Bardzo soczysta szarlotka, w której spore kawałki jabłek zanurzone są w śmietankowym budyniu. Kruchy, słodki spód z masłem wspaniale podkreśla smak kremu z jabłkami. Przepyszna, ciekawa szarlotka, która jest jedną z moich ulubionych. Została zjedzona przez moich gości momentalnie :) Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)
Składniki:
200g mąki
100g schłodzonego masła
160g cukru
szczypta soli
3 jajka + 1 żółtko
250g śmietany
1kg jabłek
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok 1 cytryny
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny (wycięłam również z jabłek parę krążków, które ułożyłam na wierzchu ciasta).
Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę (żeby nie było grudek).
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepyszna :) Piekłam już 2 razy,a wweekend upiekę ponownie.Rownież dodałam cynamon.
napiszę krótko…. ciasto przepyszne :) miłośnikom jabłek ciasto polecam:)
Hej,mialam wrażenie ze jest za malo ciasta na tort.26 a mam 23 i tez za malo ciasta jak na ten rozm.zabraklo mi na boki???
Kolejne przepyszne ciasto z tej strony. Zaczynam wierzyć w swoje umiejętności cukiernicze ;)
nie przepadam za szarlotkami, ale muszę przyznać, że ta jest pyszna. No i wreszcie wyszło mi kruche ciasto :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ja dodałam smietane 30 % właśnie się piecze ciekawe czy wyjdzie ;)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę i bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pyszne!!! Obawiam się że jak przyjdą zaraz goście to zniknie w mig i będziemy siedzieć przy pustym stole :( Mam tylko wrażenie że powinnam pokroić jabłka na trochę mniejsze kawałki tak do 1,5 cm i wyłożyć papierem tortownicę bo mi chyba troch e soku przeciekło. Ale i tak rewelacja. To juz kolejne ciasto z owocami (bo lubię mokre) z Pani strony które robię i wszystko się udaje i jest pyszne, nie jak z pozostałych stron. Gorąco pozdrawiam i czekam no nowe przepisy na ciacha z owocami.
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto doskonałe, jak wszystkie przepisy z tej strony, które miałam okazję wypróbować. Zamiast śmietany, której mi zabrakło, dodałam jogurt typu greckiego i w niczym to nie przeszkodziło. Ciasto się udało i jest bardzo smakowite.
dziękuję, wspaniałych Świąt!