Mini serniczki z truskawkami

Smaczne, proste w przygotowaniu mini serniczki z truskawkami. Wspaniale nadają się na przyjęcia i rodzinne imprezy, przygotowałam je nawet na wesele:). Nie są za słodkie, waniliowe i dobrze uzupełnia je lekko kwaskowaty mus truskawkowy. Do tego prezentują się pięknie i trudno im się oprzeć. Truskawki możemy zastąpić malinami lub jagodami. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z „Kwestii smaku”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square.

mini serniczki z truskawkami

Mini serniczki z truskawkami
Składniki na około 15 serniczków:
Spód:
130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich)
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
2 jajka
Mus truskawkowy:
200g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g
Dodatkowo:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
całe truskawki do ozdoby

mini serniczki z truskawkami

1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając.

3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłożyć na spód z herbatników, ale proszę nie wypełniać całych foremek i zachować trochę miejsca na mus z truskawek.

4. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki.

Udanych wypieków:)

Mini serniczki z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

41 komentarzy do “Mini serniczki z truskawkami”

  1. trudno mi powiedzieć, mogłyby się udać bez blaszki, ale nie jestem pewna, jak by Pani próbowała to radzę podwójnie wyłożyć foremki (jedna w drugą) pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam,
    Czy można foremki na babeczki ułożyć na zwykłej blaszce do pieczenia placków czy potrzebna jest blaszka na babeczki ?

    Odpowiedz
  3. becia: – chyba w takiej 21-22cm, bo jest tylko 500g sera,

    Iza: – cieszę się, że smakowały,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam czy moge zamiast w papierowych foremkach zrobić w normalnej formie ? jesli tak to jakie wymary mniej więcej? pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Można przygotować dzień wcześniej, ja tak zrobiłam je już dwa razy, spokojnie wytrzymają w lodówce, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Witam. A ja mam pytanie czy te serniczki z truskawkami można przygotować dzień wcześniej przed podaniem? Wiadomo, że śmietanę nałożę przed samym podaniem, ale czy w papilotkach mogą przeczekać prawie 24h? Czy raczej pani nie radzi?

    Odpowiedz
  7. Witam,
    chcialam spytac czy zamiast gotowej masy serowej mozna zmielic ser twarogowy? jesli tak to czy trzeba cos jeszcze do sera dodac?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz