Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką – Bardzo smakowite babeczki z jagodami :) Są sycące, świetnie się prezentują i pachną wanilią. Przyjemna odmiana na drugie śniadanie :)

Muffinki z jagodami i maślanką

Muffinki z jagodami i maślanką
Składniki na 12 sztuk:
200g jagód
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy

Jagody umyć i osączyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do “Muffinki z jagodami i maślanką”

  1. Właśnie skończyłam piec po raz pierwszy mufinki z jagodami i maślanką
    Są naprawdę pyszne i lekkie a jednocześnie sycące
    Super przepis 👍👍
    Bardzo dziękuje 🤗

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry

    Czy można maślankę zastąpić kefirem? Czy wyjdą wtedy muffinki, czy powstanie zakalec?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz