Ciasto z musem porzeczkowym

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…

ciasto z musem porzeczkowym

Ciasto z musem porzeczkowym
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
300g naturalnego jogurtu
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej)
Mus:
350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżki cukru pudru

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat, wymieszać.

5. Następnie w 2 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

9. Delikatnie tężejącą galaretkę dodać do jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać, najlepiej łyżką. Krem wylać na biszkopt w tortownicy, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Mus:
10. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje.

12. Schłodzony torcik wyjąć z lodówki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Torcik można udekorować owocami.

Udanych wypieków:)

ciasto z musem porzeczkowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Ciasto z musem porzeczkowym”

  1. Czy ciasto na biszkopt musi byc takie geste? Strasznie duzo maki. Dotad pieklam lzejsze biszkopty ale w przypadku tego ciasta moze tak musi byc?

  2. Dzieki za szybka odpowiedz ale jestem juz na etapie kremu. Mysle ze zmiekczy on biszkopt i bedzie ok. Zawsze jak robie cos pierwszy raz to trzymam sie przepisu:)

  3. Jednak wykorzystałam porzeczki, akurat były w sklepie. Odrobinę za długo studziłam galaretkę i po dodaniu jogurtu i kremówki stężała w misce w ciągu 3 minut ;) Musiałam pomóc sobie szpatułką żeby ją wyłożyć na biszkopt i dopasować do formy ;) Ciasto smaczne, wg mnie bardziej kwaśne (chociaż dodałam łyżkę cukru więcej), ale bez przesady. Faktycznie, na upał idealne i orzeźwiające. Następnym razem wykorzystam bardziej słodkie owoce i wtedy powinno być idealne. Pozdrawiam :)

  4. Wyszło b. dobre! Nawet biszkopt nie jest za twardy. Jedynie to mnie denerwuje, ze już na talerzyku krem oddziela się od biszkoptu, no ale w tego typu ciastach juz tak mi się robiło. Myślę że po prostu trzeba wylewać na biszkopt krem kiedy jest jeszcze rzadki. Miałam dzisiaj świetne ciacho do porannnej kawy! Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.