Mazurek z wiśniami i czekoladą

Mazurek z wiśniami i czekoladą – Jest to jeden z najsmaczniejszych mazurków jakie jadłam. Kruchy, cieniutki spód, trochę waniliowy i wiśnie zanurzone w galaretce zrobionej z soku i żelatyny, o delikatnej, migdałowej nucie. Z wierzchu ciasto posypane jest płatkami migdałowymi i polane mleczną czekoladą… poezja. Jak ozdobimy wierzch jajeczkami zrobionymi z migdałów w czekoladzie, to wtedy będzie istny rarytas. Ładnie się prezentuje i nie jest trudny w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Mazurek z wiśniami i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zimnego masła
50g cukru pudru
żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki wody
Masa:
450g mrożonych wiśni
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
50g płatków migdałowych
100g mlecznej czekolady
do ozdoby migdały w czekoladzie

1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

2. Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

4. Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

5. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

6. Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków:)

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

64 komentarze do “Mazurek z wiśniami i czekoladą”

  1. Jak najbardziej można wykorzystać takie wiśnie, tylko proszę ich nie gotować całych tylko odlać trochę syropu i go podgrzać i w nim rozpuścić żelatynę, a potem dodać ją do reszty owoców w syropie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Czekolada z wiśniami zawsze dobrze się komponuje, zwłaszcza ta gorzka lub deserowa, ale co kto lubi ;) To musi być pyszne. Mam takie pytanie odnośnie masy owocowej: w swojej spiżarni mam domowe wiśnie w syropie, czy dobrym pomysłem będzie zagotowanie ich w garnuszku i dodanie żelatyny aby trochę zgęstniały? Dopiero wtedy posmarowałabym takimi wiśniami mazurka, bo teraz są w stanie bardziej płynnym, coś takiego jak syrop, a są pyszne i chciałabym je wykorzystać do mazurka zamiast kupować mrożone :) Co Pani o tym sądzi?

    Odpowiedz
  3. żółtko surowe,
    na pewno nie zrobi się twardy, tylko proszę go przechowywać w chłodniejszym miejscu bo to galaretka i owoce,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. a mogę już dzisiaj go upiec? wytrzyma do niedzieli? nie zrobi się twardy? ja najlepiej lubię mazurki po dwóch dniach wtedy ciasto się robi miększe i apetyczniejsze.. tylko czy dotyczy to również tego przepisu? uwielbiam przepisy Małej Cukierenki :) jakoś zaskakująco mi wychodzą mimo że mam dwie lewe ręce :D

    Odpowiedz
  5. Mała Cukierenko, będę piekła i postaram się, żeby wyglądał tak pięknie jak Twój :) tylko czy ten, jak bakaliowy z lukrem, najlepiej smakuje po dwóch dniach? Nie wiem czy upiec go w piątek czy może w sobote…

    Odpowiedz
  6. myślę, że można to zagęścić mąką ziemniaczaną,
    a innych produktów które działają jak żelatyna nie próbowałam,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. To jest to! Szukałam czegoś czekoladowego, ale z doświadczenia wiem, że wszelkiego rodzaju placki czekoladowe (popularnie zwane tartami bo przecież już się nie piecze kruchego) są za słodkie. Tu natomiast czekolada gra 2 skrzypce. Wypróbuje przepis we wtorek. Dam znać co i jak. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz