Proste w przygotowaniu, czekoladowe brownies z fasolą i siemieniem lnianym. Bardzo sycące, aromatyczne, posłodzone syropem z agawy i ksylitolem. Przygotowałam je na „Zdrową Środę”, ale nie zdążyłam wczoraj i opublikowałam tylko film. Dlatego dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję brownies z fasolą, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki
Składniki:
Ciasto:
400g czerwonej fasoli z puszki
2 jajka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2/3 szklanki wody
25 suszonych daktyli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki kakao bez cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu lub syropu klonowego
2-3 łyżki ksylitolu (proszę dosłodzić do smaku)
Wierzch:
1 szklanka suszonych daktyli
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
1. Siemię lniane zalać 2/3 szklanki wody i dobrze wymieszać.
2. Fasolę osączyć.
3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować (patrz FILM). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
5. Daktyle przełożyć do blendera i zalać wodą (tak, żeby woda je zakryła), dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować, proszę użyć szczelnego miksera.
6. Gotową masę daktylową rozprowadzić po upieczonym cieście. Wierzch posypać 1 łyżką kakao wymieszaną z cynamonem.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast ksylotolu mogę użyć miód?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam
Czy siemię lniane zalać zimną wodą czy wrzątkiem?
Pozdrawiam serdecznie
ja zalałam zimną wodą, pozdrawiam
Można użyć białej fasoli?
nie robiłam, więc nie wiem jaki będzie efekt, pozdrawiam
No cóż, ja jednak pozostanę przy tradycyjnych przepisach. Pokusiłam się na to ciasto z ciekawości, ale niestety nie moje smaki. Ciasto bardzo wilgotne to fakt, ale też i nieco przyciężkawe. Trudno i darmo- zdecydowanie wolę te
” niezdrowe” wypieki:))
Przepis prosty i pyszny. Smakuje jak zwykłe, „niezdrowe” brownie :) Polecam!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam mam pytanie dlaczego siemie lniane do ciasta ?
żeby było zdrowiej, zamiast jajek, pozdrawiam
tak, może Pani tak zrobić, pozdrawiam
Czy mogę uprzednio namoczyć daktyle i razem z wodą w której się moczyły dać je do ciasta? (Boję się, że się dobrze nie zmiksują)
daktyle ważą 90g, pozdrawiam
waga mi się zepsuła, ale dzisiaj kupiłam nową, zaraz zważę, pozdrawiam
Witam bardzo serdecznie , jak zawsze wspanialy przepis i swietne zdiecie, mam tylko 2 pytania czy mozna uzyc ugotowanej fasoli czerwonej Ale nie z puszki? I daktyle moge prosic wage, bo Twoje to troche jak rodzynki wygladaja…. 25 daktyli to u mine prawie kilogram Dziekuje z Gory za odpowiedz! Wielki buziak,i jeszcze raz dziekuje.