Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby
1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.
3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.
Udanych wypieków :)
Wyszło cudownie idealnie. Szkoda, że nie mogę załączyć zdjęcia. Goście byli zachwyceni, byłam królową popołudniowej kawy 😂
Dziękuję Cukierenko!
Mam pytanie, bardziej by mnie interesowała waga bananów ale bez skórki. Ile mniej więcej potrzeba? 350-400g? Pozdrawiam!!
Przepyszne, wychodzi idealne, jak na Pani filmiku. Dziękuję za ten przepis!
Potwierdzam, że ciasto jest niesamowite. Moje wyszło wilgotne, mocno czekoladowe, ale nie przesadnie słodkie, pyszne. Nie miała drugiej czekolady więc polewę zrobiłam z kakao i masła, ale jest super. Kolejny udany przepis
Mam piekarnik dwukomorowy i nie sposób piec na najniższym poziomie piekarnika. Wiec jaka mogę ustawić temperaturę oraz czas aby ciasto było takie wilgotne ? 😊
ZROBIŁAM. BOSKIE :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyglada dobrze ale nie smakuje mi…Ma dziwny posmak, gorzki i soda plus cynamon do tego jakby nie pasują.szkoda …
Odkąd jakiś miesiąc temu odkryłam ten przepis poszukując sposobu na zużycie przejrzałych bananów i jabłek, piekę to ciasto chyba już czwarty raz. Jak dla mnie przepyszne, a przy tym niezwykle proste. Małe modyfikacje, jakie wprowadziłam, to mniej cukru i po prostu wrzucenie wszystkich składników do miski z pogniecionymi bananami i utartymi jabłkami. Nie robię też polewy na wierzch ciasta, zamiast tego po ukrojeniu kawałeczka na talerzyk dodaję nieco konfitury porzeczkowej. Polecam 👍
Cisto bardzo czekoladowe i wilgotne w środku, takie jakie uwielbiam. Polecam wszystkim! Piekłam już drugi raz (i nie ostatni).
Przepis poszedł w świat, bo wszyscy się zachwycali. Pozdrawiam serdecznie!
wczoraj upieczone, przepyszne ciasto, chociaz nie przepadam za bananami w ciastach, akurat mialam kilka ktore dojrzaly dosc mocno wiec sprobowalam i ciesze sie ze wzielam do pracy tylko jeden kawalek bo pewnie gdybym byla w domu juz mialabym drugi na talerzyku :) pyszne, czekoladowa ciasto.
pozdrawiam
Bardzo pyszne muffinki wyszły z tego przepisu gorąco polecam. Mała poprawkę zrobiłam, zamiast oleju dałam margarynę. 😁
Z ciasta zrobilam muffiinki sa przepyszne. A na góre polewy posypałam posiekane orzechi. Przepis szybki i łatwy. Godny polecenia.
A ile minut piekła Pani muffinki?
Przepyszne ciasto, szybko zniklo ze stolu. Polecam !
Czy można użyć mąki bezglutenowej a jeśli tak to jakiej?
Użyłam ostatnio mąki orkiszowej i wyszło rewelacyjne! Z innymi mąkami dopiero będę eksperymentować :)
Wszystko fajnie wyszło tylko czekoladę za słabo posiekałam bo są kawałki w środku. Do polewy dodałam trochę wódki.Pychota. Tylko nie wiem czy polewa stężeje.😃