Muffiny z rabarbarem – Kolejny wypiek z sezonowym warzywem, które wspaniale nadaje się do deserów. Upiekłam cynamonowe, pyszne muffinki na mące pełnoziarnistej z kwaskowatym rabarbarem. Ładnie pachną wanilią, są puszyste i wilgotne. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Piekłam je już 3 razy na śniadanie, z czego raz z truskawkami i w każdej wersji są smaczne. Bardzo polecam…
Muffiny z rabarbarem
składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól, cynamon.
2. W drugiej misce wymieszać razem cukier, jajko, śmietanę, olej, aromat.
3. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, bardzo krótko mieszając łyżką. Wsypać rabarbar, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi formaki lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C przez 23-25 minut.
Udanych wypieków:)
Upiekłam te babeczki, a na drugi dzień kolejną partię :). Przepyszne, niebanalne i takie proste…
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Przepis jest świetny. Muffinki wyszły mieciutkie i pyszne :)
witam,
można zastąpić, wyrosną,
pozdrawiam
A czy razową mąkę pszenną można zastąpić inną? Zastanawiam się czy wtedy na pewno wyrosną mi muffinki.
Muffinki wyglądają cudnie no i są rabarbarowe a za to lubię je podwójnie :-D
Muffinki to ja uwielbiam, a z rabarbarem muszą smakować zjawiskowo ….jak wszystko co z rabarbarem:)
:) bardzo się cieszę, że smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam w wersji bez mleczka, zastąpiłam śmietanę mlekiem sojowym i zamiast mąki pszennej razowej dałam razową orkiszową. Wyszły rewelacyjne i teraz muszę upiec drugi raz bo rodzinka zjadła zanim goście przyszli.
i kolejny pyszny wypiek, rabarbarowy ;]
aj, ależ u Ciebie smakołyki. piękne te babeczki.
UPIEKŁAM!Własnie odbyły sesje fotograficzną :) Wyrosły naprawdę pięknie!Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję :) Ale to po obiedzie :) Ja zawsze dodaję jogurtu naturalnego, więc i tym razem tak zrobiłam, rezygnując ze śmietany w nich. I dałam oliwę z oliwek zamiast zwykłego oleju. Tyle zmian :) Teraz trzeba szykowac obiad!
Przepiękne muffiny! :)
Śliczne! Wyjątkowo mi się podobają, naprawdę. A i intryguje mnie dodatek śmietany, jeszcze nie robiłam z nią muffinów. Idę jutro na targ po nową dostawę rabarbaru i chyba wypróbuję Twoje muffiny
cudne i smakowite :)))
Pyszne, takie wilgotne muffinki. A co najważniejsze córeczce bardzo posmakowały. Ja dodałam do nich kruszonkę z migdalami też z przepisów od Pani. Polecam ten super prosty przepis. Pozdrawiam serdecznie.
JUTRO UPIEKĘ! Mam w lodówce jeszcze 2 laski rabarbaru po ostatnim cieście i placuszkach! :) Pysznie się zapowiada jutro! Zapraszam do mnie na bloga :)