Szybki placek, smaczny i delikatny z mnóstwem bakalii. Kruchy dzięki dodaniu budyniu w proszku, któremu również zawdzięcza specyficzny aromat i smak. Do placka dodajemy swoje ulubione dodatki, jak rodzynki, suszone figi, śliwki, żurawinę, co kto lubi, a po upieczeniu będziemy mogli cieszyć się swoim ulubionym smakiem :)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
5 jajek
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru (dałam ¾ szklanki)
300g dowolnych bakalii poszatkowanych (użyłam suszonej żurawiny, daktyli, orzechów włoskich, rodzynek)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Masło utrzeć na puszystą masę.
Jajka wbić do osobnego naczynia i rozmącić widelcem.
Ciągle ucierając masło, stopniowo dolewać jajka i cukier.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej.
Dodać jeszcze 5 łyżek wody i wsypać obtoczone w mące bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką wąskiej blaszki lub keksówki i piec w temp. 170-180°C przez około 45 minut. Gdy ciasto przestygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Mi również pięknie wyrosło, jest bardzo smaczne :) Jednak większość bakalii opadła mi na dno.
bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Ciasto pięknie wyrosło, jutro spróbujemy do kawki.
witam,
użyłam blaszki 30x16cm,
pozdrawiam
W jakiej wielkości foremki keksowej pieczemy?
Bardzo dobre ciasto, polecam kazdemu!!!
Ciekawy przepis i super blog :)
masz rację, też kojarzy mi się z jesienią, pozdrawiam :)
i mnie tu żurawiny bardzo pasują. taki jesienny ten placek.