Lekki tort orzechowy z gruszkami

Lekki tort orzechowy z gruszkami – Piękny, bardzo smaczny tort orzechowo-migdałowy z gruszkami. Nie za słodki, wilgotny i soczysty. Pachnący, z dodatkiem przyprawy do piernika i aromatów. Krem jest waniliowy i ciekawy w smaku, smakuje inaczej niż kremy na serze lub samej śmietanie. Całość świetnie się komponuje i z przyjemnością jeszcze nie jeden razy przygotuję ten delikatny tort. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i pieprz” 11/2004).

tort orzechowy z gruszkami

Lekki tort orzechowy z gruszkami
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
150g cukru
150g zmielonych orzechów laskowych
100g zmielonych migdałów
4 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Środek:
5 łyżek wódki gruszkowej lub czystej wódki (możemy dodać więcej, jeśli wolimy bardziej wyrazisty smak)
1 puszka gruszek w syropie (820g)
5 łyżeczek żelatyny
200ml mleka
50g cukru
1-2 opakowania cukru wanilinowego (po 15g)
1 żółtko
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
400ml śmietanki 30% lub 36%
Wykończenie:
350-400ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
poszatkowane orzechy laskowe
kakao do posypania
białe perełki cukrowe

1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

Biszkopt:
2. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, orzechami i migdałami.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem migdałowym i waniliowym, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z orzechami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

Środek:
7. Gruszki osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 2/3 szklanki syropu i wymieszać go z wódką. Gruszki pokroić na kawałeczki.

8. Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy i zapiąć obręcz, nasączyć go 1/3 syropu wymieszanego z alkoholem. Na wierzchu ułożyć połowę gruszek.

9. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

10. Do mleka dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtko, proszek budyniowy i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w rondelku z grubym dnem zagotować mleko, ciągle mieszając łyżką. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Krem odstawić do ostygnięcia.

11. Gdy krem zacznie delikatnie tężeć ubić śmietankę kremówkę na sztywno i wymieszać krem ze śmietaną mikserem ustawionym na średnie obroty.

12. Połowę kremu wyłożyć na gruszki w tortownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć go połową syropu z alkoholem, wyłożyć resztę gruszek i przykryć pozostałym kremem, na kremie położyć ostatni krążek ciasta, nasączyć go i tort wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc).

tort orzechowy z gruszkami

Wykończenie:
13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch i boki tortu (można odłożyć trochę na rozetki). Boki posypać poszatkowanymi orzechami.

14. Używając plastikowego szablonu lub papieru z wyciętym wzorkiem, ozdobić wierzch tortu. Przykładać delikatnie szablon, posypując go kakao. Lekki tort orzechowy z gruszkami możemy również ozdobić cukrowymi perełkami.

Udanych wypieków:)

tort orzechowy z gruszkami

tort orzechowy z gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

19 myśli na temat „Lekki tort orzechowy z gruszkami

  1. Kamilo – na pewno ciasto drożdżowe z makiem które dodam w ten weekend, kruche pierniczki, ciasteczka z witrażem i jakiś sernik, tort też ale jeszcze nie wiem jaki:),
    pozdrawiam ciepło

  2. Witam ;)
    Chciałabym skorzystać z tego przepisu, właśnie w ogrodzie dojrzewa mi mnóstwo pięknych gruszek, szkoda żeby się marnowały, mogę zastąpić nimi te z puszki ? Jak ? ;) pozdrawiam !

  3. myślę, że tak, jeśli są twarde to proszę je trochę podgotować do miękkości (obrane ze skórki), ale jeśli są bardzo dojrzałe to myślę, że może Pani je od razu skroić do masy, zamiast syropu może być taka sama ilość wody wymieszana z około 2 łyżkami cukru + można dodać z 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego, pozdrawiam serdecznie i proszę sprawdzić przed nałożeniem kremu, czy jest wystarczająco słodki

  4. Pani Natalio,

    czy mogę krem bez śmietanki zostawić na noc i dopiero rano ubić śmietankę i ją wmieszać? Jeśli żelatyna spowoduje zbyt dużą sztywność – lepiej podgrzać czy wymieszać ze śmietanką nawet, jeśli krem bardzo zesztywnieje?

  5. Witam, na drugi dzień myślę, że będzie za sztywna i wtedy trzeba będzie trochę ją podgrzać, proszę nie dodawać stężałej galaretki do kremu, bo będą grudki, a śmietany nic nie będzie trzymać, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.