Lekki tort orzechowy z gruszkami – Piękny, bardzo smaczny tort orzechowo-migdałowy z gruszkami. Nie za słodki, wilgotny i soczysty. Pachnący, z dodatkiem przyprawy do piernika i aromatów. Krem jest waniliowy i ciekawy w smaku, smakuje inaczej niż kremy na serze lub samej śmietanie. Całość świetnie się komponuje i z przyjemnością jeszcze nie jeden razy przygotuję ten delikatny tort. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i pieprz” 11/2004).
Lekki tort orzechowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
150g cukru
150g zmielonych orzechów laskowych
100g zmielonych migdałów
4 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Środek:
5 łyżek wódki gruszkowej lub czystej wódki (możemy dodać więcej, jeśli wolimy bardziej wyrazisty smak)
1 puszka gruszek w syropie (820g)
5 łyżeczek żelatyny
200ml mleka
50g cukru
1-2 opakowania cukru wanilinowego (po 15g)
1 żółtko
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
400ml śmietanki 30% lub 36%
Wykończenie:
350-400ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
poszatkowane orzechy laskowe
kakao do posypania
białe perełki cukrowe
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
Biszkopt:
2. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, orzechami i migdałami.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem migdałowym i waniliowym, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z orzechami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
Środek:
7. Gruszki osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 2/3 szklanki syropu i wymieszać go z wódką. Gruszki pokroić na kawałeczki.
8. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy i zapiąć obręcz, nasączyć go 1/3 syropu wymieszanego z alkoholem. Na wierzchu ułożyć połowę gruszek.
9. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
10. Do mleka dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtko, proszek budyniowy i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w rondelku z grubym dnem zagotować mleko, ciągle mieszając łyżką. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Krem odstawić do ostygnięcia.
11. Gdy krem zacznie delikatnie tężeć ubić śmietankę kremówkę na sztywno i wymieszać krem ze śmietaną mikserem ustawionym na średnie obroty.
12. Połowę kremu wyłożyć na gruszki w tortownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć go połową syropu z alkoholem, wyłożyć resztę gruszek i przykryć pozostałym kremem, na kremie położyć ostatni krążek ciasta, nasączyć go i tort wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Wykończenie:
13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch i boki tortu (można odłożyć trochę na rozetki). Boki posypać poszatkowanymi orzechami.
14. Używając plastikowego szablonu lub papieru z wyciętym wzorkiem, ozdobić wierzch tortu. Przykładać delikatnie szablon, posypując go kakao. Lekki tort orzechowy z gruszkami możemy również ozdobić cukrowymi perełkami.
Udanych wypieków:)
Witam ;)
Chciałabym skorzystać z tego przepisu, właśnie w ogrodzie dojrzewa mi mnóstwo pięknych gruszek, szkoda żeby się marnowały, mogę zastąpić nimi te z puszki ? Jak ? ;) pozdrawiam !
myślę, że tak, tylko muszą być miękkie, jak będą twarde to trzeba je podgotować, pozdrawiam
Czy zamiast gruszek z puszki mogę użyć świeżych? Pozdrawiam :)
wspaniale, bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)
Tort zrobił furorę :P zresztą jak prawie każde ciasto z twojej strony :)
co do smaku, jest bardzo delikatny :D Przepyszny
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Tort rewelacyjny! Przygotowalam go dla mojego taty na urodziny.Był zachwycony i szczerze wzruszony… Pozdrawiam gorąco :)
dziékuje za odpowiedz:) rowniesz pozdrawiam serdecznie
Jest piękny!
Kamilo – na pewno ciasto drożdżowe z makiem które dodam w ten weekend, kruche pierniczki, ciasteczka z witrażem i jakiś sernik, tort też ale jeszcze nie wiem jaki:),
pozdrawiam ciepło
Bardzo ciekawy ten krem :)
witam slodka cukierenko:) mam pytanko jakie ciasta bédziesz piela na Swiéta Bozego narodzenia ?
te szablony były jako dodatek do gazety „Dekoracja Ciast” pozdrawiam ciepło
ta ozdoba wierzchu, kakaowa posypka w takim wzorze coś prześlicznego!
Witam,
gdzie można kupić takie piękne szablony?
Pozdrawiam serdecznie
Kasia