Muffinki z bananami i czekoladą – Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).
Przepis z FILMEM.
Muffinki z bananami i czekoladą
Składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków :)
Witam :) przepis wypróbowałam i babeczki mi się udały :) są pyszne, proste w przygotowaniu i wszyscy je uwielbiają ;) zastanawiam się czy można dodać do nich jakiś krem na wierzch ( jeśli tak, to jaki Pani proponuje) czy najlepsze są bez żadnych zbędnych dodatków? :) pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy babeczki te udadzą się na czekoladowym cieście?
myślę, że tak, powinny się udać, pozdrawiam
Witam czy bez sody tez sie uda???
można go zastąpić bez problemu białym, pozdrawiam
Czy koniecznie musi być brązowy cukier, czy można zastąpić go bez problemu białym? :)
tak można, pozdrawiam
Witam, czy można zamiast czekolady dodac suszona zurawine i orzechy laskowe ?
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
To już drugi przepis, który wypróbowałam z Twojej strony. Nie zawiodłam się. Babeczki wyszły puszyste i wilgotne w środku. Pięknie pachną i wspaniale smakują. Dziękuję.
wspaniale, cieszę się bardzo:)
pozdrawiam ciepło
Ulubione babeczki mojego 3latka :-) Dziękujemy :) Właśnie zajadamy :)
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Najlepsze na świecie ♥ Dziękuję !! :* ♥