Muffinki z jagodami i maślanką – Bardzo smakowite babeczki z jagodami :) Są sycące, świetnie się prezentują i pachną wanilią. Przyjemna odmiana na drugie śniadanie :)
Muffinki z jagodami i maślanką
Składniki na 12 sztuk:
200g jagód
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy
Jagody umyć i osączyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.
Udanych wypieków :)
witam,
nie ma tak znaczącej różnicy, może Pani piec już teraz,
pozdrawiam
Witam, smaczniejsze jeszcze ciepłe, czy nie ma znaczącej różnicy? Goście przychodzą wieczorem, ale wolałabym już teraz upiec :)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Wyszły rewelacyjne!! Delikatne, rozpływające się w ustach ;) Mam dość małe formy sylikonowe, i zostało mi troszkę ciasta, więc nałożyłam z czubkiem i piekłam 35 min. Pozdrawiam
witam,
można zastąpić maślankę jogurtem naturalnym, nie wpłynie to bardzo na smak,
pozdrawiam
Czy maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym? Nie wpłynie to za bardzo na smak?
Witam:)
cieszę się, że smakowały, brzoskwinie to świetny zamiennik
pozdrawiam serdecznie:)
Babeczki są wspaniałe i przepyszne. Wszystkim bardzo smakowały, rodzinie i koleżankom w pracy. Naprawdę fantastyczny przepis na prawdziwe babeczki, tylko ja dodałam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, ale zrobię również z jagodami:) pozdrawiam
Zrobiłam i udały się pysznie i puszyście – owoce, bo mrożone, trochę się rozpadły, ale to nie zaszkodziło wcale :) Polecam przepis!
ogromnie się cieszę:)
dziękuję Kasienka za komentarz,
pozdrawiam:)
zrobiłam! są pyszne. To jest to co uwielbiam. Dzięki za przepis :*
ciesze się :)
cudne jagodowe piegi
ładnie tu, zostanę
:) pozdrawiam
Uwielbiam jagody, a te muffinki wyglądają bardzo apetycznie :)