Torcik szampański z brzoskwiniami i galaretką – Bardzo smaczny torcik na zimno, na spodzie z biszkoptów. Delikatny i lekki, nie jest za słodki, ani nie zawiera dużo tłuszczu. Do kremu jogurtowego dodajemy grenadyny, dzięki czemu ma wyjątkowy kolor i smak. Oczywiście jednym z głównych składników jest białe wino musujące, które nadaje interesujący smak. Torcik ładnie się prezentuje z owocami zanurzonymi w galaretce. Dla mnie jest rewelacyjny, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2011).
Torcik szampański z brzoskwiniami i galaretką
składniki:
Spód:
150g biszkoptów
130g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
600g mielonego twarogu
300g jogurtu naturalnego
2 łyżki grenadyny (gęsty syrop z owocu granatu, raczej nie powinno być problemu z jego kupieniem)
80ml białego wina musującego + 1 szklanka
80g cukru
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa
1. Biszkopty zmielić lub pokruszyć w dłoniach.
2. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do zmielonych biszkoptów i wymieszać.
3. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć pokruszone biszkopty z masłem i równomiernie rozłożyć, docisnąć.
4. Brzoskwinie z puszki osączyć i zachować zalewę.
5. Mikserem ustawionym na najniższych obrotach wymieszać razem ser, jogurt, grenadynę.
6. Do rondelka wlać 80ml wina musującego, 80ml zalewy z puszki i wsypać cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Zalewę stopniowo dodawać do masy serowej, mieszając łyżką.
7. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzącej, woda ma być ciepła). Odstawić do ostygnięcia, aż żelatyna zrobi się letnia. Następnie połączyć ją z paroma łyżkami masy serowej i wlać do reszty kremu.
8. Krem wstawić do lodówki i co jakiś czas sprawdzać, czy trochę zgęstniał.
9. Tężejący krem przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.
10. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody i odstawić, aż przestygnie, zrobi się letnia. Następnie wlać do niej 1 szklankę wina musującego i delikatnie wymieszać.
11. Brzoskwinie pokroić w plastry i poukładać na wierzchu tortu.
12. Tężejącą galaretkę przełożyć na wierzch ciasta i wstawić na parę godzin do lodówki.
13. Przed podaniem delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Torcik szampański z brzoskwiniami i galaretką przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Witam, bardzo często robię torty z Pani przepisów, tym razem padło na torcik szampański. Mam w związku z tym pytanie, czym mogłabym zastąpić grenadynę.
Pozdrawiam
myślę, że tak pozdrawiam
Czy zamiast biszkoptów można użyć herbatników?
witam,
oczywiście można zastąpić innym smakiem, najlepiej malinowym
pozdrawiam
Witam.mam pytanie czy ten syrop moge zastapic innym smakiem,pozdrawiam
Witam:)
Paterę kupiłam w Nysie, koło rynku jest sklep z gospodarstwem domowym i czasami można tam trafić na ładną paterę,
pozdrawiam
po takim szampańskim torciku, wpada się z pewnością w szampański nastrój ;-)
Witam :)
Własnie odkryłam Twojego bloga :)
Zdradzisz gdzie kupiłas taką przepiękną paterę i nóż do nakładania ciasta?
Plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :)
świetnie wygląda i na pewno tak smakuje, Idealny!!!
wygląda pięknie :)
Jadłam kiedys w Niemczech taki torcik na zimno, z tym, ze był robiony dodatkowo na jakimś kremie, który nazywał sie aranka,a lepamietam, że szło tam 400 ml szampana …oj cóż to był za smak ….wiem, więc, ze i Twój torvcik to istne cudo:)
wygląda zacnie. elegancko i wspaniale.
podoba mi się połączenie smaków. tak, zdecydowanie mi się podoba ;]
Wspaniały :)
bardzo apetyczny :)
Jaki piękny!
Śliczny, tyle powiem, bo mi słów brakuje:)
Fantastyczne:) uwielbiam serniki na zimno.