Tort orzechowy z wiśniami i marcepanem

Smaczny, bardzo ciekawy tort z orzechami i wiśniami, przykryty marcepanem. Spód jest cytrusowy z odrobiną cynamonu, nasączony sokiem pomarańczowym. Przykrywa go warstwa wiśni i aromatycznej bitej śmietany. Całość dosyć słodka, ale lekka i interesująca w smaku. Z tortem jest nieco zachodu, ale prezentuje się bardzo ładnie. Przy krojeniu trochę się rozpada, ale przy jedzeniu wcale to nie przeszkadza:). Polecam…

tort orzechowy z wisniami i marcepanem

Tort orzechowy z wiśniami i marcepanem
Składniki:
Ciasto (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej):
po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (około 6 łyżek)
130g miękkiego masła
120g cukru
2 jajka
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
150g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
1 słoik wiśni w kompocie (720ml)
50g mąki ziemniaczanej
1 mała laska cynamonu
200g zmielonych orzechów włoskich
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 fixy do śmietany
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru wanilinowego
około 450g masy marcepanowej
100g cukru pudru + 2 łyżki
kilka wiśni kandyzowanych
perełki cukrowe
cienka tasiemka czerwona
czerwony barwnik spożywczy

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę (ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na wysokie obroty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 40 sekund.

3. Następnie do maślanej masy dodać skórkę z cytryny, pomarańczy i przyprawy, wymieszać. Dodać mąkę, mleko i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika polać sokiem pomarańczowym. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy.

Wierzch:
5. Wiśnie osączyć. W niewielkiej ilości kompotu rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu przelać do rondelka, dodać laskę cynamonu i zagotować.

6. Wyjąć cynamon i dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, znów zagotować. Potrzymać na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę i zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut, dodać wiśnie i wymieszać. Gęsty żel wiśniowy rozprowadzić na cieście i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, około 1/5 szklanki.

8. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem wanilinowym i fixem. Żelatynę podgrzać mieszając, aż się rozpuści i odstawić na 5-10 minut do przestygnięcia. Powoli dodać ją do ubitej śmietanki, miesząc mikserem na średnich obrotach. Następnie dodać zmielone orzechy i wymieszać.

9. Śmietankę rozłożyć na wiśniach, formując kopułkę.

tort orzechowy z wisniami i marcepanem

10. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem (jeśli będzie się bardzo lepił, dodać jeszcze trochę cukru pudru). Trochę marcepanu odłożyć na kwiatki, do reszty dodać czerwony barwnik i zagnieść, aby powstał jednolity kolor.

11. Zabarwiony marcepan rozwałkować na okrąg o średnicy około 38cm o grubości około 4mm (jeśli nie mamy nieprzywierającej stolnicy i wałka, to podsypujemy cukrem pudrem). Nałożyć go na tort i docisnąć lekko przy spodzie ciasta do jego brzegów. Nadmiar marcepanu odciąć i włożyć do woreczka foliowego, żeby się nie zesechł.

12. Z kremowego marcepanu wyciąć paseczek (użyłam do tego plastikowej, podłużnej wycinaczki) i nim udekorować spód ciasta. Na samym końcu wyciąć z jasnego marcepnu kwiatuszki i w środek każdego lekko wcisnąć kawałeczek kandyzowanej wiśni. Poukładać je na torcie i ozdobić cukrowymi perełkami.

13. Spód tortu ozdobić dookoła cienką tasiemką (sama przyklei się do marcepanu, oczywiście przed jedzeniem ją ściągamy).
Tort można przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień. Kroić ostrym nożem, zaczynając od nacięcia marcepanu.

Udanych wypieków:)

tort orzechowy z wisniami i marcepanem

tort orzechowy z wisniami i marcepanem

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do “Tort orzechowy z wiśniami i marcepanem”

  1. No wreszcie się tego podjąłem :D Super ciasto , wszystkim smakowało , rewelacyjny przepis !
    Niby wygląda na trudny , ale nie ma co odpuszczać i martwić sie o swoje umiejętności . Przepis do ogarnięcia :D
    Pozdrawiam i dziękuje za ten wyjątkowy przepis , wyglada bosko i tez tak smakuje :)

    Odpowiedz
  2. Piękne! Mąż byłby zachwycony, kocha marcepan. Ale niestety moje umiejętności chyba nie są wystarczające, żeby je upiec :( ale na święta mam już zaplanowane inne 3 ciasta z tej strony :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz