Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z advocaatem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).
Rafaello migdałowe z advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
7 dużych jajek
200g cukru
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Do nasączenia:
200ml wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
500ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka advocaata (lub ajerkoniaku) w temperaturze pokojowej
350g masła w temperaturze pokojowej
100g wiórków kokosowych
100g płatków migdałowych
Wierzch:
100g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Krem:
1. Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
7. Składniki do nasączenia wymieszać. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolity krem. Następnie w około 4-5 partiach dodać advocaat, wymieszać.
9. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.
10. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi. Wyrównać i położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem z płatkami migdałowymi, wyrównać.
Wierzch:
11. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, podsmażyć wiórki na złoty kolor. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
12. Ciasto posypać usmażonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków:)
Czy można dodać likier kawowy lub czekoladowe sliwkowy czy to znacznie ę wpłynie na ciasto
tak będzie miało wpływ na smak, myślę, że można dać ten lub ten, pozdrawiam
Witam, czy krem mi wyjdzie gdy pominę całkowicie advocaat? Czy mam go czymś zastąpić (bezalkoholowym)?
można dać ze 100ml śmietanki, pozdrawiam