Muffinki z gruszkami – Soczyste babeczki z cynamonem i imbirem z delikatną nutką aromatu śmietankowego. Sycące, miękkie, bardzo aromatyczne. Świetnie smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. Polecam :) (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 9/2010)
Muffinki z gruszkami
Składniki na 12 muffinek (ja upiekłam 11 babeczek):
250g umytej, drobno pokrojonej gruszki
200g mąki
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
½ szklanki brązowego cukru (może być biały)
¾ szklanki kefiru
50g roztopionego masła
1 duże jajko
aromat śmietankowy
cukier puder do posypania
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir, cukier, wymieszać. Wsypać drobno pokrojoną gruszkę i znów wymieszać.
W drugiej misce połączyć ze sobą masło, kefir, jajko i parę kropli aromatu śmietankowego, dodać do mąki, krótko wymieszać (ciasto powinno być grudkowate). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Babeczki są pyszne, zamiast kefiru użyłam jogurtu nat. i wyszły super.
muffinki bardzo dobre, uwielbiam gruszki, no i ten zapach cynamonu i imbiru :)
bardzo się cieszę, że smakują :) pozdrawiam serdecznie
cieszę się :) pozdrawiam ciepło
Bardzo smaczniutkie!
Bardzo bardzo smaczne :)
mogą być, tylko proszę je dobrze osączyć, pozdrawiam
Czy mogą być gruszki ze sloika czy nie bardzo?
bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło