Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu babeczki. Wilgotne, sycące, bardzo aromatyczne. Pachną śmietankowo z delikatną nutką czekolady. Jogurt sprawia, że babeczki są bardziej lekkie i mają coś wyjątkowego w smaku, są jakby bardziej mleczne (dlatego najbardziej lubię muffinki na jogurcie). Bardzo polecam do śniadania lub jako szybki deser do kawy. Smacznego, mniam…
Muffinki jogurtowe z rodzynkami w czekoladzie
Składniki:
150g mąki pszennej
110g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
90g cukru
aromat śmietankowy
1 jajko lekko ubite (rozmącone widelcem)
80ml oleju
250g jogurtu
130g rodzynek w czekoladzie
1. Wymieszać w misce obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wsypać rodzynki, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, olej, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.
3. Do płynnych składników dodać suche i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut (termoobieg 160°C).
Udanych wypieków :)
Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić migdałową lub kokosową?
migdałowa myślę, że będzie ok, pozdrawiam
Przepyszne, wilgotne dzięki jogurtowi zamiast cukru dodałam zmiksowane daktyle i roztopione masło a z braku rodzynek dodałam skorke pomarańczowa super przepis
proste, szybkie, bardzo dobre:D zamiast rodzynek dodałam poszatkowaną czekoladę mleczną, efekt super :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
lepiej jakby były upieczone jutro, babeczki najlepsze są świeże, pozdrawiam
Witam czy jeśli ucieka muffiny dzisiaj , jutro również będą świeże i tak pyszne ?
przepis na 12 babeczek, pozdrawiam
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu?