Szybki placek, smaczny i delikatny z mnóstwem bakalii. Kruchy dzięki dodaniu budyniu w proszku, któremu również zawdzięcza specyficzny aromat i smak. Do placka dodajemy swoje ulubione dodatki, jak rodzynki, suszone figi, śliwki, żurawinę, co kto lubi, a po upieczeniu będziemy mogli cieszyć się swoim ulubionym smakiem :)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
5 jajek
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru (dałam ¾ szklanki)
300g dowolnych bakalii poszatkowanych (użyłam suszonej żurawiny, daktyli, orzechów włoskich, rodzynek)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Masło utrzeć na puszystą masę.
Jajka wbić do osobnego naczynia i rozmącić widelcem.
Ciągle ucierając masło, stopniowo dolewać jajka i cukier.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej.
Dodać jeszcze 5 łyżek wody i wsypać obtoczone w mące bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką wąskiej blaszki lub keksówki i piec w temp. 170-180oC przez około 45 minut. Gdy ciasto przestygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
i mnie tu żurawiny bardzo pasują. taki jesienny ten placek.
masz rację, też kojarzy mi się z jesienią, pozdrawiam :)
Ciekawy przepis i super blog :)
Bardzo dobre ciasto, polecam kazdemu!!!
W jakiej wielkości foremki keksowej pieczemy?
witam,
użyłam blaszki 30x16cm,
pozdrawiam
Ciasto pięknie wyrosło, jutro spróbujemy do kawki.
bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Mi również pięknie wyrosło, jest bardzo smaczne :) Jednak większość bakalii opadła mi na dno.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie