Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby
1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.
3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.
Udanych wypieków :)
Mam kilka ulubionych przepisów z tej strony, które często goszczą na naszym stole, to na pewno będzie kolejnym ciastem na naszej liście. Smakuje obłędnie! Dziękuję!
To ciasto rzeczywiście jest MEGA! 😋 Piekę już drugi raz w tym tygodniu bo zdecydowanie za szybko znika 😂
Dzień dobry :)
Niestety w moim piekarniku nie ma opcji góra-dół, jedynie termoobieg. Jak poleca Pani piec ciasto korzystając z termoobiegu?
Na termoobiegu piekła bym w 160C pozdrawiam
Ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem wychodzi wspaniałe!
Ciasto rewelacyjne. Dziękuję za przepis. WYSZŁO PRZEPYSZNE!
Nie znałam tej strony, nie mam pojęcia jak trafiłam na necie na ten przepis, ale że miałam dojrzale banany i wszystkie potrzebne składniki, postanowiłam to ciasto zrobić. Wyszło przepyszne!
Uwielbiam ten przepis 😋już sprawdzony i pyszny
Ciasto robilam już wiele razy… :D
zawsze wychodzi super… wlasnie robię z potrójnej porcji- Norwegowie uwielbiają to ciasto :)
Jedyne co sprawia mi problem za każdym razem to to,ze w przepisie autorka podala wage bananów ze skórką ;)
Bardzo dobre ciasto wzbogaciłam jabłkami
Piekłam to ciasto w tortownicy 26 i wyszło super i wciąż wysokie, a czy w formie na babkę też by wyszło?
myślę, że tak, pozdrawiam
Potwierdzam bardzo dobre wilgotne i aromatyczne ciasto. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, dodaje mniej cukru jakieś 100g a czasami ksylitol. Poszatkowaną garść orzechów mieszam z drobną pokrojoną gorzka czekolada (pół tabliczki) i trzy czwarte tej mieszanki dodaje do masy, a resztę posypuję wierzch ciasta. Pycha. Pozdrawiam.
Bardzo dobre ciasto i szybkie w zrobieniu PYCHOTKA
Ciasto mega, piekę wlasciwie co tydzień, ale ubijam na pianę jajka z cukrem, wlewam olej ubijając i dopiero potem dodaje suche składniki, mieszam łyżką, banany i czekoladę. Zawsze robię z podwójnej porcji, dając mniej Kakao, cukru i dodając w równych proporcjach gorzką i białą czekoladę.
Czy myślicie że można do niego wykorzystać mrożone banany??
Mi to ciasto nie przypadło do gustu, jak to się mówi dupy nie urwało. 2 łyżki ciemnego kakao ( odmierzyłam po zważeniu ) +1 tabliczka gorzkiej czekolady – to za dużo + niepełna szklanka cukru + 3 dojrzałe banany.Ciasto wyszło gorzkie, może jakbym zrobiła po swojemu, czyli 1 łyżka kakao +1 tabliczka gorzkiej czekolady + 3 banany dojrzałe i pełna szklanka cukru, ciasto by mi bardziej smakowało ( nie było by gorzkie, nie zawsze cza dać tyle kakaa ile w przepisie piszę ( ciemnego kakaa ) Ciasto cudownie pachnie czekoladą i jest wilgotne od bananów ,to tyle z plusów. Nie wiem czy dać temu ciastu jeszcze 1 szansę i zrobić po swojemu. Czyli 2 łyżki ciemnego kakao
+ 1 tabliczka mlecznej czekolady ( zamiast gorzej ) I tak dalej…. Tak jak piszę w przepisie, piecze się 1 godzinę ( jedynie co zmieniłam to temperaturę – 180 C ustawiłam, bo w takiej temperaturze placki się pieką u mnie ) Ten przepis nie trafi do zeszytu mojego z przepisami.
Witam, ciasto wyszło w smaku przepyszne jednak zastanawiam się czy ma ono być podobne jak brownie? wyszło bardzo mokre i bardzo czekoladowe, pytam bo nie wiem czy wyszedł zakalec czy takie ma być? A chciałabym dać dzieciakom😊nie rozlatuje się, ale tez nie jest puszyste tylko właśnie takie jak brownie mokre?
Pyszne Ciasto próbowałam z czekoladą, jak i z polewą oraz bez czekolady. Jednak najlepsze ciasto wyszło bez czekolady :) bardzo polecam :)
Fururę robią babeczki z ciasta :P