Pyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają apetycznie, nie można im się oprzeć. Do ich przygotowania polecam bardzo dojrzałe banany, babeczki będą miały wtedy więcej smaku. Polecam szczególnie osobom, które lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji
Cotton Bud by Christopher Vine.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki na 12 babeczek :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
3 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch
12 plasterków banana
orzechy włoskie
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać.
2. Banany obrać i rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać (patrz FILM).
3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (patrz FILM). Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia. Babeczki najlepiej smakuję jeszcze trochę ciepłe.
Udanych wypieków:)
Wyszły bardzo dobre :)
Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne. Ja lubię połączenie bananów z żurawiną więc następnym razem też dodam.