Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby
1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.
3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.
Udanych wypieków :)
Ciasto jest świetne! Dodałam czekoladę studencką, bo taką miałam, wyszło przepyszne z kawałkami tej galaretki w środku, mięciutkie i wilgotne. Wyrosło bardziej, niż się spodziewałam, bo akurat nie miałam proszku i dodałam sama sodę z łyżką octu jabłkowego (stosuję czasem jako zamiennik). Robi się je błyskawicznie, na pewno jeszcze nie raz upiekę :)
Ja zastanawiałam się właśnie czy ten proszek jest konieczny.. widzę ze nie wiec spróbuje z octem :)
Ciasto pyszne ! Ten smak ! MMM ! ALe coś poszło nie tak, nie wiem czy ja zrobiłąm coś źle czy przepis jest nie dopracowany .. ciasto się rozlatuje ;/
Ciasto zrobiłam dzisiaj. Jest rewelacyjne, pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam.
Ciasto przepyszne , znikło zanim ostygło 😋😉 …. będzie częstym ,, gościem,, na moim stole
Czy można ciasto upiec w tortownicy? Taka o średnicy 23 cm będzie dobra?
myślę, że tak, będzie takie niższe, pozdrawiam
Niesamowite ! Wszystkie Pani ciasta się udają ! I są pyszne:)
Pozdrawiam
Dla nas to ciasto idealne – puszyste, nie za słodkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo cieszę się też z małej ilości cukru w przepisie, którą uzupełniają banany. Wyszło super bez czekolady w środku i bez polewy :) Co prawda, 15 minut dłużej sie piekło, ale ni kruszy się, nie rozpada nawet gorące :)
Dziś zrobiłam ciasto.. Przepyszne czekolada i banany to to co moja całą rodziną uwielbia.. Przepis łatwy w wykonaniu i cieszy smakiem, aż wszystkim po spróbowaniu został uśmiech bananowy… Dziękuję I pozdrawiam.
ciasto przepyszne ale jak dla mnie polewa jest niekonieczna
Bardzo wilgotne i pyszne ciasto. Polecam😀
Ja z reguły nie piekę, bo uważam, że mam dwie lewe ręce do pieczenia.
Ale w domu zostały bardzo dojrzałe banany i poszukałam przepisu na ciasto z bananami. Wyszło przepyszne, serdecznie dziękuję!!!. Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu, tylko nie dodawałam czekolady. Banany były baaardzo dojrzałe.
czy mozna czekolade, zamiast polewy dodac w kawalkach do srodka albo roztopic (z maslem?) i dodac dociasta ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast cukru można dodać ksylitol i w jakich proporcjach :)
myślę, że można dać, pozdrawiam
Zrobiłam, zamiast czekolady wrzucilam kilka pokrojonych pralinek. Spróbowałam i odpłynęlam … Dzięki za przepis :)
Babka bardzo dobra Pachnie bananami Jest zwarta, piekła się tyle co w przepisie. Cały walor smakowy moim i mojej córki zdaniem zepsuła polewa z gorzkiej czekolady. Ciasto nie jest mega słodkie więc polewa powinna być słodka. Następnym razem zrobię swoją.