Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką – Bardzo smakowite babeczki z jagodami :) Są sycące, świetnie się prezentują i pachną wanilią. Przyjemna odmiana na drugie śniadanie :)

Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką
Składniki na 12 sztuk:
200g jagód
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy

Jagody umyć i osączyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do “Muffinki z jagodami i maślanką”

  1. Właśnie skończyłam piec po raz pierwszy mufinki z jagodami i maślanką
    Są naprawdę pyszne i lekkie a jednocześnie sycące
    Super przepis 👍👍
    Bardzo dziękuje 🤗

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry

    Czy można maślankę zastąpić kefirem? Czy wyjdą wtedy muffinki, czy powstanie zakalec?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam,

    synek zamówił do szkoły na dzień dziadka i babci babeczki. Czy na następny dzień będą nadal pyszne. Czy może poleci mi Pani inny przepis?

    Odpowiedz
  4. Chciałabym niedługo zrobić muffinki. Zależy mi jednak na takich, które by ładnie wyrosły do góry, a nie pozostały płaskie.
    Czy mogłaby Pani któreś polecić z Pani strony? – widzę, że jest ich tu sporo, proszę o podpowiedź. :)))

    Odpowiedz
  5. Robiłam je już kilka razy i zawsze są pyszna. Smaczne też w wersji z borówkami amerykańskimi, ale z jagodami najlepsze. Polecam!

    Odpowiedz
  6. Robiłam te muffinki już kilka razy i zawsze mnie dziwi, że ciasto wychodzi dość gęste ;) Bardzo mi smakują, lubię je robić :) Tylko moje są zawsze fioletowo-niebieskie, nie wychodzą mi tak ładne jak na zdjęciu, bo zawsze jagody mi się rozwalają, jak je dodaję do ciasta i mieszam. Co prawda, wrzucam mrożone, bo o tej porze roku ciężko o świeże, ale pomimo obtoczenia w mące dalej moje babeczki przypominają smerfy ;) Ale za każdym razem są super w smaku i konsystencji ^^

    Odpowiedz
  7. Już któryś raz korzystam z tego przepisu jest najlepszy na muffiny, ja wprowadziłam własny akcent zamiast aromatu waniliowego dałam troszkę ziarenek z laski wanilli, i muffiny wyszly przepyszne, pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  8. Ogromnie się cieszę, że aż tyle:)
    mam nadzieję, że babeczki się udadzą, życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Witam, piekę juz chyba 30 ciasto z Twojej strony i jestem zachwycona. Przepisy są świetne i jakby dopasowane do stanu mojej lodowki.
    Teraz pieke te mufiny i juz nie moge sie doczekac.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Witam, smaczniejsze jeszcze ciepłe, czy nie ma znaczącej różnicy? Goście przychodzą wieczorem, ale wolałabym już teraz upiec :)

    Odpowiedz
  11. Wyszły rewelacyjne!! Delikatne, rozpływające się w ustach ;) Mam dość małe formy sylikonowe, i zostało mi troszkę ciasta, więc nałożyłam z czubkiem i piekłam 35 min. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Babeczki są wspaniałe i przepyszne. Wszystkim bardzo smakowały, rodzinie i koleżankom w pracy. Naprawdę fantastyczny przepis na prawdziwe babeczki, tylko ja dodałam brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, ale zrobię również z jagodami:) pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. Zrobiłam i udały się pysznie i puszyście – owoce, bo mrożone, trochę się rozpadły, ale to nie zaszkodziło wcale :) Polecam przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz