Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką – Bardzo smakowite babeczki z jagodami :) Są sycące, świetnie się prezentują i pachną wanilią. Przyjemna odmiana na drugie śniadanie :)

Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką
Składniki na 12 sztuk:
200g jagód
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy

Jagody umyć i osączyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

51 komentarzy do “Muffinki z jagodami i maślanką”

  1. Witam, smaczniejsze jeszcze ciepłe, czy nie ma znaczącej różnicy? Goście przychodzą wieczorem, ale wolałabym już teraz upiec :)

    Odpowiedz
  2. Wyszły rewelacyjne!! Delikatne, rozpływające się w ustach ;) Mam dość małe formy sylikonowe, i zostało mi troszkę ciasta, więc nałożyłam z czubkiem i piekłam 35 min. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Babeczki są wspaniałe i przepyszne. Wszystkim bardzo smakowały, rodzinie i koleżankom w pracy. Naprawdę fantastyczny przepis na prawdziwe babeczki, tylko ja dodałam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, ale zrobię również z jagodami:) pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam i udały się pysznie i puszyście – owoce, bo mrożone, trochę się rozpadły, ale to nie zaszkodziło wcale :) Polecam przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz