Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką – Bardzo smakowite babeczki z jagodami :) Są sycące, świetnie się prezentują i pachną wanilią. Przyjemna odmiana na drugie śniadanie :)

Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką
Składniki na 12 sztuk:
200g jagód
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy

Jagody umyć i osączyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do wpisu „Muffinki z jagodami i maślanką”

  1. Zrobiłam i udały się pysznie i puszyście – owoce, bo mrożone, trochę się rozpadły, ale to nie zaszkodziło wcale :) Polecam przepis!

    Odpowiedz
  2. Babeczki są wspaniałe i przepyszne. Wszystkim bardzo smakowały, rodzinie i koleżankom w pracy. Naprawdę fantastyczny przepis na prawdziwe babeczki, tylko ja dodałam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, ale zrobię również z jagodami:) pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wyszły rewelacyjne!! Delikatne, rozpływające się w ustach ;) Mam dość małe formy sylikonowe, i zostało mi troszkę ciasta, więc nałożyłam z czubkiem i piekłam 35 min. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam, smaczniejsze jeszcze ciepłe, czy nie ma znaczącej różnicy? Goście przychodzą wieczorem, ale wolałabym już teraz upiec :)

    Odpowiedz
  5. Witam, piekę juz chyba 30 ciasto z Twojej strony i jestem zachwycona. Przepisy są świetne i jakby dopasowane do stanu mojej lodowki.
    Teraz pieke te mufiny i juz nie moge sie doczekac.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Ogromnie się cieszę, że aż tyle:)
    mam nadzieję, że babeczki się udadzą, życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Już któryś raz korzystam z tego przepisu jest najlepszy na muffiny, ja wprowadziłam własny akcent zamiast aromatu waniliowego dałam troszkę ziarenek z laski wanilli, i muffiny wyszly przepyszne, pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  8. Robiłam te muffinki już kilka razy i zawsze mnie dziwi, że ciasto wychodzi dość gęste ;) Bardzo mi smakują, lubię je robić :) Tylko moje są zawsze fioletowo-niebieskie, nie wychodzą mi tak ładne jak na zdjęciu, bo zawsze jagody mi się rozwalają, jak je dodaję do ciasta i mieszam. Co prawda, wrzucam mrożone, bo o tej porze roku ciężko o świeże, ale pomimo obtoczenia w mące dalej moje babeczki przypominają smerfy ;) Ale za każdym razem są super w smaku i konsystencji ^^

    Odpowiedz
  9. Robiłam je już kilka razy i zawsze są pyszna. Smaczne też w wersji z borówkami amerykańskimi, ale z jagodami najlepsze. Polecam!

    Odpowiedz
  10. Chciałabym niedługo zrobić muffinki. Zależy mi jednak na takich, które by ładnie wyrosły do góry, a nie pozostały płaskie.
    Czy mogłaby Pani któreś polecić z Pani strony? – widzę, że jest ich tu sporo, proszę o podpowiedź. :)))

    Odpowiedz
  11. Witam,

    synek zamówił do szkoły na dzień dziadka i babci babeczki. Czy na następny dzień będą nadal pyszne. Czy może poleci mi Pani inny przepis?

    Odpowiedz
  12. Właśnie skończyłam piec po raz pierwszy mufinki z jagodami i maślanką
    Są naprawdę pyszne i lekkie a jednocześnie sycące
    Super przepis 👍👍
    Bardzo dziękuje 🤗

    Odpowiedz

Dodaj komentarz