Pyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają apetycznie, nie można im się oprzeć. Do ich przygotowania polecam bardzo dojrzałe banany, babeczki będą miały wtedy więcej smaku. Polecam szczególnie osobom, które lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji
Cotton Bud by Christopher Vine.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki na 12 babeczek :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
3 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch
12 plasterków banana
orzechy włoskie
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać.
2. Banany obrać i rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać (patrz FILM).
3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (patrz FILM). Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia. Babeczki najlepiej smakuję jeszcze trochę ciepłe.
Udanych wypieków:)
Muffinki rewelacja. Zajadalismy sie jeszcze cieplymi. Pychota
Zastąpienie brązowego cukru białym jest możliwe ?
tak można zastąpić, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę. Przepyszne muffinki bananowe i wszystkie jedliśmy.
Palce lizać:). Bardzo dziękuje za przepisy :) Pozdrawiam
Miło mi :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Najlepsze muffinki bananowe jakie jadłam:) Piekłam już 2 razy- dzisiaj kolejne wjadą do piekarnika:)Dziękuję i pozdrawiam:)
Witam
Dziękuję za cudowne przepisy Mała Cukierenko. Wypieki wreszcie wychodzą jak powinny i jeszcze smakują wszystkim domownikom :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam,
czy jak zamienię mąkę pszenną na pełnoziarnistą istnieje szansa, że muffiny nie urosną i będzie „zakalec”? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
myślę, że powinno się udać, pozdrawiam
tak można je troszkę posmarować masłem, proszę nakładać do 2/3 wysokości foremki, pozdrawiam
witam. jestem taką nowicjuszka ze zadaje banalne pytania. Zamierzam upiec babeczki. Mam silikonowe pojedyncze formy- czy mam je czymś smarowac? I jeszcze jedno- do jakiej wysokości mam wkładać ciasto.
to wspaniale, ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Bardzo bardzo smaczne , ale musze sie z jednym nie zgodzić, jeden został do rana :D i był przepyszny !!!!!
Pozdrawiam
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Wczoraj zrobiłam, są przepyszne :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Właśnie zajadam muffiny bananowo-orzechowe, są przepyszne :-) Uwielbiam Pani przepisy, łatwe a efekty jak z cukierni. Dziękuję :-)
Orzechy i banany – pyszne połączenie :-)