Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)
Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady
1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.
2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.
3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.
5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).
6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków
wyszły za suche :(
dobre modyfikacje, dziękuję za komenatrz,
pozdrawiam ciepło
Przepis zmodyfikowany o pół grubo skrojonej tabliczki do ciasta oraz o zwykłe kakao ( gorzkiego mi zwyczajnie brakło :)) i 3/4 jabłka, zamiast pół.
Wyszły wilgotne i przepyszne! Znikały ze stołu w oka mgnieniu!
19 pięknych sztuk z tej ilości mi wyszło
dziękuję za komentarz,
ciesze się, że babeczki smakowały,
pozdrawiam ciepło
Super przepis, polecam!
Można dodać nawet całe jabłko i pokruszoną gorzką czekoladę – wychodzą najlepsze!
cieszę się, że babeczki smakują:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Jestem zachwycona tym przepisem, uwielbiam te muffinki, są wyjątkowo smaczne i znikają momentalnie ze stołu :) dziękuję za tak dobry przepis :)
życzę smacznego,
Wesołych Świąt!
Wlaśnie wstawiłam drugą partię. Z przepisu wyszło mi 14 ogromnych muffinek. Są pyszne. Ja dodałam kilka kropli aromatu rumowego bo akurat taki byl w szafce. :)
bardzo się cieszę, że się udały:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
To były moje pierwsze w życiu muffinki i wyszły świetnie! :) Bardzo fajny przepis, już niedługo wypróbuję kolejne :)
babeczki wyszły pyszne:) przy kolejnej okazji dodam chyba trochę jogurtu żeby były bardziej mokre.
Babeczki są pyszne!!!! właśnie zabieram się za robienie (bo zabrakło :)), zamierzam wypróbować ten dodatek z cynamonem, ale i bez tego są bajeczne!!!
dobrze, czekam więc na opinie,
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
jestem już cała dzika!:P zrobię je dzisiaj, a potem inne przepisy ze strony:) szczególnie korci mnie ciasto jogurtowe:)) dam znać jak poszło!