Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem!! Przepyszne, rozpływa się w ustach, jest soczyste, aromatyczne i delikatnie chrupiące dzięki cynamonowo – maślanej kruszonce. Dla mnie będzie należało do grona najlepszych letnich ciast. Dodanie jabłek urozmaica smak i przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dobrze się uzupełniają rabarbar i jabłko w cieście drożdżowym. Cudowny zapach wanilii, cynamonu i owoców powoduje, że nie można się doczekać pierwszego kęsa. Fantastycznie smakuje na ciepło. Gorąco polecam… (przepis jest wypadkową różnych przepisów na ciasta drożdżowe z owocami).

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
2 jajka
450g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
skórka otarta z jednej cytryny
700g drobno pokrojonego rabarbaru
2 jabłka
Kruszonka:
200g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g zimnego masła

1. Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić.

2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki.

3. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

4. Jajka ubić z resztą cukru.

5. Masło roztopić.

6. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 minut.

7. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość).

8. Rabarbar osączyć. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Wymieszać rabarbar z jabłkami.

9. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (25x36cm), równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.

10. Ciasto piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami”

  1. Zrobiłam je z truskawkami. Wszystkim smakowało.
    Robiłam po raz pierwszy w życiu ciasto drożdżowe, a jestem naprawdę kiepskim kucharzem i cukiernikiem. I wyszło!!!! Wyszło i było przepyszne.
    Jestem zachwycona Małą Cukierenką i jej przepisami. Dobry przepis zawsze się sprawdza!
    Pozdrawiam serdecznie i słodko, p. Natalio.

    Odpowiedz
  2. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam ciasto drożdżowe (zrobiłam je z truskawkami) i na dodatek z kruszonką, … i WYSZŁO!!! Jest przepyszne!!! Wszystkim smakuje, nie tylko mnie.Sama nie mogłam uwierzyć, że mi się udało za pierwszym razem. Ale to dzięki przepisowi. Jak przepis jest dobry, to ciasto zawsze się uda.
    Kocham Małą cukierenkę!!! I pozdrawiam serdecznie p. Natalię.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz