Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…
Ciasto z musem porzeczkowym
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
300g naturalnego jogurtu
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej)
Mus:
350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat, wymieszać.
5. Następnie w 2 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
7. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
9. Delikatnie tężejącą galaretkę dodać do jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać, najlepiej łyżką. Krem wylać na biszkopt w tortownicy, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Mus:
10. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje.
12. Schłodzony torcik wyjąć z lodówki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Torcik można udekorować owocami.
Udanych wypieków:)
mała WIELKA CUKIERENKO SCHUMAN…..Marzenie
pozdrawiam paweł
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
juz dawno nic nie pieklam i chyba wiem od czego zaczne pozdrawiam
Musi być pycha,uwielbiam porzeczki :)