Szarlotka ze śmietaną


Bardzo soczysta szarlotka, w której spore kawałki jabłek zanurzone są w śmietankowym budyniu. Kruchy, słodki spód z masłem wspaniale podkreśla smak kremu z jabłkami. Przepyszna, ciekawa szarlotka, która jest jedną z moich ulubionych. Została zjedzona przez moich gości momentalnie :) Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)



Składniki:
200g mąki
100g schłodzonego masła
160g cukru
szczypta soli
3 jajka + 1 żółtko
250g śmietany
1kg jabłek
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok 1 cytryny

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny (wycięłam również z jabłek parę krążków, które ułożyłam na wierzchu ciasta).
Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego
i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę (żeby nie było grudek).
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do wpisu „Szarlotka ze śmietaną”

  1. Świetna szarlotka! W ciagu ostatniego tygodnia zrobiłam już dwa razy – tak bardzo smakowała mojej rodzinie i gościom. Dodałam niewielką modyfikacje – jabłka opruszyłam cynamonem. Ogromne dzięki za przepis.
    Pozdrawiam

  2. witam,
    głupie pytanie, ale natrafiłam już na różne przepisy. Czy budyń najpierw trzeba ugotować, czy wymieszać sam proszek ze śmietaną i resztą składników?

  3. witam
    jaka konsystencje powinna miec masa ktora zalewa sie jablka ? – u mnie niestety miala konsystencje mleka. podejrzewam , ze nie tak mialo byc ale nie bardzo wiedzialam jak to zagescic. w rezultacie po 60 minutach pieczenia ciasto okazalo sie nadal troszke surowe
    co moglam zrobic zle? dodalam wszystkiego jak trzeba
    pozdrawiam

  4. masa powinna być płynna, więc wydaje mi się, że było dobrze, tylko może trochę dłużej trzeba było piec,
    przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

  5. Jestem już po pierwszej próbie i muszę przyznać, że placek wyszedł przepyszny. Dodałam co prawda zamiast jabłek-gruszki, ale sam przepis jest też bardzo dobry. Właśnie robię drugi raz w ciągu tygodnia, bo pierwsza tortownica zniknęła tak szybko, że nie zdążyliśmy się nią nacieszyć. Pozdrawiam i dziękuję za fantastyczny przepis.

  6. Wczoraj robiłam juz drugi raz. Za perwszym razem wyszło super, wczoraj trochę mniej bo dodałam jabłek pink lady które są bardzo twarde. Teraz wiem ze do tego przepisu najlepsze są miękkie jabłka.

  7. Właśnie zrobiłam. Rewelacja. Po prostu pyszna, tylko faktycznie musiałam nieco dłużej piec, żeby spód się dobrze podpiekł :)

  8. Jestem pod wrażeniem tego ciasta. Pyszne, kruche, cudowne. To już nie pierwsze jakie piekę z tej strony. Smaczności.

  9. Na prawdę pyszna szarlotka. Kolejny sprawdzony i smaczny przepis z Pani strony. Teraz kolej spróbować znów czegoś nowego.

  10. Witam,
    Mam pytanie, czy masa łaczaca jabłka po upieczeniu ma konsystencje budyniu?
    Spod wygląda na kruchy i upieczony.

  11. Witam,
    Czy próbowała Pani kiedyś dodać do jabłek lub na wierzch płatki migdałowe lub plastry ananasa zamiast jabłek do dekoracji?
    Pozdrawiam

  12. To moje kolejne ciasto z Pani strony :-). Bardzo lubię Pani przepisy.Mam pytanie -czy ciast kruche w tym przepisie nie zawiera dodatku proszku do pieczenia?I proszę o radę-w moim cieście jabłka wystają ponad poziom budyniu-nie wygląda to dobrze.Czy mogę jakoś upiększyć górę ciasta?

  13. Bardzo dziękuję za podpowiedź-zaraz ubijam śmietanę.Jest Pani wspaniała.Życzę zdrowych i ciepłych świąt w gronie ukochanych osób.

  14. Ciasto doskonałe, jak wszystkie przepisy z tej strony, które miałam okazję wypróbować. Zamiast śmietany, której mi zabrakło, dodałam jogurt typu greckiego i w niczym to nie przeszkodziło. Ciasto się udało i jest bardzo smakowite.

  15. Ciasto wyszło pyszne!!! Obawiam się że jak przyjdą zaraz goście to zniknie w mig i będziemy siedzieć przy pustym stole :( Mam tylko wrażenie że powinnam pokroić jabłka na trochę mniejsze kawałki tak do 1,5 cm i wyłożyć papierem tortownicę bo mi chyba troch e soku przeciekło. Ale i tak rewelacja. To juz kolejne ciasto z owocami (bo lubię mokre) z Pani strony które robię i wszystko się udaje i jest pyszne, nie jak z pozostałych stron. Gorąco pozdrawiam i czekam no nowe przepisy na ciacha z owocami.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.