Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam…
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś
Składniki:
Biszkopt
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka (użyłam niebieskiej)
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2 szklanki umytych, osączonych jagód
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
7. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12cm lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę.
8. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Śmietankę kremówkę 500ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć.
Wierzch:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Pyszne, lekkie i cudnie wygląda! B dobry przepis pozdrawiam 🥰🫐
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Zrobilam dzisiaj to ciasto,potwierdzam pyszne.
Czy mogę użyć Jagody pasteryzowane?
myślę, że tak, pozdrawiam
bardzo dobre polecom do zrobirnia
Czy mogę użyć borówek zamiast jagód ?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
blaszka o jakich wymiarach ma być ?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam serdecznie
Jest w przepisie…