Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem – Kolejny wypiek z sezonowym warzywem, które wspaniale nadaje się do deserów. Upiekłam cynamonowe, pyszne muffinki na mące pełnoziarnistej z kwaskowatym rabarbarem. Ładnie pachną wanilią, są puszyste i wilgotne. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Piekłam je już 3 razy na śniadanie, z czego raz z truskawkami i w każdej wersji są smaczne. Bardzo polecam…

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem
składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru

1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól, cynamon.

2. W drugiej misce wymieszać razem cukier, jajko, śmietanę, olej, aromat.

3. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, bardzo krótko mieszając łyżką. Wsypać rabarbar, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi formaki lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C przez 23-25 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

30 komentarzy do “Muffiny z rabarbarem”

  1. Upiekłam w wersji bez mleczka, zastąpiłam śmietanę mlekiem sojowym i zamiast mąki pszennej razowej dałam razową orkiszową. Wyszły rewelacyjne i teraz muszę upiec drugi raz bo rodzinka zjadła zanim goście przyszli.

    Odpowiedz
  2. UPIEKŁAM!Własnie odbyły sesje fotograficzną :) Wyrosły naprawdę pięknie!Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję :) Ale to po obiedzie :) Ja zawsze dodaję jogurtu naturalnego, więc i tym razem tak zrobiłam, rezygnując ze śmietany w nich. I dałam oliwę z oliwek zamiast zwykłego oleju. Tyle zmian :) Teraz trzeba szykowac obiad!

    Odpowiedz
  3. Śliczne! Wyjątkowo mi się podobają, naprawdę. A i intryguje mnie dodatek śmietany, jeszcze nie robiłam z nią muffinów. Idę jutro na targ po nową dostawę rabarbaru i chyba wypróbuję Twoje muffiny

    Odpowiedz
    • Pyszne, takie wilgotne muffinki. A co najważniejsze córeczce bardzo posmakowały. Ja dodałam do nich kruszonkę z migdalami też z przepisów od Pani. Polecam ten super prosty przepis. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  4. JUTRO UPIEKĘ! Mam w lodówce jeszcze 2 laski rabarbaru po ostatnim cieście i placuszkach! :) Pysznie się zapowiada jutro! Zapraszam do mnie na bloga :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz