Łatwe ciasto jogurtowe z owocami – Ekspresowe, bardzo łatwe ciasto z owocami. Piekę je kiedy brakuje mi czasu, a goście są tuż, tuż:). Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie, jest wilgotne i zaliczam je do kategorii dietetycznych. Zawiera niedużo tłuszczu, za to sporo jogurtu i letnich owoców. Z wierzchu posypuję je migdałami, które podczas pieczenia przyrumienią się, będą chrupiące i bardzo aromatyczne. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 52).
Łatwe ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:
230g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru
150g naturalnego jogurtu
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 szklanki oleju
250g owoców jagodowych (użyłam jagód i malin)
1 łyżka mąki do posypania owoców
2 garście migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dodać zmielone orzechy i cukier, wymieszać.
2. Do sypkich składników dodać jajka, olej, jogurt, aromat i wymieszać krótko na gładką masę (najlepiej mikserem na średnich obrotach).
3. Owoce posypać 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wierzch posypać migdałami. Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać dobrze przestygnięte.
Udanych wypieków:)
1chodzi za mną takie ciasto już od dawna! Koniecznie wchodzi na listę sierpniowych must try!
Cudne ciacho! Z tymi owocami wygląda bosko :)
Bardzo smakowite i wygląda tak lekko! Idealne na upalne dni. Sliczny dzbanuszek i kubeczki
Jej, ale slinka cieknie! Pysznosci!! Jagody!!!
Dzięki za przepis, kolejny praktyczny przepis z serii „Goście Jadą”, na pewno wykorzystam :-)
Właśnie upiekłam. Mam wrażenie że nie wyrosło zbyt duże… chyba że ma być takie „niziutkie”. Mam też pomysł, żeby podwoić składniki żeby wyrosło duże… spróbuję, jeśli będzie nam smakowało :) musi się schłodzić.
Pozdrawiam :)
E.
No i wyszedł mi całkiem smaczny zakalec… :( a tak się starałam! Jest bardzo mokry spód, owoce opadły… czy przyczyna może być to, że dałam ich więcej niż w przepisie? Przedobrzyłam? No i użyłam samych malin bo jagód nie udało mi się kupić… wszystkim innym kuchareczkom życzę powodzenia :)
tak to jest przyczyna, jeśli dodała Pani więcej owoców niż było podane w przepisie,
pozdrawiam
mnie też wyszedł zakalec, a dodałam owoców tyle, ile w przepisie;( to pewnie przez te moje talenty kulinarne;)
wydaje mi sie moje drogie panie ze zakalec wychodzi tylko dla tego ze za mało maki sypiecie na owoce mi wyszło bajeczne
Moje ciasto wyszło cudnie :-) Miałam nieco większą tortownicę i użyłam mrożonych owoców lecz mimo wszystko je obsypałam mąką, by przy rozmrażaniu nadmiar wody pochłonęła mąka właśnie:) następnym razem wykorzystam porzeczki, bo ciasto jest dość słodkie. POWODZENIA!!
super, bardzo sie ciesze,
dziekuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
No i upiekłam z czerwonymi porzeczkami. Ciasto bardzo smaczne i rozeszło się równie szybko :) polecam i pozdrawiam
bardzo miło mi to słyszeć:)
cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam to ciasto, wyszło przepyszne!
http://przystole.blox.pl/2013/01/Latwe-ciasto-jogurtowe-z-owocami.html
Dziękuję za kolejny wspaniały przepis :)
Czy na wierzch można dodać płatki migdałów,czy nie warto ryzykować spalenia?
Przypalą się jak będę pieczone 55 minut, tak mi się wydaje
pozdrawiam
Przepyszne ciasto! Miękkie, bardzo owocowe. Ja uzylam orzechow peacan zamiast wloskich, bo akurat tylko takie mialam :) Uzylam tez troche maki pelnoziarnistej zamiast pszennej i mniej cukru niz w przepisie. Wyszlo rewelacyjnie! Dziekuje za kolejny swietny przepis i pozdrawiam! :)
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za podpowiedź, że mogą być owoce mrożone. Dzisiaj właśnie zamierzam je zrobić.
To ciasto trafiło w nasze podniebienia, jest po prostu bajeczne w smaku, poezja :) Chyba zbyt długo je miksowałam ( tak jak czekoladowe ze sliwkami ) i mógł to być powód słabszego wyrosnięcia ciasta, ale nic, a nic nie ujęło to jego smaku. Kto nie spróbuje niech żałuje :))
W ciągu tygodnia zrobiłam 3 ciasta z Twoich przepisów i stwierdzam, że to nie koniec, mam zamiar wypróbować większosć z nich. Prosto, szybko i wyjątkowo smacznie :)
Pozdrawiam :)
ogromnie mi miło:) cieszę się, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Właśnie ciasto ze śliwkami , z oliwą ( uwielbiam ją w przepisach) jest w piekarniku , wygląda wspaniale myślę że wszystkim będzie smakowało. Dzięki
Czy zamiast malin i jagód można dodać truskawki albo borówki?
borówki myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Czym zastąpić zmielone orzechy?