Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem!! Przepyszne, rozpływa się w ustach, jest soczyste, aromatyczne i delikatnie chrupiące dzięki cynamonowo – maślanej kruszonce. Dla mnie będzie należało do grona najlepszych letnich ciast. Dodanie jabłek urozmaica smak i przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dobrze się uzupełniają rabarbar i jabłko w cieście drożdżowym. Cudowny zapach wanilii, cynamonu i owoców powoduje, że nie można się doczekać pierwszego kęsa. Fantastycznie smakuje na ciepło. Gorąco polecam… (przepis jest wypadkową różnych przepisów na ciasta drożdżowe z owocami).

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
2 jajka
450g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
skórka otarta z jednej cytryny
700g drobno pokrojonego rabarbaru
2 jabłka
Kruszonka:
200g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g zimnego masła

1. Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić.

2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki.

3. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

4. Jajka ubić z resztą cukru.

5. Masło roztopić.

6. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 minut.

7. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość).

8. Rabarbar osączyć. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Wymieszać rabarbar z jabłkami.

9. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (25x36cm), równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.

10. Ciasto piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 60 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami”

  1. Dzień dobry Wiolu,
    bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis :),
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

  2. Bardzo dobre :) Ja lubię mniej słodkie ciasta więc zmniejszyłam ilość cukru o połowę; a zamiast rabarbaru użyłam truskawek i czereśni (teraz akurat są na czasie) i wyszło genialne. Czuję że będę sięgać po ten przepis bardzo często :) Pozdrawiam

  3. Ciasto zrobione wg tego przepisu jest rewelacyjne. Zamiast rabarbaru i jabłek użyłam powideł z węgierek mojej babci.Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam :) Pycha!!!!

  4. Ciasto -rewelacja! Ten zapach smak i sprężystość, bajka po prostu! Na pewno polecę je znajomym :) Kto nie spróbuje ten niech żałuje! :-) z Pani strony ciasta zawsze mi wychodzą, chociaż jestem nowicjuszką :p z czystym sercem POLECAM!!! I pozdrawiam serdecznie :)

  5. A mi coś nie wyszło, jest takie „gumowate” niestety zanim dodałam masła postawiłam do wyrośnięcia (coś żle zakodowałam sobie) a potem cięzko było domieszać masło, szkoda, bo sporo pracy wymaga to ciasto. Może następnym razem mi wyjdzie :)

  6. Pierwsza proba zrobienia drożdżowego ciasta i udalo się. Lubię korzystać z przepisów , ktore zawsze sie sprawdzaja. Pozdrawiam serdecznie i zabieram się za kolejne ciacho ;)

  7. Witam,

    robię dziś pierwsze w życiu podejście do upieczenia drożdżówki, ale mam wątpliwości czy ubić jajka z cukrem mikserem? Czy można użyć margaryny zamiast masła?
    Pozdrawiam

  8. 23:00 wyjęte z piekarnka
    23:05 pierwsze kawałki odcięte
    23:10 pierwsze kawałki w brzuszkach…nieważne o jakiej porze….Twoje inspiracje są najsmakowitsze na świecie :-)

  9. Nigdy nie wiem, czy rabarbar nalezy obrac ze skorki, czy tez ja pozostawic. Jesli bedzie z ,,lykiem,, to chyba bedzie go niekomfortowo jesc. Prosze mi odpowiedziec, bede wdzieczna.☺

  10. Świetny przepis :) Pięknie wyrasta i wspaniale smakuje.Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe i wyszło :) Strasznie się cieszę! :D Pani przepisy są tak pomyślane aby były przyjazne dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Nie ma tu ,,udziwnień miar i wag”. Bardzo doceniam też przejrzystą rozpiskę ,,krok po kroku”. Dziękuję za Pani pracę włożoną w ,,Małą Cukierenkę” pewnie nie raz skorzystam jeszcze z Pani przepisów i porad :) Pozdrawiam serdecznie:)

  11. Droga cukierenko pieczenie ciast to moja ulubiona cecha a z Twoimi przepisami to poezja i zawsze mi wychodzą czekam na przepis na wianek drożdżowy z serem i jabłkami pozdrawiam i zawsze będękorzystac z Twoich przepisów

  12. Wypiek wyszedł pyszny, w miejsce jabłek dałam truskawki, dodałam zdecydowanie mniej kruszonki i przed polaczeczem z owocami dałam ciastu wyrosnąć. Wyrosło pięknie tak jak

  13. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika czy zimnego? Bo już robiłam różne przepisy i zawsze było jakieś takie niskie nie pulchne może tym razem. Się uda :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.