Muffinki z bananami i czekoladą – Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).
Przepis z FILMEM.
Muffinki z bananami i czekoladą
Składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków :)
Od dłuższego czasu chodziły za mną bananowe muffinki. Szukałam w internecie szybkiego i sprawdzonego przepisu. Akurat w szafce miałam czekoladowe kropelki, więc skusiłam się na ten przepis. Muszę przyznać, że muffinki wyszły przepysznie! Są syte i bardzo szybkie w przygotowaniu :) Moja rodzinka niezbyt przepadała za tego typu babeczkami bo uważała, że ciasto jest zbyt zbite ale te wyszły naprawdę puszyste. Polecam i serdecznie dziękuję za przepis! Od dziś będę stałą czytelniczką bloga :)
Witam:)
Wydaje mi się, że z masłem babeczki są trochę bardziej puszyste, z olejem bardziej wilgotne i cięższe,
można stosować zamiennie,
pozdrawiam:)
Witam,
Testowałam ostatnio ten przepis i muszę przyznać, że jest świetny :-) Zamiast masła dodaję jednak margarynę. No a w związku z tym nasunęło mi się pewne pytanie – czy można tłuszcze (masło/ margaryna/ olej słonecznikowy – też się czasem pojawia w przepisach) stosować zamiennie? Czy jest jakaś różnica np. w wilgotności muffinek?
Pozdrawiam serdecznie!
Witam:)
Bardzo się cieszę:) miło to czytać,
chodzi o 450g bananów w skórce, więc dobrze Pani zrobiła,
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj zrobiłam te muffinki. Naprawdę pyszne polecam! Zastanawiałam się tylko czy to ma być 450 g bananów w skórce czy 450 g obranych. Wydał mi się to bardzo dużo – bo to prawie pół kilo bananów! W końcu dodałam 360 g obranych bananów i wyszył bardzo dobre. Chciałabym się jednak dowiedzieć jak to jest faktycznie z tymi bananami. Może te muffinki mogą być jeszcze bardziej bananowe?
Widzę, że kolejny przepis na domowe słodkości zagości na stałe w moim menu ;)
pozdrawiam ;)
Dzień dobry,
Również życzę wspaniałego, romantycznego, smacznego dnia. Udanych walentynek,
i pełno pyszności z czekoladą, ponieważ wydaje mi się idealna w ten dzień,
pozdrawiam serdecznie:)
dobry wieczor. dla mnie wieczor to czas na przyjemnosci. kieliszek dobrego czerwonego wina Whitney spiewa mi dla towarzystwa naprawde przykro ze odeszla i tym razem cos z bananami te akurat mialam w domu. jutro w dzien walentynek sniadanie bedzie na szostke. milego i romantycznego dnia pozdrawiam z calego serca.
jest to przepis na 12 babeczek:)
Aha dziekuje :)
a jescze jedno pytanko ile wyjdzie tych muffinek?
Witam,
Powinny wyjść bez sody, mogą być troszkę mniej puszyste, ale wyrosną,
pozdrawiam
Czy bez sody te muffinki wyjdą?
krem imbirowy – brzmi bardzo interesująco
pozdrawiam:)
pyszne z imbirowym kremem! cudo! :)
Dzień dobry,
można zastąpić brązowy cukier normalnym, białym cukrem,
dodajemy go tyle samo 90g,
pozdrawiam
czy mozna zamiast 90g brązowego cukru mozna dac normalny cukier? jesly tak to ile?