Bardzo soczysta szarlotka, w której spore kawałki jabłek zanurzone są w śmietankowym budyniu. Kruchy, słodki spód z masłem wspaniale podkreśla smak kremu z jabłkami. Przepyszna, ciekawa szarlotka, która jest jedną z moich ulubionych. Została zjedzona przez moich gości momentalnie :) Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)
Składniki:
200g mąki
100g schłodzonego masła
160g cukru
szczypta soli
3 jajka + 1 żółtko
250g śmietany
1kg jabłek
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok 1 cytryny
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny (wycięłam również z jabłek parę krążków, które ułożyłam na wierzchu ciasta).
Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę (żeby nie było grudek).
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Witam,
w przepisie chodzi o śmietanę kwaśną (np. 18%) czy śmietankę kremówkę?
Pozdrawiam
Kasia
witam
chodzi o śmietanę 12% lub 18%
pozdrawiam
Świetna szarlotka! W ciagu ostatniego tygodnia zrobiłam już dwa razy – tak bardzo smakowała mojej rodzinie i gościom. Dodałam niewielką modyfikacje – jabłka opruszyłam cynamonem. Ogromne dzięki za przepis.
Pozdrawiam
witam,
głupie pytanie, ale natrafiłam już na różne przepisy. Czy budyń najpierw trzeba ugotować, czy wymieszać sam proszek ze śmietaną i resztą składników?
witam,
to nie jest głupie pytanie, mieszamy sam proszek
pozdrawiam ciepło
witam
jaka konsystencje powinna miec masa ktora zalewa sie jablka ? – u mnie niestety miala konsystencje mleka. podejrzewam , ze nie tak mialo byc ale nie bardzo wiedzialam jak to zagescic. w rezultacie po 60 minutach pieczenia ciasto okazalo sie nadal troszke surowe
co moglam zrobic zle? dodalam wszystkiego jak trzeba
pozdrawiam
masa powinna być płynna, więc wydaje mi się, że było dobrze, tylko może trochę dłużej trzeba było piec,
przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
Jestem już po pierwszej próbie i muszę przyznać, że placek wyszedł przepyszny. Dodałam co prawda zamiast jabłek-gruszki, ale sam przepis jest też bardzo dobry. Właśnie robię drugi raz w ciągu tygodnia, bo pierwsza tortownica zniknęła tak szybko, że nie zdążyliśmy się nią nacieszyć. Pozdrawiam i dziękuję za fantastyczny przepis.
Wczoraj robiłam juz drugi raz. Za perwszym razem wyszło super, wczoraj trochę mniej bo dodałam jabłek pink lady które są bardzo twarde. Teraz wiem ze do tego przepisu najlepsze są miękkie jabłka.
Aha, zapomniałam dodać ze ta szarlotkę moi goście w zeszłym tygodniu te zjedli momentalnie :)
Witam , prosze o info czy śmietana ma byćkwasna czy słodka ? pozdrawiam
śmietana kwaśna, pozdrawiam
Właśnie zrobiłam. Rewelacja. Po prostu pyszna, tylko faktycznie musiałam nieco dłużej piec, żeby spód się dobrze podpiekł :)
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Jestem pod wrażeniem tego ciasta. Pyszne, kruche, cudowne. To już nie pierwsze jakie piekę z tej strony. Smaczności.
dziękuję za komentarz, ciesze się że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Na prawdę pyszna szarlotka. Kolejny sprawdzony i smaczny przepis z Pani strony. Teraz kolej spróbować znów czegoś nowego.
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Czy to dobrze ze mój spód jest miękki nie rozpada się ale jest zbutnio kruchy. Ale smakuje znikło w godzinke :)
wydaje mi się, że dobrze, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Mam pytanie, czy masa łaczaca jabłka po upieczeniu ma konsystencje budyniu?
Spod wygląda na kruchy i upieczony.
trochę tak, jest trochę budyniowata, pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam.
Faktycznie trzeba piec dłużej niż 60 min.
Witam,
Czy próbowała Pani kiedyś dodać do jabłek lub na wierzch płatki migdałowe lub plastry ananasa zamiast jabłek do dekoracji?
Pozdrawiam
Witam, płatki migdałowe próbowałam, ananasa nie, ale dobry pomysł, będzie pysznie, pozdrawiam
Czy można na wierzch zrobić jeszcze bezę? Czy nie będzie to dobrze smakowało?
jak najbardziej można, będzie dobrze smakowało, pozdrawiam
To moje kolejne ciasto z Pani strony :-). Bardzo lubię Pani przepisy.Mam pytanie -czy ciast kruche w tym przepisie nie zawiera dodatku proszku do pieczenia?I proszę o radę-w moim cieście jabłka wystają ponad poziom budyniu-nie wygląda to dobrze.Czy mogę jakoś upiększyć górę ciasta?
nie zawiera proszku, można na wierzch ubić śmietanę z cynamonem i cukrem pudrem, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za podpowiedź-zaraz ubijam śmietanę.Jest Pani wspaniała.Życzę zdrowych i ciepłych świąt w gronie ukochanych osób.
dziękuję, wspaniałych Świąt!
Ciasto doskonałe, jak wszystkie przepisy z tej strony, które miałam okazję wypróbować. Zamiast śmietany, której mi zabrakło, dodałam jogurt typu greckiego i w niczym to nie przeszkodziło. Ciasto się udało i jest bardzo smakowite.
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pyszne!!! Obawiam się że jak przyjdą zaraz goście to zniknie w mig i będziemy siedzieć przy pustym stole :( Mam tylko wrażenie że powinnam pokroić jabłka na trochę mniejsze kawałki tak do 1,5 cm i wyłożyć papierem tortownicę bo mi chyba troch e soku przeciekło. Ale i tak rewelacja. To juz kolejne ciasto z owocami (bo lubię mokre) z Pani strony które robię i wszystko się udaje i jest pyszne, nie jak z pozostałych stron. Gorąco pozdrawiam i czekam no nowe przepisy na ciacha z owocami.
Ogromnie się cieszę i bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ja dodałam smietane 30 % właśnie się piecze ciekawe czy wyjdzie ;)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
nie przepadam za szarlotkami, ale muszę przyznać, że ta jest pyszna. No i wreszcie wyszło mi kruche ciasto :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Kolejne przepyszne ciasto z tej strony. Zaczynam wierzyć w swoje umiejętności cukiernicze ;)
Hej,mialam wrażenie ze jest za malo ciasta na tort.26 a mam 23 i tez za malo ciasta jak na ten rozm.zabraklo mi na boki???
napiszę krótko…. ciasto przepyszne :) miłośnikom jabłek ciasto polecam:)
Przepyszna :) Piekłam już 2 razy,a wweekend upiekę ponownie.Rownież dodałam cynamon.