Smaczne, proste w przygotowaniu mini serniczki z truskawkami. Wspaniale nadają się na przyjęcia i rodzinne imprezy, przygotowałam je nawet na wesele:). Nie są za słodkie, waniliowe i dobrze uzupełnia je lekko kwaskowaty mus truskawkowy. Do tego prezentują się pięknie i trudno im się oprzeć. Truskawki możemy zastąpić malinami lub jagodami. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z „Kwestii smaku”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square.
Mini serniczki z truskawkami
Składniki na około 15 serniczków:
Spód:
130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich)
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
2 jajka
Mus truskawkowy:
200g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g
Dodatkowo:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
całe truskawki do ozdoby
1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.
2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając.
3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłożyć na spód z herbatników, ale proszę nie wypełniać całych foremek i zachować trochę miejsca na mus z truskawek.
4. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki.
Udanych wypieków:)
Witam,
chcialam spytac czy zamiast gotowej masy serowej mozna zmielic ser twarogowy? jesli tak to czy trzeba cos jeszcze do sera dodac?
Pozdrawiam
można zmielić ser twarogowy i resztę dodać jak w przepisie, pozdrawiam
Witam. A ja mam pytanie czy te serniczki z truskawkami można przygotować dzień wcześniej przed podaniem? Wiadomo, że śmietanę nałożę przed samym podaniem, ale czy w papilotkach mogą przeczekać prawie 24h? Czy raczej pani nie radzi?
Można przygotować dzień wcześniej, ja tak zrobiłam je już dwa razy, spokojnie wytrzymają w lodówce, pozdrawiam
Cudne.
Wyglądają super i prosty przepis.
Witam czy moge zamiast w papierowych foremkach zrobić w normalnej formie ? jesli tak to jakie wymary mniej więcej? pozdrawiam
Robiłam :) wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis :)
becia: – chyba w takiej 21-22cm, bo jest tylko 500g sera,
Iza: – cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
Czy można foremki na babeczki ułożyć na zwykłej blaszce do pieczenia placków czy potrzebna jest blaszka na babeczki ?
trudno mi powiedzieć, mogłyby się udać bez blaszki, ale nie jestem pewna, jak by Pani próbowała to radzę podwójnie wyłożyć foremki (jedna w drugą) pozdrawiam
Witam,
Czy masło trzeba roztopić na ogniu czy ma się samo roztopić ?
trzeba je trochę podgrzać, żeby się roztopiło, pozdrawiam
do ilu dni można przechowywac te ciastka w lodówce
tak do 2-3 dni, pozdrawiam
Witam,
proszę o informację ile szt. tych cudnych mini serniczków wychodzi z tego przepisu ?
Składniki na około 15 serniczków, pozdrawiam
Witam serdecznie :) nie mogę jeść galaretki , ile powinnam dodać żelatyny ?
około 3 łyżeczki i proszę dać trochę mniej wody niż 1/3, pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych truskawek.
myślę, że tak, pozdrawiam
Dobre ;-)
Dobry wieczór. niestety mi nie wyszły serniczki. ustawiłam w piekarniku na dolnej półce i mi się po prostu spaliły. Za to następnego dnia na spód dałam normalne ciast kruche jak na sernik, i wyszły smaczne,lepsze na następny dzień:) Akurat ja puki nie ma truskawek zrobiłam mus guszkowy
bardzo mi przykro, że się przypaliły, pozdrawiam serdecznie
Czy koniecznie do masy serowej trzeba dodawać budyń?
jeśli ser będzie miał mało wody, to powinny też się udać lub proszę dodać mąkę pszenną, pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, a więc po to ten budyń sernik wyszedł mokry, ale w smaku dobry. Całą noc stał na wierzchu, więc może trochę wysechł. Robiłam w dużej formie, jednak nie w szklanej a w tortownicy. I chyba to był błąd, bo sernik zaczął się pocicić. Ale jak na pierwszy raz to jakoś poszło (da się zjeść ). Za to babeczki super czekoladowe wyszły mi piękne Pozdrawiam świątecznie!
Czy serniczki potem ladnie wychodza z papilotek czy trzeba je jesc lyzeczka lub widelczykiem? :)
odchodzą, ale i tak trzeba będzie je jeść łyżeczką lub widelczykiem, pozdrawiam
Czy wersja bezglutenowa tez wyjdzie .Zbliżają sie urodziny mojego synka bezglutowca i chciałam mu zrobic niespodziankę .
myślę, że bezglutenowa też będzie dobra, pozdrawiam
Witam, czy serniczki można zrobić w silikonowych formach na babeczki ? Pozdrawiam
myślę, ze tak pozdrawiam serdecznie
A w jakiej temperaturze pieczemy serniczki? :)
Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.