Bardzo smaczny, lekki deser z jabłkami i galaretką, bez pieczenia. Łatwy w przygotowaniu, przekładamy tylko warstwy, rozdzielając je herbatnikami. Gdy ciasto będzie tężeć w lodówce, herbatniki nasiąkną sokiem z jabłek i zrobią się trochę miękkie. Jeśli chodzi o smak galaretek dodanych w przepisie, to możemy je zastąpić dowolnymi galaretkami o owocowym smaku. Bardzo przyjemny, pyszny deser. Polecam… (przepis autorski).
Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego (skondensowanego) – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.
2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.
3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.
7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.
Smacznego
Witaj :) Nie mogę oczu nacieszyć tyloma wspaniałymi przepisami :D właśnie odkryłam Małą Cukierenkę i już jestem jej wielką fanką, już szykuję listę ciast, które muszę koniecznie wypróbować ! :D
cieszę się, że smakowało, dziękuję za polecanie i komentarz,
pozdrawiam ciepło
Co prawda nie wyszło tak piękne jak u Pani, ale wszystkim bardzo smakuje :) – lekkie, nie za słodkie i orzeźwiające. Na pewno je jeszcze zrobię nieraz. Wszystkim polecam :)
wieczorem powinna być już dobra, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dzisiaj. Postępowałam wg Pani punktów i mam nadzieję, że będzie OK. Jest w lodówce od około 13.50. Nie wiem kiedy będzie odpowiednia pora, aby je wyjąć. Kilka godzin.. Hmm? Wieczorem już mogę czy raczej poczekać do rana? Pozdrawiam.
z puszki lub z kartonika inaczej skondensowane mleko, nie może być zwykłe mleko,
pozdrawiam
To mleko zageszczone to jake
z takim ananasem z puszki myślę, że tak
pozdrawiam
Jutro się zabieram za robotę :) tego cuda :) Jak Pani myśli udałby się z miksowanym lub drobno pokrojonym ananasem zamiast jabłek??
pozdrawiam
cieszę się, że smakowało i dziękuję za wypróbowanie przepisu,
pozdrawiam ciepło
Właśnie zrobiłam i pianka jest super, chociaż trochę jej za mało, a jabłka trochę takie dziwne w smaku i jeszcze została cała miseczka. 200 g mleka wydaje mi się za mało, w razie gdybym chciała robić znowu, to zdecydowanie cała szklanka mleka, a jabłek jedno mniej :) Chociaż myślę, że w ogóle dużo radości miałabym i z samej pianki.
brzmi super i ładnie będzie wyglądało:)
pozdrawiam
Mozna zrobic fajna wersje np malinowo jagodowa:) dwie wrastwy:)
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam:)
Bardzo smaczne ciastko, polecam :)