Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem – Kolejny wypiek z sezonowym warzywem, które wspaniale nadaje się do deserów. Upiekłam cynamonowe, pyszne muffinki na mące pełnoziarnistej z kwaskowatym rabarbarem. Ładnie pachną wanilią, są puszyste i wilgotne. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Piekłam je już 3 razy na śniadanie, z czego raz z truskawkami i w każdej wersji są smaczne. Bardzo polecam…

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem
składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru

1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól, cynamon.

2. W drugiej misce wymieszać razem cukier, jajko, śmietanę, olej, aromat.

3. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, bardzo krótko mieszając łyżką. Wsypać rabarbar, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi formaki lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC przez 23-25 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Muffiny z rabarbarem”

  1. JUTRO UPIEKĘ! Mam w lodówce jeszcze 2 laski rabarbaru po ostatnim cieście i placuszkach! :) Pysznie się zapowiada jutro! Zapraszam do mnie na bloga :)

    • Pyszne, takie wilgotne muffinki. A co najważniejsze córeczce bardzo posmakowały. Ja dodałam do nich kruszonkę z migdalami też z przepisów od Pani. Polecam ten super prosty przepis. Pozdrawiam serdecznie.

  2. Śliczne! Wyjątkowo mi się podobają, naprawdę. A i intryguje mnie dodatek śmietany, jeszcze nie robiłam z nią muffinów. Idę jutro na targ po nową dostawę rabarbaru i chyba wypróbuję Twoje muffiny

  3. UPIEKŁAM!Własnie odbyły sesje fotograficzną :) Wyrosły naprawdę pięknie!Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję :) Ale to po obiedzie :) Ja zawsze dodaję jogurtu naturalnego, więc i tym razem tak zrobiłam, rezygnując ze śmietany w nich. I dałam oliwę z oliwek zamiast zwykłego oleju. Tyle zmian :) Teraz trzeba szykowac obiad!

  4. Upiekłam w wersji bez mleczka, zastąpiłam śmietanę mlekiem sojowym i zamiast mąki pszennej razowej dałam razową orkiszową. Wyszły rewelacyjne i teraz muszę upiec drugi raz bo rodzinka zjadła zanim goście przyszli.

  5. A czy razową mąkę pszenną można zastąpić inną? Zastanawiam się czy wtedy na pewno wyrosną mi muffinki.

  6. Rewelacyjne, wyszło mi 14 całkiem zacnych rozmiarów babeczek. Zamiast rabarbaru dałam pokrojone śliwki a śmietanę zastąpiłam kefirem. Mięciutkie, puszyste i przepyszne, znikają w oczach ;)

  7. Ten przepis był moim muffinowym debiutem. Są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że czasem piekę je kilka razy w tygodniu :) Teraz, gdy skończył się sezon rabarbarowy, zastępuję go porzeczkami. Też smakują rewelacyjnie. Rodzina je uwielbia :)

  8. Babcia mojego męża, która słynie z tego, że oddaje swoim gościom ostatnią kromkę chleba przystała na jego propozycję, by zjeść ostatnią muffinkę z talerza! A to była jej druga! Nie mogła się powstrzymać! Nigdy wcześniej się jej to nie zdarzyło! Czy może być lepszy komplement? Dziś wypróbuję przepis na te z krówkami i jutro też jej zawiozę:)

  9. Niedawno kupiłam sporą ilość rabarbaru i wyczerpały mi się pomysły, jak go wykorzystać. Na szczęście trafiłam na ten przepis – zdaje się być dokładnie takim, jakiego szukałam. Jutro zabieram się do pieczenia! Dziękuję bardzo za inspirację :)

  10. Witam
    Wczoraj wieczorem upiekłam muffinki z rabarbarem i bananowo-czekoladowe. Zaniosłam do pracy i podobno wszystkim smakowały. Wierzę, że tak było w rzeczywistości, bo mnie też smakowały rewelacyjnie.
    Super przepisy, a Twojego bloga będę każdemu polecać

  11. Babeczki o ciekawym smaku z rabarbarem. Osobiście zrobiła z mąką żytnią razową i też ładnie wyrosły. Idealne do herbaty czy lemoniady ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.