Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Bardzo smaczny, lekki deser z jabłkami i galaretką, bez pieczenia. Łatwy w przygotowaniu, przekładamy tylko warstwy, rozdzielając je herbatnikami. Gdy ciasto będzie tężeć w lodówce, herbatniki nasiąkną sokiem z jabłek i zrobią się trochę miękkie. Jeśli chodzi o smak galaretek dodanych w przepisie, to możemy je zastąpić dowolnymi galaretkami o owocowym smaku. Bardzo przyjemny, pyszny deser. Polecam… (przepis autorski).

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego (skondensowanego) – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.

2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.

3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.

7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.

Smacznego

Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

105 komentarzy do “Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami”

  1. Witaj :) Nie mogę oczu nacieszyć tyloma wspaniałymi przepisami :D właśnie odkryłam Małą Cukierenkę i już jestem jej wielką fanką, już szykuję listę ciast, które muszę koniecznie wypróbować ! :D

    Odpowiedz
  2. Co prawda nie wyszło tak piękne jak u Pani, ale wszystkim bardzo smakuje :) – lekkie, nie za słodkie i orzeźwiające. Na pewno je jeszcze zrobię nieraz. Wszystkim polecam :)

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam dzisiaj. Postępowałam wg Pani punktów i mam nadzieję, że będzie OK. Jest w lodówce od około 13.50. Nie wiem kiedy będzie odpowiednia pora, aby je wyjąć. Kilka godzin.. Hmm? Wieczorem już mogę czy raczej poczekać do rana? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Jutro się zabieram za robotę :) tego cuda :) Jak Pani myśli udałby się z miksowanym lub drobno pokrojonym ananasem zamiast jabłek??

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Właśnie zrobiłam i pianka jest super, chociaż trochę jej za mało, a jabłka trochę takie dziwne w smaku i jeszcze została cała miseczka. 200 g mleka wydaje mi się za mało, w razie gdybym chciała robić znowu, to zdecydowanie cała szklanka mleka, a jabłek jedno mniej :) Chociaż myślę, że w ogóle dużo radości miałabym i z samej pianki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz