Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami – Rewelacyjne ciasto z rabarbarem!! Przepyszne, rozpływa się w ustach, jest soczyste, aromatyczne i delikatnie chrupiące dzięki cynamonowo – maślanej kruszonce. Dla mnie będzie należało do grona najlepszych letnich ciast. Dodanie jabłek urozmaica smak i przełamuje kwaskowatość rabarbaru, dobrze się uzupełniają rabarbar i jabłko w cieście drożdżowym. Cudowny zapach wanilii, cynamonu i owoców powoduje, że nie można się doczekać pierwszego kęsa. Fantastycznie smakuje na ciepło. Gorąco polecam… (przepis jest wypadkową różnych przepisów na ciasta drożdżowe z owocami).

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
2 jajka
450g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
skórka otarta z jednej cytryny
700g drobno pokrojonego rabarbaru
2 jabłka
Kruszonka:
200g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g zimnego masła

1. Pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić.

2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki i wstawić do lodówki.

3. Drożdże rozetrzeć z połową pozostałego cukru (czyli z połową 3/4 szklanki cukru), wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

4. Jajka ubić z resztą cukru.

5. Masło roztopić.

6. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka, wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto około 10 minut.

7. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i znów wyrabiać około 10 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (ma podwoić objętość).

8. Rabarbar osączyć. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Wymieszać rabarbar z jabłkami.

9. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką (25x36cm), równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.

10. Ciasto piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 60 minut.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do wpisu „Drożdżowe ciasto z rabarbarem i jabłkami”

  1. Dzień dobry Wiolu,
    bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis :),
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Bardzo dobre :) Ja lubię mniej słodkie ciasta więc zmniejszyłam ilość cukru o połowę; a zamiast rabarbaru użyłam truskawek i czereśni (teraz akurat są na czasie) i wyszło genialne. Czuję że będę sięgać po ten przepis bardzo często :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasto zrobione wg tego przepisu jest rewelacyjne. Zamiast rabarbaru i jabłek użyłam powideł z węgierek mojej babci.Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam :) Pycha!!!!

    Odpowiedz
  4. Ciasto -rewelacja! Ten zapach smak i sprężystość, bajka po prostu! Na pewno polecę je znajomym :) Kto nie spróbuje ten niech żałuje! :-) z Pani strony ciasta zawsze mi wychodzą, chociaż jestem nowicjuszką :p z czystym sercem POLECAM!!! I pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  5. A mi coś nie wyszło, jest takie „gumowate” niestety zanim dodałam masła postawiłam do wyrośnięcia (coś żle zakodowałam sobie) a potem cięzko było domieszać masło, szkoda, bo sporo pracy wymaga to ciasto. Może następnym razem mi wyjdzie :)

    Odpowiedz
  6. Pierwsza proba zrobienia drożdżowego ciasta i udalo się. Lubię korzystać z przepisów , ktore zawsze sie sprawdzaja. Pozdrawiam serdecznie i zabieram się za kolejne ciacho ;)

    Odpowiedz
  7. Witam,

    robię dziś pierwsze w życiu podejście do upieczenia drożdżówki, ale mam wątpliwości czy ubić jajka z cukrem mikserem? Czy można użyć margaryny zamiast masła?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. 23:00 wyjęte z piekarnka
    23:05 pierwsze kawałki odcięte
    23:10 pierwsze kawałki w brzuszkach…nieważne o jakiej porze….Twoje inspiracje są najsmakowitsze na świecie :-)

    Odpowiedz
  9. Nigdy nie wiem, czy rabarbar nalezy obrac ze skorki, czy tez ja pozostawic. Jesli bedzie z ,,lykiem,, to chyba bedzie go niekomfortowo jesc. Prosze mi odpowiedziec, bede wdzieczna.☺

    Odpowiedz
  10. Świetny przepis :) Pięknie wyrasta i wspaniale smakuje.Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe i wyszło :) Strasznie się cieszę! :D Pani przepisy są tak pomyślane aby były przyjazne dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem. Nie ma tu ,,udziwnień miar i wag”. Bardzo doceniam też przejrzystą rozpiskę ,,krok po kroku”. Dziękuję za Pani pracę włożoną w ,,Małą Cukierenkę” pewnie nie raz skorzystam jeszcze z Pani przepisów i porad :) Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  11. Droga cukierenko pieczenie ciast to moja ulubiona cecha a z Twoimi przepisami to poezja i zawsze mi wychodzą czekam na przepis na wianek drożdżowy z serem i jabłkami pozdrawiam i zawsze będękorzystac z Twoich przepisów

    Odpowiedz
  12. Wypiek wyszedł pyszny, w miejsce jabłek dałam truskawki, dodałam zdecydowanie mniej kruszonki i przed polaczeczem z owocami dałam ciastu wyrosnąć. Wyrosło pięknie tak jak

    Odpowiedz
  13. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika czy zimnego? Bo już robiłam różne przepisy i zawsze było jakieś takie niskie nie pulchne może tym razem. Się uda :-)

    Odpowiedz
  14. Ciasto pyszne tylko nie wiem czemu zrobił mi się taki naleśnik mam edzi ciastem a owocami użyłam samych jabłek jakby surowe mam ze lepiej było wpierw zostawić do wyrośnięcia a potem dać owoce

    Odpowiedz
  15. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam ciasto drożdżowe (zrobiłam je z truskawkami) i na dodatek z kruszonką, … i WYSZŁO!!! Jest przepyszne!!! Wszystkim smakuje, nie tylko mnie.Sama nie mogłam uwierzyć, że mi się udało za pierwszym razem. Ale to dzięki przepisowi. Jak przepis jest dobry, to ciasto zawsze się uda.
    Kocham Małą cukierenkę!!! I pozdrawiam serdecznie p. Natalię.

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam je z truskawkami. Wszystkim smakowało.
    Robiłam po raz pierwszy w życiu ciasto drożdżowe, a jestem naprawdę kiepskim kucharzem i cukiernikiem. I wyszło!!!! Wyszło i było przepyszne.
    Jestem zachwycona Małą Cukierenką i jej przepisami. Dobry przepis zawsze się sprawdza!
    Pozdrawiam serdecznie i słodko, p. Natalio.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz