Smaczne, proste w przygotowaniu mini serniczki z truskawkami. Wspaniale nadają się na przyjęcia i rodzinne imprezy, przygotowałam je nawet na wesele:). Nie są za słodkie, waniliowe i dobrze uzupełnia je lekko kwaskowaty mus truskawkowy. Do tego prezentują się pięknie i trudno im się oprzeć. Truskawki możemy zastąpić malinami lub jagodami. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z „Kwestii smaku”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square.
Mini serniczki z truskawkami
Składniki na około 15 serniczków:
Spód:
130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich)
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
2 jajka
Mus truskawkowy:
200g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g
Dodatkowo:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
całe truskawki do ozdoby
1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.
2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając.
3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłożyć na spód z herbatników, ale proszę nie wypełniać całych foremek i zachować trochę miejsca na mus z truskawek.
4. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki.
Udanych wypieków:)
tak do 2-3 dni, pozdrawiam
do ilu dni można przechowywac te ciastka w lodówce
trzeba je trochę podgrzać, żeby się roztopiło, pozdrawiam
Witam,
Czy masło trzeba roztopić na ogniu czy ma się samo roztopić ?
trudno mi powiedzieć, mogłyby się udać bez blaszki, ale nie jestem pewna, jak by Pani próbowała to radzę podwójnie wyłożyć foremki (jedna w drugą) pozdrawiam
Witam,
Czy można foremki na babeczki ułożyć na zwykłej blaszce do pieczenia placków czy potrzebna jest blaszka na babeczki ?
becia: – chyba w takiej 21-22cm, bo jest tylko 500g sera,
Iza: – cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Robiłam :) wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis :)
Witam czy moge zamiast w papierowych foremkach zrobić w normalnej formie ? jesli tak to jakie wymary mniej więcej? pozdrawiam
Wyglądają super i prosty przepis.
Cudne.
Można przygotować dzień wcześniej, ja tak zrobiłam je już dwa razy, spokojnie wytrzymają w lodówce, pozdrawiam
Witam. A ja mam pytanie czy te serniczki z truskawkami można przygotować dzień wcześniej przed podaniem? Wiadomo, że śmietanę nałożę przed samym podaniem, ale czy w papilotkach mogą przeczekać prawie 24h? Czy raczej pani nie radzi?
można zmielić ser twarogowy i resztę dodać jak w przepisie, pozdrawiam
Witam,
chcialam spytac czy zamiast gotowej masy serowej mozna zmielic ser twarogowy? jesli tak to czy trzeba cos jeszcze do sera dodac?
Pozdrawiam