Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem, tym razem na cieście półkruchym, pokryte masą budyniową. Spód wychodzi dość twardy, ale zdecydowałam się dodać ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne. Kwaskowata masa rabarbarowa ze śmietankowym kremem stanowi świetne połączenie. Troszkę się napracujemy przy tym deserze, ale uważam, że warto. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste nr 2/2007).
Ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
Spód:
240g mąki
50g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
100g masła
Środek:
130g cukru
6,5 łyżeczki żelatyny
1 kg rabarbaru
Masa budyniowa:
50g cukru
20g masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
500ml mleka
3-4 garście płatków migdałowych
Truskawki do dekoracji
1. Ze składników na spód zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie wylepić tortownicę ciastem, robiąc około 3cm brzeg i wstawić je do lodówki na 30 minut.
2. Piekarnik nagrzać do 190°C na funkcji góra-dół i piec ciasto przez około 25 minut, aż się przyrumieni (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
3. Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Włożyć go do rondelka, wsypać 130g cukru i gotować, aż zmięknie, zdjąć z ognia.
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (tak około 1/4 szklanki) i dodać do rabarbaru, wymieszać. Rabarbar odstawić do ostygnięcia.
5. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 50g cukru i 500ml mleka, zdjąć z ognia. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
6. Tężejącą masę z rabarbarem wyłożyć na ciasto, wyrównać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Następnie na rabarbar wyłożyć masę budyniową i posypać płatkami migdałowymi, wstawić jeszcze na parę godzin do lodówki, aż masa całkiem się zetnie. Przed podaniem ozdobić truskawkami.
Udanych wypieków:)
raczej płaskie, powinno się zsiąść w lodówce, pozdrawiam
Czy ta żelatyna, to musi być płaska łyżeczka, czy kopiata łyżeczka. Bo mi ten rabarbar po wystygnięciu jakoś nie stężał za bardzo, jest ciapciowaty jak po ugotowaniu. Czy po wyjęciu z lodówki będzie bardziej stabilny?
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest rewelacyjne . Niebo poprostu . Dziekuje serdecznie za taki doskonaly przepis na tak pyszne ciacho :)
myślę, że można ja bym podpiekła, rabarbar i budyń nie powinien wypłynąć, pozdrawiam
Czy wg Pani, mogę użyć na spód ciasteczek? Czy 250 g ciastek + 50g masła będzie ok? Taki spód warto podpiec, czy schłodzić? :)
Witam ponownie :)
Mam pytanie odnośnie spodu. Robiłam już to ciacho jakiś czas temu i spód wyszedł rzeczywiście konkretnie twardy :) ciasto jest jednak tak pyszne że postanowiłam wrócić do niego przy czym lekko zmodyfikować przepis.
Czy mogę użyć wg Pani spodu ciasteczkowego? Jakie proporcje byłyby najlepsze i czy mieszankę maślano ciasteczkową warto podpiec, czy wystarczy schłodzenie? Nie planuję też wylepić boków? Czy może się zdarzyć tak że rabarbar i budyń wypłyną?
Dziękuję za tak wspaniałe przepisy. Są domowe, pyszne, proste i niezawodne. Pozdrawiam :)
nic się nie stało :) pozdrawiam serdecznie
Jaki wstyd!!! Pomyliłam imię autorki przepisów moich najsmaczniejszych ciach :(
można zamiast kawałka rabarbaru dodać truskawki – zamiennie, powinno się udać,
i mam na imię Natalia:)
pozdrawiam serdecznie
Pani Joasiu,
co Pani myśli o tym by rabarbar zamienić rozdrobnionymi widelcem truskawkami, ewentualnie brzoskwiniami? Chodzi mi głównie o to czy ciacho nie popłynie.