Wspaniały letni tort z galaretką i dużą ilością soczystych owoców. Biszkopt ma ładny śmietankowo-waniliowy zapach i dobrze smakuje ze śmietaną i wiśniami. Nie ma z nim za dużo zachodu, jak na tort, a żelatyna dodana do śmietany świetnie podtrzymuje jej konsystencję. Polecam … :) (oryginalny przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej”, 20 lipca 2006, nr 19, przepis pani Agi Mazur)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu waniliowego
parę łyżek likieru wiśniowego
Masa:
½ l śmietanki 30%
cukier do smaku (dałam 2 łyżki)
1 łyżka żelatyny
mały słoiczek dżemu (użyłam truskawkowego)
1 kg wiśni
1 torebka galaretki wiśniowej
wiśnie do ozdoby
Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, ciągle ubijając, wsypywać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia, dodać aromat. Ciasto przelać do formy (26cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C przez około 40 minut.
Wiśniową galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
Ubić śmietanę z cukrem i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Biszkopt przekroić na pół, spód nasączyć paroma łyżkami likieru wiśniowego, posmarować cienko dżem, nałożyć wydrylowane wiśnie i posmarować masą śmietanową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować cienko dżemem, położyć resztę wiśni, zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekorować tort resztą śmietany i wiśniami.
Smacznego :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Poszłam trochę na łatwiznę i dałam wiśnie ze słoika, ale i tak tort wyszedł pyszny! Wszystkim bardzo smakował, a moja mama już poprosiła, żebym zrobiła go dla niej na weekend, bo będzie mieć gości :)
Bardzo się cieszę, że się udało:)
muszę dokładniej opisywać sposób przygotowania:)
pozdrawiam serdecznie:)
po długich staraniach i cennych wskazówkach biszkopt się udał :))) Bita śmietana okazała się dla nas nie do przejścia… ;) jednak po wszelkich staraniach i włożonych „trzech sercach” wszystko wyszło fantastycznie :)))
pięknie wygląda, ja dziś zrobiłam ciemny tort z czereśniami :)
Wyprobowałam przepis! Przepyszne!
Dziękuję, ja też uwielbiam :)
piękny tort
a smak kwaśnych wiśni uwielbiany