej czekolady
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
150ml naturalnego jogurtu
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
100g masła

1. Wiśnie wypestkować i przepołowić.

2. Masło roztopić.

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Wsypać obie czekolady, wymieszać.

4. W drugiej misce krótko wymieszać jajka, masło, jogurt, aromat. Wsypać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Dodać wiśnie, wymieszać łyżką.

5. Blachę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić je ciastem (ja nakładałam do pełna). Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 25-27 minut (180oC na funkcji góra-dół). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Muffiny z wiśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Muffiny z wiśniami i czekoladą

  1. Kolejny Twój przepis do wypróbowania… Właśnie czekałam na muffiny z wiśniami. P.S. Ciacho czekoladowe z wiśniami – pycha :)

  2. Wspaniałe! Zrobiłam dziś i od razu zrobiły furorę :) mąż już zamówił kolejną partię :) fantastyczny przepis! Dzięki! ( a! Robiłam z wiśniami z kompotu, bo nie miałam świeżych i też wyszło świetnie)

  3. Zrobiłam je już 2 razy. Na pewno będę do nich wracać – są przepyszne. Nawet Teściowa tak powiedziała, więc chyba to prawda ;) Pozdrawiam serdecznie ;)

  4. Wyszly cudnie na gryczanej, bezglutenowcom polecam, pyszne, mieciutkie, pominelam biala czekolade bo jestem fanka gorzkiej ;] mniam ;]

  5. Mi ciasto wyszło tak bardzo gęste że zastanawiałam się czy warto je wkładać do piekarnika ale uciekło się ładnie i smakowało.

  6. Witam serdecznie mam pytanko a mogą być truskawki pocięte na kawałki ? i np polać odrobiną czekolady ? będzie pasować ?

Dodaj komentarz

.