Muffiny bananowe z orzechami

Pyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają apetycznie, nie można im się oprzeć. Do ich przygotowania polecam bardzo dojrzałe banany, babeczki będą miały wtedy więcej smaku. Polecam szczególnie osobom, które lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie.

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji
Cotton Bud by Christopher Vine.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Muffiny bananowe z orzechami

Składniki na 12 babeczek :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
3 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch
12 plasterków banana
orzechy włoskie

Muffiny bananowe z orzechami

1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać.

2. Banany obrać i rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać (patrz FILM).

3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (patrz FILM). Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia. Babeczki najlepiej smakuję jeszcze trochę ciepłe.

Udanych wypieków:)

Muffiny bananowe z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

13 myśli na temat „Muffiny bananowe z orzechami

  1. Właśnie zajadam muffiny bananowo-orzechowe, są przepyszne :-) Uwielbiam Pani przepisy, łatwe a efekty jak z cukierni. Dziękuję :-)

  2. Bardzo bardzo smaczne , ale musze sie z jednym nie zgodzić, jeden został do rana :D i był przepyszny !!!!!
    Pozdrawiam

  3. witam. jestem taką nowicjuszka ze zadaje banalne pytania. Zamierzam upiec babeczki. Mam silikonowe pojedyncze formy- czy mam je czymś smarowac? I jeszcze jedno- do jakiej wysokości mam wkładać ciasto.

  4. Witam,
    czy jak zamienię mąkę pszenną na pełnoziarnistą istnieje szansa, że muffiny nie urosną i będzie „zakalec”? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  5. Witam
    Dziękuję za cudowne przepisy Mała Cukierenko. Wypieki wreszcie wychodzą jak powinny i jeszcze smakują wszystkim domownikom :)

Dodaj komentarz

.