Muffinki z gruszkami – Soczyste babeczki z cynamonem i imbirem z delikatną nutką aromatu śmietankowego. Sycące, miękkie, bardzo aromatyczne. Świetnie smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. Polecam :) (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 9/2010)
Muffinki z gruszkami
Składniki na 12 muffinek (ja upiekłam 11 babeczek):
250g umytej, drobno pokrojonej gruszki
200g mąki
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
½ szklanki brązowego cukru (może być biały)
¾ szklanki kefiru
50g roztopionego masła
1 duże jajko
aromat śmietankowy
cukier puder do posypania
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir, cukier, wymieszać. Wsypać drobno pokrojoną gruszkę i znów wymieszać.
W drugiej misce połączyć ze sobą masło, kefir, jajko i parę kropli aromatu śmietankowego, dodać do mąki, krótko wymieszać (ciasto powinno być grudkowate). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pyszne muffinki. Dodałam płatki migdałowe i aromat migdałowy jak zasugerowała mi jedna z opinii. Bardzo dobre połączenie. U mnie 12sztuk tylko mniejszych ale to bez znaczenia bo smak świetny. Wilgotne, mięciutkie i cynamonowe. Naprawdę godne polecenia.
to proszę zrezygnować z sody i dodać ciut więcej proszku,
pozdrawiam ciepło
Witam,
Uwielbiam gruszki w ciastach i zamierzam wypróbować ten smakowity przepis. Jest tylko jeden problem – w składzie jest soda, której nie znoszę. Czy można z niej zrezygnować lub zastąpić innym składnikiem?
Wyszły przepyszne :) Zamieniłam gruszki na jabłka, kefir na jogurt naturalny i zrezygnowałam z imbiru. Plus za uniwersalny przepis ;)
bardzo fajne modyfikacje,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Babeczki świetne – zamiast kefiru dałam śmietanę i dodałam aromat migdałowy i trochę płatków migdałów :)
Babeczki rewelacyjne!! Raz zrobiłam dokładnie wg tego przepisu a raz następny dodałam kakao.Muffinki były pyszne. dzięki . pozdrawiam
Przepis wypróbowany – przepyszny! Gorąco polecam na jesienne i zimowe dni!
Dzięki. Pomyśle o mleku sojowym. Jogurt, śmietanka, maślanka, mleko odpadają ponieważ, moja kruszyna uczulona jest na białko mleka krowiego :( Na kozie niestety też, sojowego nie probowałąm, ale podobno to czesto idzie w parze (alergia na jedno i drugie). Chyba muszę szukać dalej przepisu z gruszkami, ale bez mlecznych składników. Wróce jednak do tego przepisu na pewno, jak juz bede mogła :)
Możemy zastąpić go mlekiem sojowym (lub mlekiem, jogurtem, maślanką, śmietaną), powinno się udać. Z mlekiem sojowym piekłam wegańskie ciasto czekoladowe i jest ono pyszne, więc myślę że w muffinkach dobrze zastąpi kefir.
pozdrawiam:)
Eh… czy ma Pani może jakiś pomysł na to, czym można zastąpić kefir w tym przepisie ? niestety nie pozwala mi na użycie go mocno ograniczona dieta karmiącej matki :/ a gruszki czekają :) z masłem sobie radzę, ponieważ znalazłam takie w 100 % roślinne :)
Dziękuję Jolu za wypróbowanie przepisu i komentarz, pozdrawiam :)
Wypróbowałam przepis jest wspaniały,polecam go innym.:)
:)
ale ładnie wyrosły! narobiłaś mi ochoty na muffiny :)