MEGA Proste PYSZNE Batoniki Owsiane z Malinami – Zapraszam na bardzo smaczne, pyszne batoniki owsiane. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Z wierzchu batoniki są chrupiące, a w środku są troszkę miękkie, wilgotne od konfitury malinowej i owoców. Smakują wyśmienicie, są takie maślane i cudownie pachną. Polecam! (inspiracja z książki Genius Desserts FOOD52 Kristen Miglore). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
MEGA Proste PYSZNE Batoniki Owsiane z Malinami
Składniki:
170g masła – roztopionego i ostygniętego
100g posiekanych orzechów włoskich
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g płatków owsianych
120g ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
150g malin
120g konfitury malinowej
1. Do miski wyspać płatki owsiane, dodać mąkę, sodę, sól, orzechy, cukier i wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, można rękoma, powstaną wilgotne okruchy.
2. Do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć 2/3 masy owsianej, wyrównać i docisnąć. Wierzch posmarować konfiturą malinową i poukładać maliny, patrz FILM.
3. Na maliny wyłożyć pozostałą masę owsianą, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięty deser ostrożnie wyjąć z blaszki (chwytając za papier do pieczenia, patrz FILM) i pokroić go na prostokąty.
Udanych wypieków :)
Jak długo będzie można jw trzymać w pudełku? :)
tak około 6 dni, w chłodniejszym miejscu, pozdrawiam
Już od dłuższego czasu zabierałam się do zrobienia takich batoników. Ten przepis przekonał mnie oczywiście malinami, bo uwielbiam te owoce. W końcu zrobiłam! I wyszły naprawdę pyszne i do tego pożywne!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiary cukru muscovado można dodać ksylitol lub jakieś inne słodzidło. Tu gdzie mieszkam nie dostanę cukru muscovado.
tak można, pozdrawiam
Mega przepis. Szczególnie dlatego, że takie składniki mamy zawsze pod ręką. Płatki owsiane, mąka, orzechy – zawsze w zapasie. Nawet maliny (mrożone) dostepne są cały rok :) I jak szybko się te batoniki przygotowuje!
Ile mniej więcej kalorii ma jeden baton?
Super wyszły :) bardzo delikatne w smaku, nie sadziłam ze będą się trzymać bez jajek ale jednak sa stabilne.
Czy można użyć mrożonych malin ? Jeżeli tak to trzeba najpierw je odmrozic? Pozdrawiam
tak, bym je najpierw rozmroziła, pozdrawiam
Jejuu, zrobiłam wczoraj! Dodałam do masy owsianej trochę kakao, zamieniłam konfiturę na powidła śliwkowe, zamiast malin, śliwki. Na wierzch polałam minimalnie gorzką czekoladą. Pychotkaa! Niestety użyłam margaryny, bo nie chciało mi się iść po masło do sklepu, ale i tak zniknęły bardzo szybko ;)
Czy można użyć płatków błyskawicznych?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Czym można zastąpić orzechy, ponieważ nie mam ich obecnie na stanie – słonecznik, sezam, dynia a może migdały?
tak mogą być inne bakalie, pozdrawiam serdecznie