Muffiny z rabarbarem – Kolejny wypiek z sezonowym warzywem, które wspaniale nadaje się do deserów. Upiekłam cynamonowe, pyszne muffinki na mące pełnoziarnistej z kwaskowatym rabarbarem. Ładnie pachną wanilią, są puszyste i wilgotne. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Piekłam je już 3 razy na śniadanie, z czego raz z truskawkami i w każdej wersji są smaczne. Bardzo polecam…
Muffiny z rabarbarem
składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
1. Wymieszać razem obie mąki, sodę, sól, cynamon.
2. W drugiej misce wymieszać razem cukier, jajko, śmietanę, olej, aromat.
3. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, bardzo krótko mieszając łyżką. Wsypać rabarbar, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi formaki lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C przez 23-25 minut.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Babeczki o ciekawym smaku z rabarbarem. Osobiście zrobiła z mąką żytnią razową i też ładnie wyrosły. Idealne do herbaty czy lemoniady ;)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Witam
Wczoraj wieczorem upiekłam muffinki z rabarbarem i bananowo-czekoladowe. Zaniosłam do pracy i podobno wszystkim smakowały. Wierzę, że tak było w rzeczywistości, bo mnie też smakowały rewelacyjnie.
Super przepisy, a Twojego bloga będę każdemu polecać
życzę więc smacznego! pozdrawiam ciepło
Niedawno kupiłam sporą ilość rabarbaru i wyczerpały mi się pomysły, jak go wykorzystać. Na szczęście trafiłam na ten przepis – zdaje się być dokładnie takim, jakiego szukałam. Jutro zabieram się do pieczenia! Dziękuję bardzo za inspirację :)
bardzo miło mi to słyszeć:) cieszę się bardzo! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Babcia mojego męża, która słynie z tego, że oddaje swoim gościom ostatnią kromkę chleba przystała na jego propozycję, by zjeść ostatnią muffinkę z talerza! A to była jej druga! Nie mogła się powstrzymać! Nigdy wcześniej się jej to nie zdarzyło! Czy może być lepszy komplement? Dziś wypróbuję przepis na te z krówkami i jutro też jej zawiozę:)
myślę, że tak,
pozdrawiam
czy mogę dodać rabarbar mrożony?
Witam,
to bardzo miłe, dziękuję za komentarz,
muszę wspaniale smakować z porzeczkami,
pozdrawiam ciepło
Ten przepis był moim muffinowym debiutem. Są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że czasem piekę je kilka razy w tygodniu :) Teraz, gdy skończył się sezon rabarbarowy, zastępuję go porzeczkami. Też smakują rewelacyjnie. Rodzina je uwielbia :)
super, brzmi wspaniale,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Rewelacyjne, wyszło mi 14 całkiem zacnych rozmiarów babeczek. Zamiast rabarbaru dałam pokrojone śliwki a śmietanę zastąpiłam kefirem. Mięciutkie, puszyste i przepyszne, znikają w oczach ;)